Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 22 mar 2010 - Anul XV, nr. 67 (4358)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

În 2010

Veniturile cabinetelor medicilor de familie vor fi diminuate cu până la 30%

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Noul contract-cadru pentru anul 2010, care reglementează plata serviciilor medicale către furnizori, va diminua veniturile cabinetelor medicale cu aproximativ 30%, condiţii în care jumătate dintre acestea vor fi falimentare, a avertizat secretarul Colegiului Judeţean al Medicilor, dr. Doina Draga Buimistriuc.

Buimistriuc a declarat că organizaţia pe care o reprezintă susţine poziţia Asociaţiei Medicilor Generalişti Suceava, care, recent, prin vocea purtătorului de cuvânt Irina Badrajan, a atras atenţia că diminuarea câştigurilor va duce la restricţionarea accesului populaţiei la consultaţii, medicamente compensate şi gratuite, precum şi la eliberarea de documente medicale, dar şi la reapariţa cazurilor de naşteri la domiciliu şi a deceselor în rândul copiilor.

„Pe noi ne supără cel mai mult faptul că Asociaţia a fost contestată la negocieri pe motiv că nu reprezintă interesele tuturor medicilor, de familie, de alte specialităţi şi din spitale. Eu mă declar nemulţumită că după 21 de ani de funcţionare nu am reuşit să fim negociatori într-un contract, ci suntem în continuare nişte consultanţi pasivi, cărora doar le sunt aduse la cunoştinţă lucrurile deja decise de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii”, a spus doctorul Doina Draga Bumistriuc, care este şi preşedintele Asociaţiei Medicilor Generalişti Suceava şi vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicină de Familie.

 

„Măsurile nu vor aduce economiile scontate şi vor spori birocraţia”

Buimistriuc a opinat că măsurile luate în 2010 nu vor aduce economiile scontate de autorităţi şi vor spori birocraţia din sistem. Mai mult, potrivit medicului, modificările prevăzute în contractul cadru din acest an se vor răsfrânge negativ şi asupra populaţiei, care nu va mai beneficia de un act medical de calitate, aşa cum se doreşte.

„Lista de cronici pe care ar trebui să o întocmească medicii de familie este o măsură abuzivă, care ia foarte mult timp şi nici nu aduce economii în sistem. Şi asta, deoarece atunci când eu mă voi gândi la o medicaţie mai ieftină sau într-o doză mai mică pentru pacientul meu voi decide totuşi să o păstrez pe cea actuală, fiindcă altfel va trebui să întocmesc mai multe rapoarte şi justificări. Pe de altă parte, nu era nevoie de o lege care să reglementeze programarea la medic, întrucât până la urmă era vorba de o măsură de bun-simţ, care putea fi luată oricând la nivelul cabinetului. Ca să nu mai vorbim de faptul că noi oricum lucram de mult timp pe bază de programare, în special cu bolnavii cronici”, a completat Bumistriuc.

Medicul a adăugat că noul contract cadru ascunde de fapt o diminuare a plăţii personalului medical cu până la 30%, iar în aceste condiţii jumătate din cabinetele medicilor de familie vor da faliment.

 

„Anunţata coplată nu este o soluţie pentru ieşirea din  criză”                    

Buimistriuc a subliniat că în condiţiile în care câştigurile vor scădea, medicii de familie nu vor mai avea cu ce să-şi întreţină cabinetele şi nici cu ce să şi le cumpere, aşa cum i-au obligat autorităţile să facă. „Am fost forţaţi să le cumpărăm fiindcă existau firme care s-au oferit să facă asta în locul nostru, urmărind ca ulterior să ni le închirieze sau să ni le dea în comodat cu sume la fel de mari. După ce că legea nu ne-a ajutat şi am cumpărat la preţul pieţei, nici dobânda nu a fost cea care ni s-a spus, de la 1,3%, ajungând de fapt la 27 şi chiar 30%. Sunt cabinete în mediul rural care plătesc 12 până la 16 milioane pe lună pe spaţiu, fiindcă aşa a hotărât consiliul primăriei, în ideea că medicii au de unde să scoată aceşti bani”, a completat Bumistriuc, cu precizarea că anunţata coplată nu este o soluţie pentru ieşirea din  criză.

Medicul a menţionat că în perioada 24-26 martie, la Bucureşti, va avea loc Adunarea Generală a Colegiului Naţional al Medicilor, la care vor participa şi reprezentanţi ai CNAS şi MS, şi în cadrul căreia se va vota forma finală a noului contract cadru pe 2010.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Veniturile cabinetelor medicilor de familie vor fi diminuate cu până la 30%.
 Vizualizări articol: 1897 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 4 voturi
Veniturile cabinetelor medicilor de familie vor fi diminuate cu până la 30%3.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei