Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 12 sep 2009 - Anul XIV, nr. 214 (4200)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu a dat autografe pe calendarele religioase pelerinilor prezenţi la Catedrala Episcopală Roman

Duminică, 13 Septembrie 2009 (15:21:01)

Preşedintele Traian Băsescu a dat autografe pe calendarele religioase pelerinilor prezenţi, duminică, la ceremonia de ridicare a Episcopiei Romanului la rang de Arhiepiscopie, s-a fotografiat cu aceştia şi le-a împărţit flori, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La ora transmiterii acestei ştiri, şeful statului se află în mijlocul miilor de credincioşi aflaţi în curtea Catedralei Episcopale Roman, unde are loc ceremonia de ridicare a Episcopiei Romanului la rang de Arhiepiscopie, sub titulatura de Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului şi unde Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a dat citire Tomosului Sinodal şi a rostit cuvântul de învăţătură.

Aflat în mijlocul miilor de pelerini, Traian Băsescu a stat de vorbă cu aceştia, le-a împărţit flori, a glumit cu ei, a făcut poze şi a dat autografe pe calendarele religioase pe care le primise fiecare dintre credincioşii prezenţi la manifestare.

Preşedintele Traian Băsescu a ajuns, duminică, la ora 11.00, la Catedrala Episcopală din Roman pentru a participa la ceremonia de ridicare a Episcopiei Romanului la rang de Arhiepiscopie, el aflându-se în mijlocul miilor de oameni adunaţi la Sfânta Liturghie oficiată de PF Daniel, Patriarhul BOR.

Manifestările au început sâmbătă, când, la cererea PS Ioachim Băcăuanul, episcopul Romanului, aici au fost aduse moaştele Sf. Ierarh Teodosie de la Brazi, unul din cei patru ierarhi care a stat pe scaunul vlădicesc de la Roman.

Racla cu moaştele Sfântului Teodosie de la Brazi a ajuns sâmbătă, la ora 10.00, la Catedrala Episcopală din Roman, însoţită de Preasfinţitul Părinte Epifanie, Episcopul Buzăului şi Vrancei. Forţele de ordine au blocat pentru mai multe ore circulaţia pe străzile din zona Episcopiei pentru ca sutele de credincioşi şi zecile de preoţi să urmeze procesiunea cu moaştele sfântului din faţa Bisericii Precista Mare până la locul special amenajat din curtea Episcopiei, unde a fost aşezat spre închinare.

Sfântul Ierarh Teodosie, canonizat de Biserica Ortodoxă, a fost episcop la Roman între anii 1671-1674. Fost Mitropolit al Moldovei, Teodosie s-a născut în ţinutul Vrancei, în prima jumătate a secolului al XVII-lea. A fost egumen al Mânăstirii Bogdana din ţinutul Bacăului, episcop de Rădăuţi (1670), episcop al Romanului (1671) şi mitropolit al Moldovei (1674). Ca mitropolit, a luat atitudine faţa de domnitorul Moldovei, Dumitraşcu Vodă, care tolera prigoanele turcilor şi tătarilor, motiv pentru care a fost judecat şi silit să se retragă din scaunul de mitropolit şi exilat la Mânăstirea Sfântul Sava din Iaşi. Ulterior, se va retrage în zona de sud a Moldovei, îngrijindu-se de reconstruirea Schitului Brazi - Panciu. În 1694, în timpul unei invazii, un grup de tătari a atacat Schitul Brazi - Panciu, chinuindu-l pe mitropolitul Teodosie, căruia i-au cerut să predea odoarele sfinte şi averea mânăstirii. Mitropolitul Teodosie a refuzat, motiv pentru care tătarii i-au tăiat capul. În 1842 au fost descoperite sfintele sale moaşte. Sfântul Teodosie de la Brazi a fost în mod solemn proclamat sfânt la data de 5 octombrie 2003. Pomenirea a a fost stabilită pentru ziua de 22 septembrie.

Duminică, Patriarhul Daniel, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Roman. Sfânta Liturghie a fost urmată de festivitatea de ridicare a Episcopiei Romanului la rang de Arhiepiscopie, cu titulatura de Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, când PF Daniel a citit Tomosul Sinodal şi a rostit cuvântul de învăţătură.

Preoţii din cuprinsul Eparhiei sunt prezenţi toţi la Catedrala Episcopală din Roman, motiv pentru care, deşi bisericile din cuprinsul Eparhiei sunt deschise, în ele nu s-a săvârşit Sfânta Liturghie. La ora 12.00, invitaţii vor merge spre reşedinţa episcopală pentru înmânarea însemnelor arhiepiscopale Înalt Preasfinţitului Eftimie.

Sute de poliţişti şi jandarmi asigură ordinea în zona Episcopiei Romanului, iar ambulanţele sunt pregătite să acorde primul ajutor, la nevoie. Pentru buna organizare a manifestării, Episcopia Romanului a primit, până în prezent, sprijin financiar de la Primăriile Roman, Oneşti şi Moineşti.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu a dat autografe pe calendarele religioase pelerinilor prezenţi la Catedrala Episcopală Roman.
 Vizualizări articol: 535 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu a dat autografe pe calendarele religioase pelerinilor prezenţi la Catedrala Episcopală Roman0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei