Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 22 mar 2010 - Anul XV, nr. 67 (4358)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Părinţi: Profesorii, MECTS şi Guvernul să rezolve problemele prin dialog, în conflicte suferă elevii

Luni, 22 Martie 2010 (13:51:08)

Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi din Învatamântul Preuniversitar face apel la cadrele didactice, Ministerul Educaţiei şi Guvern pentru a găsi calea către un dialog constructiv în vederea rezolvării tuturor problemelor, pentru că din conflicte singurii care au de pierdut sunt copiii.

Protestele anunţate de federaţiile sindicale din învăţământ au fost analizate, duminică, în prima dezbatere a Colegiului Director al Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din Învatamântul Preuniversitar.

"În acest sens, părinţii fac un apel la cadrele didactice, Ministerul Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului (MECTS) şi Guvern pentru a găsi calea către un dialog constructiv în vederea rezolvării tuturor problemelor. Atragem atenţia în mod serios asupra faptului că, de fiecare dată, în conflictele dintre sindicate şi Guvern adevăraţii perdanţi sunt copiii, copiii noştri, ai contribuabililor şi ai electoratului din această ţară", se arată într-un comunicat al Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi.

Părinţii cred că prin continuarea acestor stări conflictuale în care nu este lăsat loc dialogului şi se folosesc poziţii de forţă este încălcat dreptul fundamental al copilului la educaţie, care presupune şi evaluarea cunoştinţelor şi competenţelor acestora.

"În prezent, elevul român, copilul nostru, beneficiar direct al unui sistem de educaţie bolnav, nereformat, este victima unor programe şi curricule aberante, rupte de realitate. Nu trebuie să-l mai folosim şi ca masa de manevră sau carne de tun în conflictele dintre MECTS, Guvern şi sindicate", a precizat sursa citată.

În Colegiul Director al federaţiei a fost analizat şi proiectul Legii educaţiei, reprezentanţii părinţilor considerând că este important ca dezbaterile cu privire la actul normativ să se poarte şi centralizat, astfel încât fiecare parte implicată în procesul educaţional să-şi poate susţine punctele de vedere cu privire la reforma sistemului educaţional.

La şedinţă au participat membrii Comitetului executiv şi ai Colegiului Director (preşedinţii organizaţiilor regionale) ai federaţiei. "Dezbaterea va continua şi în următoarele zile, astfel încât FNAP-IP să poată exprima punctul de vedere al părinţilor, beneficiarii secundari ai procesului educaţional", se mai arată în comunicat.

Cadrele didactice nu mai trec în catalog notele şi calificativele elevilor, începând de luni, nemulţumite că salariile au scăzut prin aplicarea Legii unice, dar şi că nu au fost consultate la Legea educaţiei, aceasta fiind prima acţiune din calendarul protestelor anunţate de federaţiile din educaţie.

În 25 martie, sindicaliştii din învăţământ vor organiza un miting în Piaţa Victoriei, urmat de un marş de protest care se va încheia la Ministerul Educaţiei, concomitent cu un pichet la Ministerul Muncii.

Tot în 25 martie vor fi suspendate cursurile în toate şcolile, pentru a fi organizate dezbateri pe proiectul Legii educaţiei, sindicaliştii reclamând că acesta nu a fost trimis cadrelor didactice pentru a fi analizat.

În 14 aprilie, Birourile executive ale federaţiilor din învăţământ vor analiza concluziile strânse în urma dezbaterii pe proiectul Legii educaţiei şi vor face un material pe care îl vor trimite în Parlament.

Federaţiile din învăţământ au mai decis ca 22 aprilie să fie zi de protest naţional, cu încetarea activităţii de instruire şi predare în unităţile de învăţământ.

Sindicaliştii ameninţă că dacă în urma acestor acţiuni de protest nu vor fi găsite soluţii pertinente pentru problemele pe care le ridică angajaţii din educaţie, la începutul lunii iunie ar putea fi declanşată greva generală pe termen nelimitat, care va duce la neîncheierea situaţiei şcolare, deci la blocarea anul şcolar. Liderii sindicali spun că acţiunile de protest nu vizează doar salariaţii din sistem, ci şi ceea ce se întâmplă cu elevii.

Totodată, sindicaliştii din educaţie au mai decis organizarea unor delegaţii din partea celor patru federaţii care să înainteze memorii Parlamentului European şi care să se întâlnească cu comisarii europeni pe Educaţie şi Justiţie pentru a le prezenta situaţia învăţământului românesc şi modul în care sunt încălcate drepturile angajaţilor din domeniu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Părinţi: Profesorii, MECTS şi Guvernul să rezolve problemele prin dialog, în conflicte suferă elevii.
 Vizualizări articol: 570 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Părinţi: Profesorii, MECTS şi Guvernul să rezolve problemele prin dialog, în conflicte suferă elevii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei