Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 29 ian 2010 - Anul XV, nr. 23 (4314)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ordonanţa prin care este înfiinţată Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie a fost avizată de Guvern

Vineri, 29 Ianuarie 2010 (15:13:58)

Ordonanţa de urgenţă prin care este înfiinţată Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie şi prin care vor fi derulate procedurilor de acordare a cetăţeniei române, anunţată de preşedintele Traian Băsescu în vizita în Republica Moldova, a fost avizată de miniştri în şedinţa de vineri a Guvernului.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, miercuri, la Chişinău, că Guvernul român va emite, vineri, o ordonanţă de urgenţă prin care va fi înfiinţată o agenţie specială pentru acordarea cetăţeniei române.

Documentul avizat în şedinţa de vineri a Guvernului prevede înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie.

"Vineri, Guvernul va emite un act normativ prin care va fi decisă crearea unei agenţii speciale pentru acordarea cetăţeniei române pentru cei care şi-au pierdut-o", a declarat Traian Băsescu, după întâlnirea cu preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu.

El a mai spus că sediul agenţiei va fi la Bucureşti, dar că va avea şi cinci unităţi teritoriale, la Iaşi, Galaţi, Suceava, Cluj şi Timişoara.

Preşedintele Băsescu a făcut acest anunţ în contextul în care vorbea despre problemele privind întârzierile la acordarea cetăţeniei.

Şeful statului a spus că, prin apariţia noii legi privind cetăţenia, a crescut semnificativ numărul de cetăţenii acordate.

"Dacă până la apariţia noii legi, deci până inclusiv în 2008, România a acordat 2.400 de cetăţenii cetăţenilor moldoveni, în anul 2009 au fost procesate 20.000 de dosare, 14.000 de cetăţeni au primit deja cetăţenia în urma depunerii jurământului, iar restul sunt programaţi să vină să depună jurământul. Deci, practic, s-au acordat 20.000 de cetăţenii în anul 2009", a precizat şeful statului.

Băsescu a declarat că speră ca prin înfiinţarea noii agenţii viteza de procesare a dosarelor să crească astfel încât niciun cetăţean al Republicii Moldova să nu simtă "umilinţa birocratică de a aştepta dincolo de termenul prevăzut de lege".

Partidul Liberal din Republica Moldova i-a îndemnat pe cetăţenii moldoveni care doresc să îşi redobândească cetăţenia română să se adreseze direct Palatului Cotroceni de la Bucureşti, criticând "fariseismul funcţionarilor români".

Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a declarat, la RFI România, că cetăţenia română ar fi prima cerinţă adresată Bucureştiului de locuitorii Republicii Moldova, el susţinând că trebuie modificată legea, întrucât în prezent cetăţenia se poate acorda doar celor cu domiciliul sau reşedinţa în România.

El a apreciat că procedurile de acordare a cetăţeniei sunt încă greoaie, susţinând că trebuie simplificat foarte mult mecanismul.

Tot la RFI, senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat însă că politica Guvernului privind modul în care locuitorii Republicii Moldova primesc cetăţenia română este greşită, deoarece nu face decât să ajute extrema dreaptă rusească, al cărei obiectiv este "o Moldovă fără români", în condiţiile în care beneficiarii pleacă în proporţie de 90% în Europa de vest.

Discuţiile privind simplificarea legislaţiei pentru acordarea ceăţeniei române moldovenilor au început în 2006. Odată cu degradarea relaţiei Bucureşti-Chişinău în următorii ani, şi această temă a constituit prilej de atacuri din partea oficialilor moldoveni.

În martie 2007, autorităţile moldovene au acuzatBucureştiul de "comportament duplicitar" şi "atitudini false" în ceea ce priveşte "inventarea artificială a problemei cetăţeniei române pentru cetăţenii Republicii Moldova" şi a "pretenţiei României de a-şi asuma rolul creării, la Chişinău, a Centrului European Comun pentru Eliberarea Vizelor".

Procedurile de acordare a cetăţeniei pentru cetăţenii Republicii Moldova de etnie română au fost simplificate de Guvern abia în aprilie 2009, în contextul evenimentelor ce au urmat alegerilor legislative din această ţară. Legea în acest sens este promugată de Traian Băsescu, la 11 noiembrie 2009, în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din România.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ordonanţa prin care este înfiinţată Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie a fost avizată de Guvern.
 Vizualizări articol: 877 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ordonanţa prin care este înfiinţată Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie a fost avizată de Guvern0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei