Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 feb 2010 - Anul XV, nr. 39 (4330)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Producătorii de ouă cer daune în instanţă lui Gheorghe Mencinicopschi pentru afirmaţii "neadevărate"

Miercuri, 17 Februarie 2010 (14:31:08)

Producătorii din cadrul Uniunii Crescătorilor de Păsări din România îi cer daune în instanţă profesorului Gheorghe Mencinicopschi pe care îl acuză că a dezinformat populaţia şi a prejudiciat grav imaginea producătorilor de ouă din România, ceea ce ar putea duce la distrugerea producţiei autohtone .

Preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că 14 producători de ouă de consum s-au adresat deja instanţei pentru a cere daune atât organizaţiei Vier Pfoten, cât şi profesorului Gheorghe Mencinicopschi, de la fostul Institut de Cercetări Alimentare – ICA SA, pe care i-au acuzat că "lucrează pentru distrugerea producţiei autohtone de ouă de consum, probabil pentru a permite importuri de ouă din ţări care cresc găinile în acelaşi tip de cuşti ca şi producătorii autohtoni".

Producătorii de ouă susţin că Gheorghe Mencinicopschi a spus "o sumedenie de neadevăruri grave" în legătură cu sistemul de creştere a găinilor ce produc ouă de consum, în cadrul unei conferinţe de presă din 9 februarie.

"Din păcate, nu este prima dată când domnul Mencinicopschi, care se vrea un guru naţional al alimentaţiei sănătoase a românilor, lansează minciuni cu pretenţii de adevăruri ştiinţifice, provocând dezinformarea consumatorilor şi aducând prejudicii deopotrivă populaţiei şi industriei avicole naţionale", a declarat Van.

Avocatul producătorilor de ouă, Daniel Dascălu, a explicat că afirmaţiile profesorului Mencinicopschi au adus grave prejudicii de imagine, directe şi indirecte, care au dus la o diminuare a vânzărilor. El a precizat că daunele cauzate de afirmaţiile lui Gheorghe Mencinicopschi nu pot fi contorizate deoarece cresc de la zi la zi, prejudiciul estimat până acum fiind de circa 1,5 milioane de lei.

"Fac însă precizarea că acest prejudiciu se reevaluează şi va fi actualizat în funcţie de ce va urma", a mai spus avocatul producătorilor de ouă.

Ilie Van a declarat că una dintre "minciunile" lui Gheorghe Mencinicopschi constă în faptul că din cele 6,3 miliarde de ouă care se produc anual în România, doar 17 %, şi nu 75% la sută, se produc în cuşti neîmbunătăţite.

"În toată Uniunea Europeană, circa 68 % din ouăle produse anual se produc în cuşti îmbunătăţite, ouăle fiind marcate cu cifra 3", a mai precizat preşedintele UCPR, care a adăugat că cifra de pe ouă nu are nicio legătură cu siguranţa alimentară, ci cu terminologia de creştere a păsărilor.

O altă afirmaţie contestată de producătorii de ouă se referă la cea privind folosirea de organisme modificate genetic în hrana păsărilor. "România, ca şi toate ţările UE, nu cultivă cereale modificate genetic şi deci nu foloseşte asemenea materii prime în hrana păsărilor. Crescătorii din România respectă întocmai legislaţia europeană în acest domeniu", a mai declarat Ilie Van.

Producătorii de ouă resping şi afirmaţia potrivit căreia crescătorii români de găini ouătoare la cuşti folosesc hrana sintetică, afirmând că "este o minciună grosolană, care trădează lipsa de cunoştinţe minime în materie". Ei susţin că hrana găinilor se compune din: porumb, orz, grâu, floarea soarelui, rapiţă, soia şi un premix vitamino-mineral, precizând că nu se folosesc în hrana păsărilor făinuri proteice de origine animală, hormoni, sedative, antibiotice ca stimulatori de producţie şi nici nu sunt injectate păsările cu astfel de biostimulatori.

"S-a afirmat că se folosesc vitamine şi minerale sintetice. Adevărul este că aceste vitamine şi minerale sintetice sunt aceleaşi pe care le consumă oamenii şi le cumpără din farmacii, şi care se folosesc în toată lumea. Minciuna derutează consumatorii, omiţându-se să se spună că şi găinile crescute în sistem ecologic folosesc aceleaşi vitamine şi minerale", a mai spus Van.

O altă afirmaţie care dezinformează şi care a fost lansată de Gheorghe Mencinicopschi, susţin producătorii de ouă, este cea potrivit căreia găinile crescute la cuşti sunt stresate şi produc hormoni de stres care ajung ulterior în ouă.

"Minciuna poate da bine la presă, dar este nedemnă pentru nişte oameni de ştiinţă, mai ales dacă această afirmaţie nu este bazată pe cercetări proprii de identificare şi dozare a acestor hormoni din produs. De ce oare se doreşte dezinformarea comsumatorului, legată de stresul păsărilor, şi de ce nu se spune corect că stresul cel mai puternic este suferit de păsările crescute în aer liber, mai ales în această iarnă cu temperaturi extrem de scăzute sau cu alte intemperii?! Este bine de ştiut că găinile stresate nu produc ouă, aşa cum, de altfel, se întâmplă în gospodăriile ţărăneşti, în curte, pe timp de iarnă", a mai spus preşedintele UCPR.

El a mai precizat că producătorii români de ouă au termen, până în 2012, să pună la punct sistemul de cuşti îmbunătăţite, ceea ce înseamnă că spaţiul asigurat pentru fiecare găină trebuie să fie mai mare, de la 550 de centimetri pătraţi, cât este în prezent, la 750 de centimetri pătraţi.

" După 1 ianuarie 2012 UE nu va renunţa la sistemul de creştere în cuşti, dar va accepta doar sistemul de cuşti îmbunătăţite: 750 centimetri pătraţi / cap găină, stinghie de odihnă şi cuibar în cuşcă", a mai spus Ilie Van.

Crescătorii de Păsări susţin că nu este prima dată când Gheorghe Mencinicopschi face "afirmaţii publice nefondate şi induce panica nejustificată în rândul consumatorilor de ouă".

În plus, ei susţin că profesorul Mencinicopschi nu are pregătirea necesară în domeniu pentru a face astfel de afirmaţii.

"Întrucât organizatorii acestei campanii denigratoare, inclusiv domnul Gheorghe Mencinicopschi, nu sunt documentaţi nici măcar la nivelul legislaţiei UE, susţin lucruri care nu sunt fundamentate ştiinţific, lansează informaţii superficiale preluate de pe internet, prezintă adevăruri trunchiate sau spun, de-a dreptul, minciuni, suntem îndreptăţiţi să credem că prin aceste acţiuni, prin aceste adevărate campanii denigratoare, se urmăreşte prăbuşirea industriei avicole româneşti, parte importantă a economiei naţionale", a mai afirmat preşedintele UCPR.

Organizaţia pentru protecţia animalelor "Vier Pfoten" a anunţat, în 9 februarie, declanşarea unei campanii intitulate "Explică ce este ştampila pe ou". Reprezentanţii organizaţiei au spus că această campanie se doreşte a fi un semnal de alarmă cu privire la faptul că două treimi din ouăle produse în România provin de la găini care cresc în condiţii improprii, care sunt hrănite cu vitamine sintetice şi medicamente, iar adesea alimentaţia acestora conţine coloranţi şi furaje modificate genetic.

Directorul ştiinţific al Institutului de Cercetări Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi, prezent la conferinţa de presă, a spus că este recomandat a fi consumat oul care are pe ştampilă cifrele 0 şi 1.

"Cele cu cifra 3 sigur ne vor afecta sănătatea în timp, ducând la supraponderabilitate, obezitate şi celelalte afecţiuni aferente acestora. Eeste bine ca oamenii să înveţele să citească ştampila de pe ouă şi să cumpere numai ouă ştampilate cu 0 sau 1", a spus atunci profesorul Mencinicopschi.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Producătorii de ouă cer daune în instanţă lui Gheorghe Mencinicopschi pentru afirmaţii "neadevărate".
 Vizualizări articol: 799 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Producătorii de ouă cer daune în instanţă lui Gheorghe Mencinicopschi pentru afirmaţii "neadevărate"0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei