Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 aug 2009 - Anul XIV, nr. 191 (4177)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Bazac: Doresc reorganizarea programului naţional de oncologie după modelul austriac

Luni, 17 August 2009 (19:26:13)

Ministrul Sănătăţii vrea să folosească modelul austriac pentru reorganizarea programului naţional de oncologie, motiv pentru care l-a invitat pe profesorul Christoph Zielinski, coordonatorul centrului de excelenţă în oncologie din Viena, să discute cu membrii comisiei de specialitate a ministerului.

Bazac a precizat că profesorul Zielinski, care este directorul clinicii de oncologie, preşedintele Departamentului de medicină internă al universităţii de Medicină din Viena, coordonatorul Centrului de excelenţă în oncologie clinică şi experimentală al Spitalului Universitar din Viena şi preşedintele grupului de lucru central european de colaborare în domeniul oncologiei, a discutat mai bine de două ore cu specialiştii oncologi şi cu şefii Ministerului Sănătăţii (MS) despre modul în care funcţionează sistemul de oncologie din Austria şi despre felul în care este acordată asistenţă medicală bolnavilor care suferă de afecţiuni neoplazice.

"După cum poate ştiţi, domnul profesor este foarte bine cunoscut şi în România, întrucât foarte mulţi pacienţi care suferă de cancer au fost trataţi în clinica pe care o conduce. Din păcate, aceşti pacienţi români au fost nevoiţi să călătorească până la Viena la clinica domnului profesor pentru a urma terapiile oncologice. Acesta este motivul principal pentru care l-am invitat personal pe domnul profesor la o întâlnire cu reprezentanţii comisiei de oncologie", a declarat, luni, ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, într-o conferinţă de presă.

El a spus că reprezentanţii MS sunt hotărâţi să implementeze în România soluţii terapeutice şi organizatorice "cu eficienţă deosebită". Una dintre acestea ar fi ca pacienţii români care suferă de cancer să beneficieze fără întrerupere de tratamentele adecvate.

Totodată, Bazac a spus că, în premieră, de la 1 septembrie, în secţiile de oncologie din spitalele din România vor intra în vigoare protocoalele terapeutice pentru cancerul de sân, de colon, de col uterin şi de prostată.

Ghidurile terapeutice stabilesc "paşii" pe care medicii îi urmează din momentul intrării pacienţilor în cabinet sau în spital, metodele de investigare, tehnicile şi terapiile medicamentoase sau chirurgicale care trebuie folosite în funcţie de patologie şi de stadiul bolii.

"Am cerut sfatul profesorului Zielinski pentru înfiinţarea celor două noi institute oncologice, pe care MS le va deschide la Iaşi şi Timişoara. Doresc ca în aceste unităţi să existe o foarte bună organizare şi cele mai noi tehnologii", a mai spus ministrul.

De asemenea, Bazac are în vedere realizarea unei colaborări cu specialiştii austrieci în acest domeniu.

Ministrul Sănătăţii vrea să instituie şi un control al cheltuielilor realizate în cadrul programului naţional de oncologie, astfel încât fondurile să fie gestionate optim şi cât mai mulţi bolnavi să poată beneficia de tratament.

Acesta este motivul pentru care, la sfârşitul lunii iulie, ministrul a hotărât înfiinţarea unei comisii a MS care să monitorizeze şi să evalueze cheltuielile înregistrate în programe de sănătate, în special la cele de oncologie şi diabet, pentru găsirea unei soluţii care să permită eficientizarea acestora.

"Anul acesta, programul naţional de oncologie a avut repartizată suma de aproximativ 596,6 milioane de lei, similară cu cea din 2008, dar care a fost suplimentată săptămâna trecută cu 120 de milioane de lei de la alte programe", a mai spus ministrul Sănătăţii.

Directorul Institutului Oncologic Bucureşti şi preşedintele comisiei de oncologie a MS, profesorul doctor Rodica Anghel, a precizat faptul că modelul austriac este cel mai bun model oncologic ce poate fi aplicat şi în România.

Ea a spus că au fost deja traduse ghidurile europene în oncologie, întrucât, pentru tratarea bolnavilor cu boli neoplazice, trebuie să existe un consens naţional.

"Sunt bolnavi la care tratamentele oncologice nu mai sunt eficiente şi de aceea trebuie să folosim medicaţia paleativă", a mai spus Anghel.

Totodată, preşedintele comisiei de oncologie a semnalat faptul că problema radioterapiei este stresantă şi pentru medici, întrucât aparatura este inadecvată, depăşită şi în multe cazuri uzată moral, fapt care nu permite tratarea tuturor bolnavilor.

"Am discutat despre necesitatea ca serviciile de radioterapie să fie la standarde europene şi chiar dacă achiziţia aparaturii este scumpă, ea se amortizează în timp. O altă problemă discutată vizează asigurările private de sănătate, dar şi trialurile clinice. Trebuie să avem o reţea de studii clinice în care tratamentele sunt administrate gratuit. Acum puţine centre fac studii clinice", a mai spus Anghel.

Profesorul Zielinski a apreciat efroturile ministrului român al Sănătăţii pentru organizarea reţelei de ocologie şi s-a arătat bucuros să dea o mână de ajutor pentru realizarea acestui lucru. El a spus că pentru realizarea unui sistem oncologic bun este nevoie de paşi mici, dar în direcţia cea mai bună, tratamentele fiind stabilite în funcţie de standardele fiecărui sistem.

Profesorul austriac a vorbit şi despre creşterea speranţei de viaţă de la numai câteva luni la câţiva ani, dar şi despre terapiile oncologice, care, de multe ori, sunt foarte scumpe. El a promis sprijin autorităţilor sanitare de la Bucureşti pentru organizarea la standarde noi a sistemului oncologic românesc.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bazac: Doresc reorganizarea programului naţional de oncologie după modelul austriac.
 Vizualizări articol: 717 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bazac: Doresc reorganizarea programului naţional de oncologie după modelul austriac0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei