Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 aug 2009 - Anul XIV, nr. 191 (4177)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Geoană: Coaliţia a convenit asupra a 32 de măsuri anticriză, intră în vigoare la 1 septembrie

Luni, 17 August 2009 (16:43:44)

Liderul PSD Mircea Geoană a anunţat, luni, după şedinţa coaliţiei, că PSD şi PDL au convenit asupra unui pachet de 32 de măsuri anticriză, care vor intra în vigoare de la 1 septembrie.

Geoană a adăugat că, pe lângă cele 32 de măsuri anticriză convenite luni în şedinţa coaliţiei, mai există un număr de alte 5 măsuri comune, aparţinând Alianţei PSD-PC şi PDL, care urmează să fie dezbătute în grupul comun de lucru, care până lunea viitoare trebuie să dea un răspuns definitiv în privinţa lor.

Liderul PSD a precizat că, din cele 32 de măsuri convenite, luni, 15 privesc stimularea economică, 9 se referă la creşterea veniturilor bugetare, 6 au în vedere raţionalizarea cheltuielilor bugetare şi două vizează creşterea lichidităţii monetare în sectorul bancar.

Geoană a enumerat, printre măsurile adoptate de conducerea coaliţiei care privesc stimularea economiei: scheme de ajutor de stat pentru IMM-uri, având în vedere susţinerea acestora pentru plata datoriilor şi pentru investiţii; susţinerea producţiei pentru export, prin garanţii şi contragaranţii; credit fiscal pentru renovarea şi modernizarea locuinţelor şi clădirilor; scutirea de impozit a profitului reinvestit în economia reală; folosirea clauzelor de contract pe comerţul de tip off-set pentru realizarea de investiţii, în special pentru zona industriei agro-alimentare; instituirea unui plafon până la care tinerii cu venituri modeste vor avea o scutire de impozite, menţionând că subiectul are nevoie de rafinare la nivelul grupului comun de lucru; utilizarea instrumentelor şi scrisorilor bancare ca şi garanţie de bună execuţie pentru societăţile în domeniul construcţiilor; studierea posibilităţilor de creare a unui fond de investiţii inclusiv prin includerea participaţiilor statului prin care se asigură finanţare de proiecte de importanţă naţională; dezvoltarea unui proiect naţional de investiţii de mediu şi irigaţii, inclusiv electrificare şi dezvoltarea rurală, şi contiunuarea programului de tip 322 din fonduri europene (pentru renovarea şi dezvoltarea satelor -n.r).

Măsurile referitoare la creşterea competitivităţii economice sunt extinderea programului Rabla pentru tractoare şi alte utilaje agricole începând cu 1 ianuarie 2010; extinderea programului Rabla pentru persoane juridice de la 1 septembrie 2009; majorarea capitalului social al fondului de garantare a creditului rural; modificarea Legii investiţiilor prin scăderea plafonului de aplicare a stimulentelor fiscale pentru investiţii directe de la 50 de milioane de euro la 10 milioane de euro.

Geoană a spus că, în plus faţă de propunerile iniţiale ale PSD şi PDL, luni s-a adoptat o măsură privind înfiinţarea unui program naţional pentru drumuri judeţene, pentru a produce efecte multimplicatoare la nivelul economiei.

Dintre măsurile de creştere a veniturilor bugetare, Geoană a enumerat eliminarea impozitului minim de la 1 ianurie şi înlocuirea acestuia cu un impozit forfetar pentru activităţile unde evaziunea fiscală este greu de evaluat, în special în zona restaurantelor şi a activităţilor conexe

Geoană a precizat că s-au adoptat şase măsuri pentru raţionalizarea cheltuielilor bugetare şi două pentru creşterea lichidităţilor în sectorul bancar.

Măsurile care privesc creşterea lichidităţilor în sectorul bancar sunt: scutirea temporară de impozit a dobânzii aferente sumelor aflate în bănci la persoane fizice; o emisiune de eurobonduri, făcută de statul român, în toamnă, prin intermediul Ministerului Finanţelor, urmând ca cei o jumătate de miliard de euro să fie dirijaţi exclusiv către investiţii.

Geoană a precizat că măsura propusă de PSD privind construirea a 50.000 de locuinţe sociale total echipate pentru tinerii cu venituri modeste nu a fost agreată la nivelul conducerii coaliţiei, el precizând că PSD nu va renunţa la această măsură, ci îşi va rezerva dreptul de a uza de pârghia parlamentară pentru a o implementa.

Liderul PSD a precizat că PDL "nu a avut înţelepciunea necesară" să accepte această măsură a PSD.

Geoană a subliniat că, pe de altă parte, PSD nu a fost de acord cu propunerea PDL privind eliminarea contractului colectiv de muncă.

Liderul PSD a subliniat că, în acest moment, prin adoptarea celor 32 de măsuri anticriză, "s-a depăşit un blocaj politic", el precizând că politica economică ţine de PDL, care deţine ministerele economice, şi că răspunderea pentru bunul mers al economiei le aparţine democrat-liberalilor.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Geoană: Coaliţia a convenit asupra a 32 de măsuri anticriză, intră în vigoare la 1 septembrie.
 Vizualizări articol: 487 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Geoană: Coaliţia a convenit asupra a 32 de măsuri anticriză, intră în vigoare la 1 septembrie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei