Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 17 nov 2009 - Anul XIV, nr. 270 (4256)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

TI: România, percepută cea mai coruptă ţară din UE, fără niciun progres faţă de anul trecut

Marţi, 17 Noiembrie 2009 (14:43:13)

România ocupă, în 2009, ultimul loc din Uniunea Europeană în clasamentul Transparency International (TI) din punct de vedere al indicelui de percepţie a corupţiei, la egalitate cu Bulgaria şi Grecia, în contextul în care ţara noastră nu a înregistrat niciun progres faţă de anul precedent.

România a ajuns în această situaţie după ce Bulgaria a crescut de la 3,6 în 2008 la 3,8 în 2009, iar Grecia a scăzut de la 4,7 la acelaşi 3,8.

La nivel global, din cele 180 de ţări şi teritorii analizate, România se află pe locul 71, fiind depărţită de ţări precum Ghana, Kuweit, Namibia, Samoa sau Seychelles. În topul TI, România este urmată de Brazilia, Columbia, Peru sau Surinam, care au întrunit fiecare un punctaj de 3,7.

Reprezentanţii Transparency International România, care au lansat, marţi, clasamentul global din punct de vedere al indicelui de percepţie a corupţiei, au criticat stagnarea României susţinând că este pentru prima oară, din 2002, când în domeniul luptei anticorupţie nu s-a înregistrat niciun progres de la un an la altul.

"Transparency International România apreciază că această stagnare este rezultatul lipsei de coordonare strategică în privinţa măsurilor legislative şi instituţionale, ceea ce a condus la vulnerabilizarea excesivă a tuturor criteriilor de integritate şi la afectarea credibilităţii reformelor şi a României în general", a declarat, în conferinţa de presă de lansare a raportului, Victor Alistar, directorul executiv al filialei române a organizaţiei.

În opinia TI-România, unul dintre pilonii cel mai grav afectaţi în ultimul an a fost cel judiciar, el având de suferit din pricina lipsei unei strategii coerente de reformare. Un alt pilon grav afectat a fost cel al utilizării resurselor publice, acesta având un impact special asupra percepţiei corupţiei în mediul de afaceri.

Indicele de percepţie a corupţiei, realizat de Transparency International, se bazează pe datele privind corupţia, obţinute din sondaje specializate făcute de instituţii independente.

El clasează ţările lumii în funcţie de gradul în care este percepută corupţia în rândul oficialilor şi politicienilor şi reflectă opinia oamenilor de afaceri şi a analiştilor din întreaga lume, inclusiv a experţilor din fiecare ţară evaluată. Punctajele acordate sunt de la 1 la 10, unde nota maximă reprezintă corupţia percepută ca fiind cel mai puţin răspândită.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului TI: România, percepută cea mai coruptă ţară din UE, fără niciun progres faţă de anul trecut.
 Vizualizări articol: 605 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
TI: România, percepută cea mai coruptă ţară din UE, fără niciun progres faţă de anul trecut0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   TI trimis de
(18 nov 2009, 11:14:18
de ce plm - adica palaria mea - aveti nevoie de clasamentul transparency international cand se observa cu ochiul liber ca nu se schimba nimic din punctul asta de vedere?!

emigrarea e singura scapare... din pacate cu criza asta se amana.

transparenta placuta!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei