Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 17 nov 2009 - Anul XIV, nr. 270 (4256)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Mocanu: Nu este exclusă posibilitatea ca măsura privind şomajul tehnic să fie continuată în 2010

Marţi, 17 Noiembrie 2009 (17:29:38)

Secretarul de stat din Ministerul Muncii Valentin Mocanu a declarat, marţi, că măsura introdusă în acest an privind şomajul tehnic ar putea fi continuată şi în 2010, dar o astfel de decizie trebuie discutată cu partenerii sociali, împreună cu care s-ar putea stabili forma sub care va fi continuată.

Valentin Mocanu a declarat, la conferinţa cu tema "Relansarea economică - rolul antreprenoriatului între politicile guvernamentale şi strategiile europene", că nu exclude posibilitatea acordării şi în 2010 a 75% din salariu persoanelor trimise în şomaj tehnic.

"Nu se exclude posibilitatea ca în 2010 să stabilim împreună cu partenerii sociali dacă această măsura va continua, sub ce formă şi care sunt resursele", a spus secretarul de stat.

O parte dintre angajatorii prezenţi au apreciat însă că această măsură este "greşită", deoarece şomajul tehnic nu se plăteşte din bugetul de şomaj, ci de către angajator, din fondul de salarii.

"Şomajul tehnic a funcţionat, într-o oarecare măsură, cu efecte benefice pentru anumiţi întreprinzători. În Germania a fost posibil să se ia bani din fondul de şomaj, însă în România fondul de şomaj a intrat în deficit în 2009, iar reechilibrarea lui s-a făcut cu bani de la bugetul de stat", a mai spus Mocanu.

Secretarul de stat a apreciat că deficitul fondului de şomaj a fost cauzat şi de contribuţiile reduse ale angajaţilor şi angajatorilor.

Guvernul a decis, printr-o ordonanţă de urgenţă aprobată în martie, ca perioada de acordare a indemnizaţiei de şomaj să fie extinsă cu trei luni, iar angajatorul şi salariaţii să fie scutiţi de la plata contribuţiilor de asigurări sociale pe durata întreruperii temporare a activităţii, pentru un interval de trei luni.

Potrivit Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de munca, indemnizaţia de şomaj se acordă pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare: şase luni pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an, nouă luni, pentru un stagiu de cotizare de cel puţin cinci ani şi 12 luni pentru un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

Executivul preciza că prelungirea cu trei luni a perioadei de acordare a indemnizaţiei de şomaj este valabilă pentru persoanele ale căror raporturi de muncă sau de serviciu încetează după intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2009. De asemenea, pentru şomerii care beneficiază deja de indemnizaţie de şomaj, perioada de acordare se prelungeşte cu trei luni de la data până la care a fost stabilit dreptul respectiv.

Scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate atât de angajatori, cât şi de salariaţii care beneficiază de indemnizaţia de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat va fi acordată pe durata întreruperii temporare a activităţii angajatorului, pentru o perioadă de până la trei luni, fără a fi afectată calitatea de asigurat a acestora.

Indemnizaţia de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, de care beneficiază salariaţii pe durata întreruperii temporare a activităţii angajatorului, nu va fi inclusă în veniturile salariale şi nu va fi impozabilă, pentru o perioadă de cel mult trei luni în anul 2009.

Numărul total de şomeri a ajuns, în luna octombrie, la 653.939 de persoane, rata şomajului ajungând la 7,1% faţă de 4% înregistrată în aceeaşi lună a anului trecut.

Economistul şef al Băncii Mondiale (BM) în România, Cătălin Păuna, declara, joi, că rata şomajului în România va atinge cel mai înalt nivel în primul sau al doilea trimestru din 2010, dar cel mai probabil nu va depăşi 10%.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mocanu: Nu este exclusă posibilitatea ca măsura privind şomajul tehnic să fie continuată în 2010.
 Vizualizări articol: 843 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mocanu: Nu este exclusă posibilitatea ca măsura privind şomajul tehnic să fie continuată în 20100.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei