Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 25 mar 2010 - Anul XV, nr. 70 (4361)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Viorel Ştefan: România riscă o criză de tip W, urmând să reia căderea economică

Joi, 25 Martie 2010 (16:11:11)

Preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Cameră, deputatul PSD Viorel Ştefan, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că România riscă să traverseze "o criză de tip W", respectiv să reia, după o uşoară creştere, căderea economică şi să intre într-un regim de criză severă.

"La nivelul Departamentului de specialitate al PSD ne exprimăm îngrijorarea în legătură cu faptul că s-ar putea ca România să nu fie pe finalul de criză. Noi apreciem că România riscă o criză de tip W, adică după o uşoară creştere să se reia căderea economică, să intrăm din nou într-un regim de criză severă. Afirmaţia se bazează în primul rând pe faptul că din programul de convergenţă nu rezultă nicio măsură care să facă ca progresul tehnologic, investiţiile în cercetare, în capital uman în pieţele financiare, respectiv ca contribuţia acestor factori la constituirea PIB în perspectiva lui 2012 să devină una pozitivă. Ea, aşa cum este prezentă în programul de convergenţă, este, în persectiva anului 2012, negativă", a declarat Viorel Ştefan.

El a criticat Guvernul Boc pentru "maniera pompieristică" în care a aprobat în 22 martie programul de convergenţă ce urma a fi analizat la nivelul Comisiei Europene la data de 24 martie, respectiv cu 48 de ore înainte de a intra în dezbaterea Comisiei Europene.

Potrivit lui Viorel Ştefan, Comisia Europeană a precizat că acest program de convergenţă nu detaliază suficient măsurile de consolidare bugetară care urmează să fie luate în 2011-2012.

"Comisia Europeană nu are încredere în faptul că România poate îndeplini obiectivele propuse în acest program, considerând că există riscuri mari de ratare a ţintei de inflaţie, a ritmului de creştere economică, a angajamentelor privind reducerea şomajului şi a deficitului bugetar", a spus Viorel Ştefan.

El a precizat că, în urma analizei Departamentului de specialitate al PSD, se confirmă încă o dată că modelul economic adoptat de către România este nesustenabil, în condiţiile în care România a trecut de la o creştere bazată pe consum în perioada guvernării PNL, din 2005-2008, la o creştere bazată pe datorie, sub actuala guvernare.

Viorel Ştefan a arătat că în acest moment România plăteşte 2,7 milioane de euro dobânzi la datoriile acumulate, în timp ce cheltuielile cu dobânzile pe care le plăteşte Ministerul de Finanţe, în 2010, au crescut cu 50% faţă de 2009.

El a arătat că datoria publică a crescut cu până la 40% din PIB în acest moment, depăşind limita stabilită cu FMI, de 35% din PIB.

Deputatul PSD a criticat, totodată, Guvernul pentru că ar identifica doar măsuri nerealiste pentru reducerea deficitului bugetar, concetrându-se doar pe reducerea numărului de locuri de muncă, îngheţarea salariilor şi reducerea pensiilor.

Programul de convergenţă a fost avizat, luni, de Guvern şi transmis Comisiei Europene, dar Executivul comunitar a a preciat că scenariul macroeconomic pare bazat pe "presupuneri uşor favorabile pentru 2010", iar proiecţiile de inflaţie şi de scădere a ratei şomajului par optimiste.

Programul transmis de Guvern către Comisia Europeană nu mai include riscurile luate în calcul în proiectul redactat cu trei săptămâni înainte şi care indicau, printre altele, că există posibilitatea ca deficitul să nu poată fi redus la 3% în 2012, creşterea PIB să fie mai mică, iar statul să nu recupereze integral datoria Rompetrol.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Viorel Ştefan: România riscă o criză de tip W, urmând să reia căderea economică.
 Vizualizări articol: 645 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Viorel Ştefan: România riscă o criză de tip W, urmând să reia căderea economică0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei