Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 25 mar 2010 - Anul XV, nr. 70 (4361)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Maior: Ca director SRI vreau să-mi exprim regretul pentru greşeli şi erori din trecut

Joi, 25 Martie 2010 (19:40:31)

George Maior susţine într-un mesaj aniversar că, la 20 de ani de la înfiinţarea SRI, în calitate de director al acestei instituţii doreşte să-şi exprime regretul pentru anumite "greşeli şi erori ale trecutului", precizând că mecanismele actuale nu mai permit repetarea unor astfel de situaţii.

"În cele două decenii de existenţă, SRI a trebuit să se desprindă de fosta Securitate şi să treacă printr-un proces radical de modernizare. Am ajuns într-un moment în care ruptura de trecut a devenit definitivă şi irevocabilă, la capătul unei tranziţii dificile şi anevoioase, o adevărată trecere prin «furcile caudine» ale drumului spre democraţie. Predarea dosarelor fostei Securităţi către CNSAS a reprezentat despărţirea definitivă de un trecut controversat şi procesul prin care am redat societăţii o parte din istoria sa tumultoasă", susţine George Maior într-un discurs aniversar remis, joi, MEDIAFAX.

Maior susţine în mesajul aniversar că "evoluţia SRI în ultimii 20 de ani nu putea fi diferită de cea a naţiunii române, dimpotrivă, ea a fost conectată indisolubil cu modernizarea statului şi societăţii româneşti, cu toate sincopele şi dificultăţile pe care o asemenea tranziţie le-a presupus".

"La douăzeci de ani de la înfiinţarea Serviciului Român de Informaţii, ca director al acestei instituţii, doresc să-mi exprim regretul pentru anumite greşeli şi erori ale trecutului şi să vă asigur că mecanismele actuale nu mai permit repetarea unor astfel de situaţii", se arată în mesajul lui George Maior.

Potrivit acestuia, "transformarea SRI într-un serviciu modern al unui stat de drept a însemnat o reconstrucţie a reflexelor colective şi individuale, a mentalităţilor, a modului de a acţiona".

George Maior mai spune că SRI este în prezent "un serviciu tânăr, dinamic, dar şi o instituţie de prestigiu a comunităţii euroatlantice de informaţii, un contributor important la securitatea naţională şi europeană".

"Dincolo de ruptura de trecut, lucrăm astăzi într-o nouă logică de securitate, avem alte ameninţări şi vulnerabilităţi a căror dinamică trebuie să o anticipăm în mod adecvat. Într-un secol al vitezei şi abundenţei informaţiilor, trebuie să ştim să ne dezvoltăm capacitatea de reacţie rapidă şi să ne folosim resursele într-un mod integrat astfel încât să putem furniza cunoaştere strategică decidenţilor", spune Maior.

Potrivit acestuia, cel mai mare beneficiu în timp al procesului actual de transformare este evoluţia SRI dintr-o instituţie statică, conservatoare, într-un serviciu dinamic, flexibil şi adaptabil provocărilor actuale în domeniul securităţii.

George Maior mai spune că SRI are toate atuurile care să-i permită să acţioneze într-un mediu în schimbare, "în care distincţia intern-extern devine tot mai difuză, iar ameninţările se manifestă rapid şi interdependent".

"De aceea, este necesar să sprijinim dezvoltarea unui parteneriat extins cu mediul politic, societatea civilă şi comunitatea naţională de informaţii care să ne permită dezvoltarea unui nou cadru normativ al securităţii naţionale, adaptat dinamicii actuale a ameninţărilor şi statutului României de stat membru NATO şi UE", susţine Maior.

"Suntem o instituţie puternică, independentă şi neutră din punct de vedere politic şi am devenit o parte importantă a proceselor de consolidare a democraţiei şi statului de drept în România", se mai arată în mesajul aniversar al directorului SRI.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Maior: Ca director SRI vreau să-mi exprim regretul pentru greşeli şi erori din trecut.
 Vizualizări articol: 835 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Maior: Ca director SRI vreau să-mi exprim regretul pentru greşeli şi erori din trecut0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei