Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 12 sep 2009 - Anul XIV, nr. 214 (4200)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Reacţie

Prefectul Popescu l-a „desfiinţat” pe Băişanu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Prefectul judeţului Suceava, Sorin Popescu, consideră că acuzaţiile aduse la adresa sa şi a instituţiei pe care o conduce de către liderul PNL Suceava, Alexandru Băişanu, sunt nefondate şi lipsite de adevăr. În urmă cu două zile, Băişanu declarase, în cadrul unei conferinţe de presă, că, din punctul său de vedere, actualul prefect, Sorin Popescu, tolerează încălcările legii. Fost prefect şi subprefect al judeţului, Alexandru Băişanu a precizat că în momentul de faţă judeţul Suceava nu are prefect şi că Sorin Popescu ar putea să fie considerat „cel mai slab prefect” pe care l-au avut sucevenii.
În replică, prefectul Sorin Popescu a prezentat, într-o conferinţă de presă, o serie de probleme şi ilegalităţi pe care Alexandru Băişanu le cunoştea, le-a tolerat şi nu le-a găsit rezolvare în timpul mandatului său.
Printre alte probleme prezentate, Sorin Popescu a declarat că supărarea lui Băişanu a fost declanşată de o acţiune începută la iniţiativa sa, respectiv solicitarea în instanţă a anulării a zece titluri de proprietate emise pentru 1,3 hectare de teren aflate în parcul dendrologic Şipote din centrul Sucevei.
Popescu a precizat că, în perioada în care Alexandru Băişanu era prefect al judeţului, o firmă a cumpărat mai multe suprafeţe de teren aflate în parcul Şipote, care este proprietatea statului şi în administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor. Prefectul judeţului a subliniat că terenul a fost cumpărat ca şi teren agricol, deşi parcul este proprietate publică a statului.
„Firma respectivă a început să întocmească documentaţia pentru a construi nişte blocuri, a început să ceară avize, însă la un moment dat lucrurile s-au blocat la Agenţia de Mediu, când s-a constatat că suprafaţa pe care societatea vrea să construiască este proprietate publică a statului, fond forestier. Şi în afară de nişte întâlniri cu anumiţi directori de instituţii deconcentrate la Prefectură, la vremea respectivă nu s-a luat nici o decizie”, a explicat Popescu.

 

Popescu crede că Băişanu s-a supărat pentru că părinţii lui Băişanu au teren în parcul Şipote

Prefectul de Suceava a adăugat că, după ce a preluat funcţia de prefect, a dispus constituirea unei comisii de verificare, care a inventariat toate suprafeţele din parcul Şipote care au fost declarate teren arabil, când în realitate trebuiau să rămână în proprietatea publică a statului.
„Am identificat zece cazuri şi m-am adresat instanţei de judecată să spună dacă trecerea din domeniul public în cel privat s-a făcut legal sau ilegal. Într-adevăr, şi probabil de aici e supărarea domnului Băişanu, printre actualii proprietari figurează şi părinţii săi, care au achiziţionat teren în parcul Şipote, iar Instituţia Prefectului a acţionat în instanţă şi împotriva lor. Însă trebuie spus că Instituţia Prefectului nu poate lucra cu jumătăţi de măsură. Trebuie să fim egali cu toţi cei în cauză, motiv pentru care ne-am adresat instanţei pentru toate cele zece cazuri”, a mai spus Sorin Popescu.

 

Băişanu, acuzat că nu a avut grijă de proprietatea publică a statului

Prefectul judeţului a arătat că acesta este unul dintre cazurile în care Alexandru Băişanu nu s-a preocupat îndeajuns pentru a proteja proprietatea publică a statului, deşi în perioada în care a condus Prefectura i-au fost sesizate mai multe cazuri de încălcare a legilor în vigoare.
Sorin Popescu a făcut referire la cazul unei persoane din comuna Stulpicani, Lucreţia Şpaniuc, care a trimis Prefecturii nu mai puţin de zece memorii prin care solicita verificarea documentelor în baza cărora s-a înfiinţat Obştea Gemenea – Stulpicani, căreia i se reconstituise dreptul de proprietate pentru o anumită suprafaţă de pădure.
„Cât a fost prefect domnul Băişanu, nu s-a luat nici o măsură, situaţia fiind tratată cu superficialitate. După învestirea mea ca prefect, la o singură solicitare a aceleiaşi persoane am constituit o comisie de verificare, iar în urma controalelor s-a constatat că Obştea Gemenea din comuna Stulpicani a primit o suprafaţă de 548,64 de hectare cu vegetaţie forestieră, în baza unor documente care atestau, de fapt, proprietatea fostei comune Gemenea. În aceste condiţii am făcut o plângere penală la Poliţie şi am introdus o acţiune în instanţă prin care s-a solicitat constatarea nulităţii absolute a deciziei Comisiei Judeţene de Fond Funciar prin care s-a reconstituit dreptul de proprietate în favoarea Obştii Gemenea. Iar până acum instanţa s-a pronunţat favorabil Instituţiei Prefectului”, a spus prefectul de Suceava.
El a mai precizat că tot în perioada mandatului de prefect al lui Alexandru Băişanu, o firmă din Suceava a solicitat Prefecturii verificarea modului în care s-a emis un titlu de proprietate pentru o altă firmă, pentru un teren aflat în proprietate publică a statului. Popescu a arătat că Băişanu nu a considerat necesară formularea şi introducerea unei acţiuni în instanţă pentru constatarea nulităţii absolute a respectivului titlu de proprietate. Făcând referire la acest caz, el a precizat că, după ce a preluat funcţia de prefect, a dispus reverificarea acestui caz, după care s-a iniţiat o acţiune în instanţă prin care s-a solicitat anularea titlului de proprietate.

 

„Prefectura nu este o societate comercială”

Pe de altă parte, prefectul a ţinut să-i transmită lui Alexandru Băişanu că Instituţia Prefectului nu este o societate comercială, motiv pentru care nu se pot compara rezultatele a două mandate, în funcţie de anumite rezultate, cum ar fi profitul sau cifra de afaceri.
„Ca să putem compara două perioade, a mea şi a domniei sale, vreau să arăt nişte cazuri care au fost semnalate acestei instituţii şi mie şi dumnealui. Nu vreau să implic Instituţia Prefectului în dispute politice, dar vreau să îi răspund la acuzele legate de neimplicarea mea în soluţionarea problemelor semnalate în comuna Slatina”, a declarat Sorin Popescu.
El a spus că problemele de la alegerile locale din Slatina nu îi pot fi imputate, pentru că la vremea respectivă nu era prefect. Cu toate acestea, Popescu a precizat că după ce a fost numit prefect şi după ce a primit sesizări de la unii consilieri locali din Slatina cu privire la nerespectarea legislaţiei privind achiziţiile publice, privind disciplina în construcţii şi privind regimul silvic, a dispus înfiinţarea unei comisii care a verificat toate problemele reclamate.
„După ce am primit rezultatele controalelor, Prefectura a făcut sesizări către toate instituţiile care se pronunţă referitor la respectarea legii, printre care Inspectoratul de Stat în Construcţii, Garda Financiară, Finanţe, Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice etc.. Deci nu poate să spună nimeni că Instituţia Prefectului nu s-a implicat în această problemă”, a subliniat prefectul.
Referitor la acuzaţiile aduse de Băişanu legate de neimplicarea în rezolvarea problemei legate de refuzul Consiliului Local Slatina de a emite o hotărâre prin care să constate încetarea mandatului de consilier şi de viceprimar al lui Gheorghe Mogîrzan, rămas fără sprijinul politic al PNL, Sorin Popescu a spus că a solicitat deja instanţelor să oblige deliberativul din această comună să emită o decizie în acest sens.

 

Popescu spune că Băişanu a fundamentat eronat documentaţia cu necesarul de materiale pentru reconstrucţia caselor

Făcând referire la activitatea sa ca prefect, Sorin Popescu a arătat că, de la preluarea mandatului său, a iniţiat un proiect de lege pentru rezolvarea problemelor proprietarilor de terenuri aflate sub luciu de apă, proiect care a primit aviz favorabil şi a iniţiat un proiect de Hotărâre de Guvern aprobat de Executiv prin care salariaţii disponibilizaţi de la SC Min Bucovina SA vor primi salarii compensatorii.
De asemenea, Popescu a precizat că a fost primul prefect din ţară care a emis un ordin în baza căruia a început verificarea tuturor transporturilor de materie primă din afara României către firmele din Suceava, iniţiativă extinsă ulterior la nivelul întregii ţări de către Ministerul Agriculturii şi cel al Administraţiei şi Internelor.
În acelaşi timp, Sorin Popescu a arătat că, de când a preluat funcţia de prefect, a iniţiat un proiect de Hotărâre de Guvern, în vederea preluării la rezervele de stat a unei părţi din materialele de construcţie solicitate în plus de Alexandru Băişanu.
El a precizat că acesta a fundamentat greşit documentaţia prin care a solicitat materiale de construcţie pentru refacerea caselor distruse de inundaţiile din anul 2008, cerând materiale în plus. Prefectul a arătat că valoarea materialelor aduse în plus a fost de circa şase miliarde de lei vechi, iar până în prezent, materiale în sumă de cinci miliarde de lei vechi au fost trimise la rezerva de stat, iar pentru diferenţă urmează să fie promovată o nouă hotărâre de Guvern.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prefectul Popescu l-a „desfiinţat” pe Băişanu.
 Vizualizări articol: 2140 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.6 din 10 voturi
Prefectul Popescu l-a „desfiinţat” pe Băişanu2.6510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei