Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 13 nov 2009 - Anul XIV, nr. 267 (4253)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Boc: Legea reducerii cheltuielilor este constituţională şi trebuie respectată inclusiv de sindicate

Vineri, 13 Noiembrie 2009 (16:42:27)

Legea de reducere a cheltuielilor bugetare, care prevede varianta concediului neplătit, a fost declarată drept constituţională şi trebuie respectată inclusiv de către sindicate, consideră premierul interimar, Emil Boc.

"Poziţia sindicatelor trebuie respectată, la fel cum trebuie respectată şi legea românească care este în vigoare şi care prevede toate alternativele în asemenea situaţie. Legea a fost aprobat de Parlament, declarată constituţională de către Curtea Constituţională, deci Guvernul în acest moment nu mai are nicio altă alternativă. Legea se aplică, evident că ea dispune numai pentru viitor, deci nu se poate aplica pentru luna octombrie, iar în rest fiecare să îşi asume responsabilitatea pentru aplicarea sau neaplicarea legii", a spus Boc.

Legea stabileşte că, în vederea încadrării în constrângerile bugetare determinate de situația de criză economică, în perioada octombrie-decembrie 2009, conducătorii autorităților și instituțiilor publice, indiferent de modul de finanțare, au obligația de a diminua cheltuielile de personal, în medie cu 15,5% lunar, prin acordarea de zile libere fără plată pentru o perioadă de până la 10 zile lucrătoare, reducerea programului de lucru, proceduri combinate între aceste două variante sau alte măsuri cu efect echivalent.

Modalitatea de aplicare a reducerii de cheltuieli este stabilită cu acordul salariatului, după consultarea organizațiilor sindicale sau, după caz, a reprezentanților
salariaților.

În lipsa acordului sau în cazul în care, ca urmare a opțiunii exprimate de salariat, nu se poate asigura continuitatea serviciului de interes public, intervalul și numărul de zile libere, precum și reducerea programului se stabilesc de conducătorul instituției publice, astfel încât să nu fie efectuate mai mult de 4 zile libere într-o lună, iar diminuarea salariului să nu depășească nivelul prevăzut.

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Gheorghe Gherghina a declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX, că angajaţii din sectorul public mai pot intra în concediu neplătit cel mult opt zile până la finele acestui an, în lunile noiembrie şi decembrie, însă doar jumătate din suma economisită va fi disponibilă pentru acoperirea deficitului bugetar din 2009

Alianţa Bugetarilor s-a reunit, joi, pentru a decide acţiunile de protest din perioada următoare, sindicaliştii fiind nemulţumiţi de hotărârea Cuţii Constituţionale privind constituţionalitatea legilor salarizării şi a celei privind reorganizarea instituţiilor statului şi reducerea cheltuielilor bugetare, promulgate de preşedintele Traian Băsescu.

Bugetarii au decis, joi, să refuze semnarea acordurilor individuale pentru aplicarea acestei măsuri, anunţând că îşi rezervă dreptul să organizeze proteste şi un miting în Capitală.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Boc: Legea reducerii cheltuielilor este constituţională şi trebuie respectată inclusiv de sindicate.
 Vizualizări articol: 954 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Boc: Legea reducerii cheltuielilor este constituţională şi trebuie respectată inclusiv de sindicate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Intrebare trimis de
(13 nov 2009, 22:21:45
e normal sa luam concediu fara salar in zilele de simbata si duminica?....si asta doua saptamani consecutiv.adik muncim normal si luam salariul diminuat

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei