Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 29 ian 2010 - Anul XV, nr. 23 (4314)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Peste jumătate dintre români cred că situaţia financiară a familiei lor s-a înrăutăţit în ultimul an

Vineri, 29 Ianuarie 2010 (13:53:35)

Peste 50 la sută dintre români afirmă că situaţia financiară a familiilor lor s-a înrăutăţit faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, iar 30 la sută se aşteaptă că acest lucru să continue, potrivit unui studiu privind percepţia românilor asupra situaţiei lor economice în 2009, realizat de GfK.

Rezultate studiului arată că 57 la sută dintre cei chestionaţi considerau că situaţia financiară a familiei lor este mai rea decât cu 12 luni în urmă, procentul fiind însă mai mic decât în perioada septembrie-noiembrie 2009, când media era de 61 la sută.

"În privinţa perspectivelor financiare, numai 30 la sută dintre români spun că se vor înrăutăţi, în scădere cu peste zece procente faţă de lunile de toamnă şi comparabil cu ceea ce declarau în decembrie 2008, când 26 la sută se aşteptau la o înăsprire a acestei situaţii", se arată în studiu.

Peste trei sferturi dintre cei chestionaţi afirmă că starea generală a economiei a cunoscut un regres în ultimele 12 luni, în vreme ce speranţele pentru anul în curs sunt destul de mari, 20 la sută declarându-se optimişti, procent mai bun şi decât cel înregistrat în decembrie 2008, când a fost de 15 la sută.

În ceea ce priveşte aşteptările despre evoluţia inflaţiei, două treimi dintre români estimează o creştere de preţuri în 2010, faţă de 70 la sută care credeau acest lucru în urmă cu un an.

O tendinţă pozitivă a fost înregistrată şi în privinţa şomajului, 78 la sută dintre cei chestionaţi afirmând că se aşteaptă la o creşterea numărului de şomeri, faţă de media lunară din aproape tot anul 2009, care a fost de 85 la sută.

"Atunci când se referă la realizarea de investiţii în bunuri de folosinţă îndelungată, numărul celor care nu consideră că este un moment bun pentru acestea se menţine relativ constant comparativ cu media anuală, 57 la sută afirmând că nu intenţionează să cumpere un obiect important pentru casă în următorul an. Nici atitudinea faţă de economisire nu a înregistrat schimbări majore. 78 la sută dintre români consideră că nu este o perioadă favorabilă pentru a pune bani deoparte, în vreme ce în jur de 20 de procente spun chiar că au datorii", se mai arată în studiu.

Potrivit GfK, studiul a fost realizat în luna decembrie 2009 şi relevă faptul că, după un an marcat de pesimism, accentuat mai ales în lunile de toamnă, românii păreau să considere că au dus-o ceva mai bine din punct de vedere economic în ultima lună a anului.

"În general, oamenii devin mai optimişti în ultima lună a anului pentru că intră în spiritul sărbătorilor, iar o parte din ei primesc bonusuri de sfârşit de an. O excepţie de la această regulă a reprezentat-o însă 2008, când, spre sfârşitul anului, începuseră să se simtă primele efecte ale crizei mondiale în România şi îngrijorarea românilor s-a simţit în percepţia negativă asupra situaţiei lor", susţine Otilia Man, cercetător senior GfK România.

Informaţiile provin din Barometrul de Încredere a Consumatorului, studiu cofinanţat de Comisia Europeană şi realizat lunar de GfK România pe un eşantion de 1.000 de persoane.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste jumătate dintre români cred că situaţia financiară a familiei lor s-a înrăutăţit în ultimul an.
 Vizualizări articol: 611 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 1 vot
Peste jumătate dintre români cred că situaţia financiară a familiei lor s-a înrăutăţit în ultimul an4.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei