Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 aug 2009 - Anul XIV, nr. 191 (4177)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Lacrimi şi durere

Peste o mie de oameni l-au condus pe ultimul drum pe preotul Constantin Mihoc

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Lacrimi multe şi durere fără margini în familia Mihoc, dar şi printre cei care l-au cunoscut pe preotul Constantin. Sâmbătă, peste o mie de oameni au ţinut să-l conducă pe ultimul drum şi să-i aducă un omagiu. La slujba religioasă oficiată în curtea Capelei Buna Vestire, situată la ieşirea din Suceava spre Şcheia, au participat peste o sută de preoţi, în frunte cu mai mulţi înalţi prelaţi.

Slujba propriu-zisă de înmormântare a început puţin după ora 16.00. Până atunci, toţi cei care l-au cunoscut pe preotul Constantin Mihoc au trecut pe la sicriul depus în Capela Buna Vestire şi au adresat condoleanţe familiei îndoliate. Nu a fost uitat nici de enoriaşii cărora le-a fost părinte spiritual la începuturile preoţiei.
Un autobuz cu 21 de oameni a sosit de la Mitocu Dragomirnei, locul unde părintele Constantin Mihoc a slujit vreme de aproape şapte ani.
„A fost un om deosebit şi am ţinut să fim alături de familie în aceste momente grele. Pentru noi a fost cel mai bun preot pe care l-am avut”, a mărturisit Petru Tereblecea, un sătean din Mitocaş, venit să participe la funeraliile de sâmbătă după-amiază.
Toţi cei care au participat la înmormântare au avut doar cuvinte de laudă la adresa preotului Constantin Mihoc, şi spun că acesta era un om foarte credincios.
„Ei sunt o familie credincioasă, din părinţi credincioşi, cum rar vezi pe meleagurile noastre. Am auzit doar de Sf. Vasile cel Mare că a avut o familie mai mare decât a lor”, a spus Gavril Păcurar.
L-a completat o altă femeie venită să asiste la slujba de înmormântare, Elisabeta Stavovei: „Dumnezeu L-a luat la El că-i era foarte drag, L-a iubit foarte mult”.

 

Scos din biserică de nepoţii preoţi

În rândul familiei Mihoc, durerea era mai mare decât oricând. Mama Aglaia Mihoc, soţia şi copiii preotului Constantin Mihoc aproape că nu s-au desprins de sicriu. Şi pentru ceilalţi fraţi a fost una dintre cele mai triste zile.
„Nu mă aşteptam să moară el. Mă gândeam că eu sunt cel care trebuie să moară, pentru că am cu 19 ani mai mult. E un moment greu, dar dacă aşa a vrut Dumnezeu, noi nu ne putem opune”, a precizat George Mihoc, cel mai mare dintre fraţi.
La scurt timp după ora 16.00, sicriul cu corpul neînsufleţit al preotului Constantin Mihoc a fost scos din biserică. L-au purtat nepoţii preoţi şi l-au depus lângă Capela Buna Vestire, acolo unde s-a oficiat slujba.
Serviciile funerare au fost oficiate de un sobor format din mai mulţi preoţi, în frunte cu ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Serafim, mitropolitul Germaniei, Europei Centrale şi de Nord şi ÎPS Pimen, arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor.
După slujba religioasă, sicriul cu trupul neînsufleţit al preotului a fost dus şi îngropat în curtea Capelei Buna Vestire, lângă biserica pe care preotul Constantin Mihoc începuse s-o construiască cu doar câteva zile înainte de nefericitul accident de la Berlin. Tot acolo se află şi mormântul tatălui său, Nicolae Mihoc, iar biserica ce urmează să fie ridicată are hramul Sf. Mucenici Martiri, morţi în lagărele comuniste.

 

ÎPS Serafim: „Este un martir al credinţei”

Vizibil afectat de moartea preotului Mihoc, ÎPS Serafim, Mitropolit al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, şi-a stăpânit cu greu lacrimile.
„L-am cunoscut foarte bine, i-am fost şi mi-a fost duhovnic, ne spovedeam unul celuilalt. E un moment deosebit de dureros pentru toţi, mai ales pentru noi, în Germania, dar şi aici acasă, pentru familie. Este un martir al credinţei, un martir al jertfei pentru credincioşi, pentru biserica pe care dorea s-o construiască la Berlin. Era deosebit de deschis, un om pozitiv care putea susţine un dialog cu oricine păstrându-şi identitatea”, a mărturisit ÎPS Serafim.
Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale şi de Nord a ţinut să amintească de visul neîmplinit al preotului Constantin Mihoc.
„Dorea să ridice o biserică românească, în stil moldovenesc, ştefanian, acolo în capitala Germaniei. Nu şi-a putut îndeplini visul, dar gândul lui se va împlini fără îndoială prin jertfa lui, pentru că jertfa lui şi a celui mai bun credincios al parohiei se află la temelia acestei biserici”, a adăugat ÎPS Serafim.

 

ÎPS Teofan dorea să-l aducă la Iaşi

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teofan, şi-a exprimat regretul pentru moartea preotului Constantin Mihoc, dar şi pentru că nu a reuşit să-l aducă la Iaşi.
„Aş fi vrut să fie lângă mine, să slujim împreună, dar s-a dus în Germania să slujească şi să ridice o biserică. Este o jertfă pentru credinţă”, a menţionat ÎPS Teofan.
La rândul său, ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a mărturisit că pierde un prieten şi că se va ruga întotdeauna pentru sufletul lui, dar are credinţa că preotul Mihoc se va ruga pentru toţi în Împărăţia celor Drepţi.

 

A murit alături de un enoriaş

În vârstă de 49 de ani, preotul Constantin Mihoc a murit la Berlin, pe 4 august. Sfârşitul s-a produs pe un şantier din capitala Germaniei, în timpul lucrărilor de demolare a unei clădiri în locul căreia urma să fie ridicată o biserică. Alături de preotul Mihoc şi-a mai găsit sfârşitul un enoriaş, pe nume Nicolae. Preotul Constantin Mihoc a lăsat în urmă o soţie şi trei copii.

 

Slujbă specială

Slujba de sâmbătă a fost una specială, care se oficiază doar la înmormântarea preoţilor. În loc de Veşnica Pomenire s-a cântat Hristos a Înviat, s-au spus mai multe rugăciuni şi s-a citit în plus din Evanghelii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste o mie de oameni l-au condus pe ultimul drum pe preotul Constantin Mihoc.
 Vizualizări articol: 1259 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 8 voturi
Peste o mie de oameni l-au condus pe ultimul drum pe preotul Constantin Mihoc4.558

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Dumnezeu sa-l ierte! trimis de
(17 aug 2009, 13:26:55
Durere...foarte multa durere in sufletele familiei.Dumnezeu avea nevoie de el si l-a luat,punandu-i la incercare pe membrii familiei.Se intampla ca Dumnezeu sa-ti ia pe cineva drag si te intrebi de ce...durerea te copleseste,iar gandul ca nu vei mai putea sa vorbesti nicicand cu o acea persoana draga,te face sa te simti si mai inutil,ier regretele se aduna...Condoleante...
2.   ... trimis de
(17 aug 2009, 20:23:42
Sa-i fie tarana usoara.

Condoleante familiei.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei