Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 12 sep 2009 - Anul XIV, nr. 214 (4200)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Boc: Guvernul va accepta doar amendamentele care se încadrează în prevederile bugetare

Duminică, 13 Septembrie 2009 (14:07:21)

Guvernul va analiza amendamentele depuse de către parlamentari pentru legile promovate prin angajarea răspunderii, dar va accepta doar propunerile care se încadrează în principiile legilor, cadrul macroeconomic, programul de guvernare şi prevederile bugetare, a declarat, duminică, premierul Boc.

Executivul s-a reunit, duminică, în şedinţă, pentru a stabili care dintre amendamentele depuse pot fi acceptate.

Premierul Emil Boc s-a întâlnit, sâmbătă, cu liderii sindicali, pentru a discuta despre proiectul legii de salarizare unitară, reuniune în care s-a convenit pentru constituirea unei comisii interministeriale, din care să facă parte şi sindicaliştii, care să lucreze până la 30 iunie 2010 la modificarea legii.

Prin purtătorul de cuvânt al Guvernului, premierul a anunţat că îşi menţine decizia de asumare a răspunderii Guvernului la termen, fără amânări şi că apreciază că sunt îndeplinite condiţiile pentru ca sindicatele să renunţe la grevă.

Discuţia cu sindicatele a fost urmată de o întâlnire a membrilor Coaliţiei de guvernare, în care au fost analizate toate amendamentele depuse la cele trei legi promovate pentru angajarea răspunderii.

Majorarea coeficienţilor de ierarhizare pentru parlamentari şi consilieri parlamentari, eliminarea restricţiei la ocuparea posturilor prin cumul de funcţii, introducerea în salariul de bază a indemnizaţiei de conducere şi plata orelor suplimentare sunt unele dintre amendamentele depuse la Guvern.

Principalele teme solicitate prin amendamente sunt majorarea coeficienţilor de ierahizare pentru senatori şi deputaţi la echivalentul a 11 salarii minime (faţă de 9,9 în prezent), ridicarea coeficientului de ierarhizare pentru funcţiile parlamentare de execuţie şi departajarea acestuia pe gradaţii, astfel încât coeficientul maxim pentru consilier parlamentar să fie de 6,50 salarii, iar cel pentru referent cu studii medii de 4,25 salarii, se arată într-un document guvernamental obţinut de MEDIAFAX.

Printre amendamente se mai numără extinderea şi creşterea indemnizaţiei şi pentru personalul didactic calificat de la 20% la 40% din salariul de bază pentru persoanele care lucrează în mediul rural, acordarea sporului de 15% din salariul de bază, prevăzut numai pentru nevăzători cu gradul I de invaliditate, şi în cazul nevăzătorilor cu handicap grav şi accentuat, extinderea ajutorului de deces din bugetul de asigurări sociale, destinat personalului didactic, şi la personalul didactic auxiliar, cu precizarea că valoarea ajutorului este raportată la 5 salarii brute ale persoanei decedate, eliminarea sporurilor cu caracter permanent care nu sunt prevăzute în anexe şi nu au fost incluse în salariu, respectiv eliminarea oricăror sporuri de tip special din reglementări proprii neabrogate.

Realizarea unui legii derogatorii pentru personalul auxiliar de specialitate şi personalul conex din cadrul instanţelor de judecată şi a parchetului de pe lângă acestea, majorarea sporului de risc şi suprasolicitare neuropsihică de la 25% la 50%, de confidenţialitate de la 5% la 25%, condiţii de muncă vătămătoare de 15% pentru magistraţi, alocarea pentru finanţarea ICCJ, instanţe, CSM a minimul 1% din Produsul Intern Brut, introducerea directorilor Institutului Naţional al Magistraturii, Scolii Naţionale de Grefieri, personalului de instruire din acestea în categoria celor asimilaţi magistraţilor, acordarea preşedintelui CSM a unei indemnizaţii de membru egală cu 25% din indemnizaţia brută a judecătorului de la ICCJ, eliminarea statutului de asimilat magistrat personalului din cabinetul propriu al Ministrului Justiţiei, modificarea modului de plată al personalului de instruire al Şcolii Naţionale de Grafier la plata cu ora, majorarea salariului pentru DNA şi DIICOT, modificarea salariilor pentru funcţii didactice auxiliare, bibliotecare, documentarist, redactor gr.I din creştere la coeficient maxim de 4,95 similar cu cele din unităţile de cultură naţională, eliminarea excepţiei legată de sistemul de salarizare diferit al Băncii Naţionale, stabilirea valorii coeficientului de ierarhizare 1,00 la valoarea salariului minim brut pe economie garantat în plată sunt alte propuneri înregistrate la Guvern.

La Camera Deputaţilor au fost depuse peste 500 de amendamentede de către partidele parlamentare la proiectul legii salarizarii unitare şi peste 1.000 de propuneri la proiectul educaţiei naţionale. Cele mai multe amendamente la Legea salarizării, care are ca iniţiator Ministerul Muncii, aparţin PSD-PC, arată sursa citată.

La Senat, pentru legea salarizării au fost depuse peste 200 de amendamente, primul loc fiind deţinut tot de PSD-PC. Numărul total al amendamentelor depuse la Senat depăşeşte 700 de propuneri.

Cele mai multe amendamente pentru salarizarea unitară vizează personalul din justiţie, 53 dintre acestea fiind depuse de către senatori şi 77 de către deputaţi.

Patru amendamente au fost depuse pentru creşterea salariilor acordate judecătorilor de la Curtea de Conturi şi zece pentru creşterea salariilor la Curtea Constituţională.

Alte cinci amendamente au fost formulate pentru creşterea salariilor în învăţământul universitar şi preuniversitar.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Boc: Guvernul va accepta doar amendamentele care se încadrează în prevederile bugetare.
 Vizualizări articol: 507 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Boc: Guvernul va accepta doar amendamentele care se încadrează în prevederile bugetare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei