Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 12 sep 2009 - Anul XIV, nr. 214 (4200)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Prima zi de şcoală

În puţine şcoli din Suceava se vor organiza ceremonii oficiale de deschidere a anului şcolar

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În puţine şcoli din Suceava se vor organiza ceremonii oficiale de deschidere a anului şcolar. Nemulţumirile sindicaliştilor din educaţie au dus la suspendarea festivităţilor cu care eram obişnuiţi an de an.
Liderul Sindicatului din Învăţământ „Spiru Haret” Suceava, Constantin Cernica, ne-a declarat ieri că „liderii de sindicat au anunţat deja că, în semn de protest faţă de noua lege a salarizării, în prima zi de şcoală nu vor mai avea loc festivităţi, careuri cu flori. Cadrele didactice, atât învăţătorii, cât şi profesorii diriginţii îşi vor prelua elevii şi vor merge cu ei în clase, unde îşi vor organiza sala, vor discuta programul pentru începutul de an, vor fi împărţite manuale, acolo unde este cazul”.

 

Fără ceremonie oficială, la Colegiul „Petru Rareş”

Sindicatul FSLI al Colegiului Naţional „Petru Rareş” a anunţat că luni, în prima zi de şcoală, nu va avea loc nici o ceremonie oficială.
„Având în vedere desconsiderarea la care este supus învăţământul românesc de către autorităţile centrale şi întreaga clasă politică, membrii de sindicat ai Colegiului Naţional „Petru Rareş” Suceava au hotărât ca, în ziua de luni, 14 septembrie 2009, să nu organizeze ceremonie oficială pentru deschiderea anului şcolar, ci doar ore de dirigenţie, care se vor desfăşura în sălile de curs aferente fiecărei clase”, spun sindicaliştii de la „Petru”.

 

Boicotarea deschiderii anului şcolar, la „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi

Grupa sindicală a cadrelor didactice de la Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi, membră a Sindicatului Liber Independent “Bucovina”, afiliată la FSLI, s-a întrunit ieri, 11 septembrie, pentru a discuta problemele cu care se confruntă învăţământul românesc, în special cele privind cheltuielile de personal de la Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi”.
În şedinţa de ieri s-a hotărât boicotarea deschiderii anului şcolar, prin neprezentarea la festivitate, pentru a sancţiona dezinteresul aleşilor locali şi al parlamentarilor faţă de învăţământul rădăuţean.

 

 

Nu şi-au primit salariile

Sindicaliştii de la Rădăuţi susţin că nu şi-au primit salariile pe 10 septembrie, adică drepturile salariale pentru luna august, în condiţiile în care în celelalte zone (Suceava, Fălticeni) s-au luat salariile.
„Fondurile primite pentru reabilitarea internatului şcolar au fost prost gestionate de cei în măsură s-o facă, astfel încât şcoala este în imposibilitatea de a găzdui elevii interni, mai ales pe cei proveniţi din Republica Moldova. Nu s-au respectat promisiunile cuprinse în acordul din 14 iunie.
Aplicarea Legii privind salarizarea unitară ne situează la periferia grilei de salarizare prin diminuarea veniturilor şi crearea de inechităţi, îngheţarea salariilor pe perioadă nedeterminată şi chiar concedieri masive în sectorul nostru. Se refuză aplicarea Legii nr. 221 din 2008, mai mult, salariaţii din învăţământ vor fi forţaţi să accepte concediu fără plată pentru zece zile lucrătoare, ceea ce va perturba total procesul de învăţământ. Pentru a nu afecta şi elevii, profesorii vor intra la clasă desfăşurându-şi activitatea obişnuită în prima zi de şcoală”, sunt de părere sindicaliştii de la „Hurmuzachi”.

 

Mutaţi dintr-o şcoală în alta

În timp ce federaţiile sindicale s-au aliat pentru a protesta împotriva legii unice de salarizare, dar şi pentru a continua negocierile cu Guvernul, aproape 100.000 de copii suceveni încep luni şcoala.
Dacă unii se vor bucura să înceapă cursurile în săli de clasă renovate, într-o nouă sală de sport sau pur şi simplu într-o şcoală îngrijită, fără moloz şi schele, alţii, însă, nu sunt aşa norocoşi.
23 de copii de la Şcoala cu Clasele I-IV din Forăşti vor începe cursurile la SAM Oniceni, din aceeaşi comună, pentru că la şcoala lor, din lipsă de bani, nu s-au finalizat lucrările de renovare. Alţi 67 de copii din Văşcăuţi, comuna Muşeniţa, vor învăţa într-o încăpere din Căminul Cultural.
Viceprimarul din Muşeniţa, Daniel Dumitru Bîrsan, ne-a spus că se fac toate eforturile ca până luni lucrările la şcoală să fie gata şi copiii să nu mai fie nevoiţi să se mute în Căminul Cultural din localitate.
De întârzierile lucrărilor în şcoli sunt afectaţi şi 140 de elevii de la SAM Păltinoasa, care vor învăţa tot în vechiul sediu al şcolii, 64 de preşcolarii de la Grădiniţa Nr. 3 „Sf. Treime” din Rădăuţi, care vor fi primiţi „în gazdă” de Şcoala nr. 2, şi cei 84 de prichindei de la Grădiniţa Nr. 1 din Udeşti, care se vor muta în clădirea Şcolii de Arte şi Meserii.

 

Peste 2.000 de elevi, printre schele şi moloz

Inspectorul şcolar general Petru Carcalete a declarat, zilele trecute, că 75 de unităţi şcolare din judeţ sunt în reparaţii capitale, în 13 şcoli se fac lucrări de racordare la utilităţi, iar în două şcoli s-au demarat lucrări de consolidare a clădirilor. Din păcate, în toate situaţiile, lucrările au fost întrerupte sau nu s-au finalizat din lipsă de fonduri.
Din cele 927 de şcoli din judeţ, doar 286 au autorizaţie de funcţionare, 54 de şcoli sunt în curs de autorizare şi 587 de şcoli nu au autorizaţie sanitară de funcţionare. În şcolile şantier sunt aşteptaţi să înceapă noul an şcolar 2.100 de elevi sau preşcolari din judeţ.



Inaugurarea sălii de sport de la Şcoala Generală Nr. 9

Primarul Sucevei, Ion Lungu, va fi prezent luni, 14 septembrie, la festivităţile de deschidere a unui nou an şcolar la Şc. Gen. Nr. 9, acolo unde va inaugura sala de sport modernă, prima din cartierul Obcini, la Şc. Gen. nr. 8 din Bulevardul George Enescu; la Şcoala Filadelfia din cartierul Zamca; la Şc. Nr. 7 din Iţcani; la Şc. Nr. 11 din Burdujeni şi la grădiniţele “123” şi „Prichindelul”, din Burdujeni.
Printre investiţiile mari realizate anul acesta de Primăria Suceava se numără modernizarea şi extinderea grădiniţelor “Aşchiuţă” de pe Alexandru cel Bun, “Prichindelul” de pe strada Baladei şi “123”, de pe Tineretului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului În puţine şcoli din Suceava se vor organiza ceremonii oficiale de deschidere a anului şcolar .
 Vizualizări articol: 2298 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 6 voturi
În puţine şcoli din Suceava se vor organiza ceremonii oficiale de deschidere a anului şcolar3.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ptr Pogea trimis de
(12 sep 2009, 20:50:58
la cei 60 % cat am primit salariu luna asta sa faca Pogea ceremonie.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei