Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 17 nov 2009 - Anul XIV, nr. 270 (4256)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu:Rectorul Roşca practică intoxicarea, îmi place ideea unei dezbateri la ASE, depinde de staff

Marţi, 17 Noiembrie 2009 (17:13:42)

Preşedintele Băsescu a declarat, marţi, că agreează o dezbatere cu contracandidaţi, menţionând că rectorul Ion Roşca practică intoxicarea când susţine că şeful statului nu doreşte o confruntare la ASE, dar a menţionat că detaliile unei astfel de întâlniri se stabilesc de către staff-ul de campanie.

"Văd că este un domn de la ASE, rectorul, preşedintele ASE-ului, azi-noapte pe la ora 12.00 a trimis un fax, acum văd că a dat un comunicat în care spune că preşedintele Băsescu nu participă la întâlnire. Ba da, voi participa, dar locul şi condiţiile nu sunt poblema mea, eu habar nu am ce negociază echipele de campanie, ştiu că ieri după-amiază (luni, n.r.) au fost la o întâlnire, astăzi (marţi, nr.r) sunt la o întâlnire, pentru mine important este să avem dezbateri, pentru că numai aşa ne putem populariza viziunea despre ce urmează să se întâmple", a spus preşedintele.

Băsescu a afirmat că agreează ideea ca dezbaterea să se desfăşoare la ASE, dar să se garanteze o prezenţă neutră.

"Nu am făcut nicio declaraţie în care să spun că refuz întâlnirea, domnul rector Roşca văd că a trecut la un program de intoxicare şi păcat, este rectorul uneia dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ superior din România. Mie, vă spun foarte sincer, îmi place foarte mult ideea că s-ar putea desfăşura o dezbatere în faţa studenţilor de la ASE, pentru că ar fi un public ce ar înţelege cu uşurinţă realităţile economice. Acum locul, condiţiile, nu sunt treaba mea, pentru că ele nu depind numai de mine", a mai declarat Băsescu.

El a mai spus că nu are nimic împotrivă dacă dezbaterea va avea loc la ASE atâta vreme cât se se garantează o prezenţă neutră". "Repet, nu îmi asum negocierea, pentru că nu e treaba mea, un candidat nu face lucrul ăsta, cu atât mai mult un preşedinte în funcţie nu se implică în chestiunea asta. E stafful de campanie, ce vor considera ei, aia voi face", a spus Băsescu.

Rectorul ASE, Ion Gheorghe Roşca, i-a adresat preşedintelui Traian Băsescu o scrisoare deschisă în care precizează că nu este membru sau simpatizant al niciunui partid politic şi îl invită să ia parte la dezbaterea de miercuri, de la ASE, dând asigurări de echidistanţă.

Ion Roşca îi scrie preşedintelui, într-o scrisoare deschisă postată pe site-ul ASE şi datată 17 noiembrie, că a constatat "cu justificată părere de rău" faptul că şeful statului a fost informat eronat în ceea ce priveşte relaţia sa cu PSD.

"Trebuie, de aceea, să vă spun, domnule preşedinte, că nu am fost şi nu sunt membru al acestui partid. Mai mult, nu sunt membru şi nici nu simpatizez cu vreun partid - aspect nu neapărat lăudabil pentru un intelectual", scrie rectorul ASE.

"Regret, domnule preşedinte, că lipsa unei informări corecte (pentru a nu o numi, chiar, dezinformare) constituie, se pare, motivul pentru care nu aţi dorit să acceptaţi invitaţia domnului Mircea Geoană de a participa la dezbaterea ce urmează a se desfăşura în universitatea noastră", adaugă Roşca.

El îl invită pe şeful statului să ia parte la dezbaterea care va avea loc la ASE. "Vă asigurăm, domnule preşedinte, că suntem echidistanţi şi că vom face tot ce ne stă în putinţă pentru ca dumneavoastră să vă simţiţi confortabil la noi", susţine Roşca, adăugând că "va veni liber oricine doreşte", în limita locurilor disponibile.

"Sincer, singura mea intenţie «ascunsă» în legătură cu această dezbatere ar fi aceea de a «monta» un student pentru a adresa următoarea întrebare: «Lângă clădirea ASE din Piaţa Romană este un teren de circa 1.000 de metri pătraţi pe care se află o casă dărăpănată. Terenul ar fi absolut necesar extinderii universităţii noastre. În plus, nu am dori ridicarea unei eventuale construcţii de beton şi sticlă lângă superba clădire a Academiei de Studii Economice. Dacă veţi ajunge preşedinte, veţi susţine un proiect de cumpărare a acestui teren de către ASE?»", scrie rectorul Academiei de Studii Economice.

Candidatul independent la Preşedinţie Sorin Oprescu i-a acuzat, marţi, pe contracandidaţii săi Traian Băsescu şi Mircea Geoană că tratează cu aroganţă şi dezinteres organizarea unor dezbateri pe teme de interes public, apreciind că aceştia au motive întemeiate să se ascundă de opinia publică.

Oprescu şi-a reiterat disponibilitatea de a participa la orice dezbatere, pe orice teme de interes naţional, şi care să se desfăşorare într-un cadru serios, neutru, iar moderatorii să fie jurnalişti sau experţi, care să aibă o atitudine echidistantă şi imparţială.

Candidatul PNL la Preşedinţie, Crin Antonescu, a declarat, marţi, că nu a primit invitaţie la dezbaterea electorală de miercuri de la ASE şi a precizat că el este disponibil să participe la o dezbatere cu oricâţi contracandidaţi, dar să fie cu moderatori din presă şi să nu se discute doar economie.

"Putem avea dezbateri în câţi se doreşte. Nu e vorba de a impune Băsescu o dezbatere sau de a impune Geoană o dezbatere. Geoană, cu această vestită dezbatere de la ASE, e singurul care încearcă să convoace, la o acţiune de partid, candidaţi ai altor partide. Eu nu am împotrivă să merg la ASE, dar ASE nu mi-a adresat nicio invitaţie. Eu nu mă prezint la convocarea domnului Geoană, mă pot prezenta la provocarea domnului Geoană", a declarat Antonescu, într-o conferinţă de presă.

Candidatul PSD la Preşedinţie, Mircea Geoană, a anunţat că a confirmat participarea la dezbaterea electorală de miercuri, de la ora 18.00, de la ASE.

"n urma primirii invitaţei din partea ASE ş a televiziunilor, Mircea Geoană, preşdintele PSD, confirmă participarea la dezbaterea cu candidaţii la Preşedinţia României, în ziua de miercuri, 18 noiembrie, ora 18.00. În acest sens, conform înţelegerii dintre organizatori şi staffurile candidaţilor, echipa de campanie a lui Mircea Geoană aşteaptă precizări în cursul acestei zile privind tematica şi modul de desfăşurare a dezbaterii", se arată într-un comunicat al PSD remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX.

Conform sursei citate, Mircea Geoană apreciază că această dezbatere este "utilă şi necesară", pentru corecta informare a publicului, privind viziunea candidaţilor asupra problemelor fundamentale cu care se confruntă societea românească.

Mircea Geoană apreciază că desfăşurarea dezbaterii, în prezenţa şi cu participarea reprezentaţilor mediului academic, adaugă acestei dezbateri un plus de calitate şi profesionalism.

Purtătorul de cuvânt al campaniei prezidenţiale a PSD, Victor Ponta, a declarat, luni seară, la Antena 3, că discuţiile pentru viitoare confruntări între candidaţii la alegerile prezidenţiale s-au oprit, pentru că staff-ul lui Traian Băsescu doreşte dezbatere doar între primii trei candidaţi.

Ponta a spus că vine de la o întâlnire cu membrii staff-urilor de campanie ale lui Traian Băsescu, Crin Antonescu, Sorin Oprescu, susţinând că staff-ul lui Băsescu a pus condiţia, pentru eventuale confruntări faţă în faţă, să nu participe decât cel mult trei candidaţi, primii clasaţi în sondaje. Ponta a adăugat că discuţiile s-au oprit, astfel, pentru că partea social-democrată nu poate să le spună lui Kelemen Hunor sau lui Remus Cernea să nu participe la astfel de dezbateri.

Pe de altă parte, Victor Ponta a susţinut că Traian Băsescu a minţit atunci când a spus că rectorul de la ASE este membru PSD şi din cauza aceasta nu ar putea participa la o dezbatere cu Geoană organizată la această instituţie. El a precizat că rectorul Academiei de Studii Economice nu este membru PSD.

La rândul său, candidatul independent Sorin Oprescu a spus, la Antena 3, că, luni seară, în discuţia referitoare la organizarea unei eventuale confrunări între candidaţi, staff-ul lui Traian Băsescu s-a declarat împotriva unei participări a şefului statului la dezbateri la care să fie prezent şi primarul general al Capitalei.

Întrebat dacă se va duce la confruntarea de miercuri de la ASE, Oprescu a spus că nu l-a invitat nimeni.

Şi candidatul UDMR Kelemen Hunor a spus că, dacă va fi invitat la astfel de dezbateri, este dispus să participe.

Purtătorul de cuvânt al candidatului Traian Băsescu la Preşedinţie, Sever Voinescu, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că negocierile între staff-urile de campanie nu au ajuns în impas, precizând că o nouă întâlnire va avea loc în cursul zilei pentru stabilirea ultimelor detalii pentru dezbatere.

"Nu ştiu ce a declarat domnul Victor Ponta aseară (luni seară - n.r.), dar, dacă a spus că negocierile s-au blocat, dezmint categoric. Chiar am convenit ca astăzi (marţi - n.r.), la ora 13.00, să ne întâlnim să punem la punct ultimele detalii", a declarat Sever Voinescu.

El a mai spus că, din punctul său de vedere, locul propus pentru găzduirea acestei dezbateri "nu este tocmai potrivit".

Sever Voinescu a menţionat că staff-ul de campanie a lui Traian Băsescu doreşte, "în principiu", o dezbatere între cei trei principali candidaţi, respectiv între Traian Băsescu, Mircea Geoană şi Crin Antonescu, dar că discuţiile vor continua, marţi, la ora 13.00.

Mircea Geoană a declarat, sâmbătă, că nu participă la dezbaterea de la Cluj-Napoca, respectându-şi programul de campanie stabilit la Brăila şi Tulcea şi a lansat invitaţia ca o confruntare între candidaţi să aibă loc miercuri, la Academia de Studii Economice din Bucureşti. Geoană, a reluat, duminică, la Focşani, invitaţia către Traian Băsescu şi ceilalţi candidaţi la Preşedinţie de a participa, miercuri, la o dezbatere publică la ASE, care să fie transmisă în direct de televiziuni.

"Sper să fie o întâlnire extrem de serioasă, pentru că până la urmă oamenii aşteaptă un anumit tip de proiect pentru România, în care economicul, locurile de muncă, trebuie să capete un loc central. Probabil că ceilalţi candidaţi vor încerca să meargă cu acelaşi tip de mesaj, cu atacuri la persoană, ceartă şi gălceavă, acţiuni pe care eu le descurajez. De aceea îl invit pe domnul Băsescu şi pe ceilalţi candidaţi la funcţia de preşedinte la o astfel de discuţie, care să aibă loc miercuri, la Academia de Studii Economice Bucureşti. Sper ca toate televiziunile să poată transmite în direct o asemenea dezbatere şi cred ca de acolo să rezulte câteva soluţii", a declarat Mircea Geoană.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că nu se opune unei dezbateri cu Mircea Geoană şi Crin Antonescu, dar că aceasta nu poate avea loc ASE, pentru că rectorul acelei instituţii ar fi membru al PSD.

El a spus, răspunzând unei întrebări, că ar mai accepa o dezbatere în direct, inclusiv cu Antonescu şi cu Geoană, dar staff-urile trebuie să se pună de acord cu condiţiile.

"Spre exemplu, ce propune domnul Geoană, o dezbatere condusă de cel care răspunde de departamentul economic al PSD, condusă se rectorul de la ASE. E, nu merge nici chiar aşa, să îţi pui propriul membru de partid să conducă...", a spus Băsescu.

El a menţionat că staff-urile de campanie au discutat, luni, despre confruntările care urmează să aibă loc, dar a spus că el nu ştie detalii.

Rectorul ASE, Ion Roşca, a precizat, pentru cotidianul "Gândul", că nu face parte din niciun partid. Conform sursei citate, el a relatat că a aflat de la soţie că ASE va organiza dezbaterea, soţia aflând, la rândul ei, de la televizor.

"M-a sunat duminică seară doamna Andronescu şi m-a întrebat dacă sunt de acord cu o dezbatere la ASE. Am pus condiţia să participe cel puţin primii trei candidaţi, aşa cum reiese din sondaje", a relatat profesorul Roşca. El a precizat că ASE s-ar limita doar la a fi gazdă, nu se va ocupa de trimiterea invitaţiilor, ci se va limita la a pune la dispoziţie aula de 400 de locuri şi taloanele de acces în sală. ASE nu este implicată nici în formularea întrebărilor, nici în stabilirea temelor, a adăugat rectorul.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu:Rectorul Roşca practică intoxicarea, îmi place ideea unei dezbateri la ASE, depinde de staff.
 Vizualizări articol: 797 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu:Rectorul Roşca practică intoxicarea, îmi place ideea unei dezbateri la ASE, depinde de staff0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei