Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 6 aug 2009 - Anul XIV, nr. 182 (4168)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Berceanu: "FMI nu ne dă voie să continuăm investiţiile în infrastructură"

Joi, 6 August 2009 (17:25:18)

Fondul Monetar Internaţional (FMI) nu este de acord cu continuarea investiţiilor în autostrăzi şi drumuri finanţate cu fonduri ale Băncii Europene pentru Investiţii (BEI), întrucât astfel ar creşte şi mai mult deficitul bugetar, susţine ministrul Transporturilor, Radu Berceanu.

"FMI nu ne dă voie să continuăm investiţiile în infrastructura rutieră, pentru că mărim deficitul bugetar", a afirmat Berceanu după întâlnirea cu delegaţia FMI.

El a adăugat că a cerut delegaţiei FMI să accepte ca ministerul să continue proiectele cu finanţare de la BEI.

"Am cerut să cheltuim cât putem anul acesta, având banii, dar neavând spaţiu fiscal, adică dacă îi cheltuim, mărim puţin deficitul bugetar", a spus Berceanu.

El a menţionat că dacă se va face acest efort se va crea un efect multiplicator în economie.

"Au fost foarte de acord. Au spus: «cheltuiţi cu 500 de milioane mai mult în investiţii în infrastructură şi mai puţin cu 500 de milioane la salarii. Aţi depăşit per total la salarii şi la cheltuieli cu bunurile şi serviciile»", a afirmat ministrul.

El a adăugat că, teoreric, cerinţa delegaţiei FMI "sună corect şi bine", dar în practică este mai greu de realizat. Această problemă a rămas să mai fie discutată de ministrul Transporturilor şi de reprezentanţii FMI în următoarele zile.

"Urmează ca mâine (vineri - n.r.), sâmbătă şi duminică să mai discutăm pentru a găsi o formulă astfel încât să putem merge mai departe cu acest acord", a spus Berceanu.

El a menţionat că ministerul pe care îl conduce are la dispoziţie fondurile necesare continuării investiţiilor în infrastrucutră aflate în derulare, însă nu le poate accesa.

"Noi avem banii. Avem nişte împrumuturi care sunt în curs, dar nu putem să tragem pentru că va creşte deficitul bugetar, pentru că sunt nişte cheltuieli nesusţinute de venituri", a conchis Berceanu.

În luna martie, autorităţile române au negociat cu FMI un deficit pentru 2009 de 24,36 miliarde de lei (4,6% din PIB), nivel trecut în acordul stand-by. Guvernul va solicita însă instituţiei financiare internaţionale să accepte un deficit mai ridicat, întrucât situaţia economică s-a înrăutăţit de la momentul negocierii acordului. Oficialii FMI s-au declarat flexibili în privinţa renegocierii ţintei de deficit bugetar.

O delegaţie a FMI se află la Bucureşti, pentru prima evaluare a acordului stand-by cu România, în valoare de 12,95 miliarde euro. Pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD va totaliza 19,95 miliarde euro.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Berceanu: \"FMI nu ne dă voie să continuăm investiţiile în infrastructură\".
 Vizualizări articol: 396 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Berceanu: \"FMI nu ne dă voie să continuăm investiţiile în infrastructură\"5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei