Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 6 aug 2009 - Anul XIV, nr. 182 (4168)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Strategie

Maidanezii castraţi, lăsaţi să facă ordine printre câinii comunitari

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Primăria Suceava recurge la o soluţie mai puţin obişnuită pentru a rezolva problema câinilor comunitari din municipiul Suceava. După ce, marţi, conducerea primăriei a fost anunţată de reprezentantul asociaţiei austriece de protecţia animalelor Vier Pfoten că aceasta nu se mai poate ocupa în acest an de sterilizarea câinilor comunitari din municipiul Suceava şi din zonele limitrofe, aşa cum anunţase la începutul lui 2009, municipalitatea recurge la alt plan.
Viceprimarul Lucian Harşovschi a anunţat, ieri, într-o conferinţă de presă, că în perioada următoare câinii vor fi sterilizaţi în adăpostul pe care primăria îl are în Lunca Sucevei, după care vor fi aduşi din nou în locul din care au fost luaţi. În logica edililor municipali, bazată pe simţul de teritorialitate al animalelor, maidanezii deja stabiliţi într-o zonă a oraşului nu vor accepta să-şi majoreze grupul cu câini străini.

 

Un medic şi un tehnician veterinar vor conduce trupele de hingheri ale primăriei

„Noi ne-am pus mari speranţe în această fundaţie pentru sterilizări gratuite, pentru că primăria asigura doar masa şi cazarea personalului veterinar şi eventual decontul transportului. În aceste condiţii, am gândit alt plan de combatere a acestor câini maidanezi. Avem două echipe, una de noapte şi una de zi, una condusă de medicul veterinar angajat la primărie şi cealaltă de tehnicianul veterinar. Analizăm posibilitatea ca, după ce strângem aceşti câini şi îi trecem prin adăpost pentru deparazitare, vaccinare şi sterilizare, după ce li se aplică tatuajul şi crotalia pe ureche, să îi returnăm în zona de unde au fost prinşi, sperând că în acest fel vom rezolva problema. În zona liberă nu vor veni alte grupuri de câini pentru că, se ştie foarte bine, câinii îşi păstrează teritoriul şi încercăm cu această ocazie să strângem doar câinii agresivi”, a explicat Harşovschi noua strategie. Ritmul de sterilizare ar fi de patru-şapte câini pe zi, iar în stradă s-ar întoarce, teoretic, doar câinii de talie mică, cei mari urmând a fi păstraţi în adăpostul supraaglomerat din Lunca Sucevei.

 

Puşcărie de la 6 luni la 3 ani pentru cine lasă câinii de izbelişte

Totodată, acesta a făcut un apel la suceveni să anunţe ori de câte ori observă persoane care abandonează câini în stradă şi a precizat că cei care recurg la abandon riscă pedeapsa cu închisoarea, în baza legii 205 din 2004 privind protecţia animalelor, care sancţionează „foarte grav” abandonul câinilor.
Harşovschi a arătat că actul normativ spune clar că abandonul sau alungarea animalelor se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi cu amendă între 10.000 şi 100.000 de lei.
„Vă asigur că prima persoană care va fi descoperită că abandonează câini va fi amendată şi i se va face dosar penal”, a spus viceprimarul. Abandon este considerată acţiunea sătenilor din zonele limitrofe Sucevei, de a aduce prin pieţe sau pe lângă buncărele de gunoi căţeluşi din propriile gospodării, dar şi lăsarea câinilor pe străzi, nesupravegheaţi de proprietar.
În adăpostul Primăriei Suceava sunt cazaţi, la această oră, în condiţii total improprii, 1.586 de câini, din care 158 au fost strânşi de pe străzi numai luna trecută. Legislaţia din România nu permite eutanasierea decât în cazul animalelor care suferă de boli grave. Cei clinic sănătoşi trebuie îngrijiţi în adăposturi până la sfârşitul vieţii lor sau pot fi daţi spre adopţie iubitorilor de animale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Maidanezii castraţi, lăsaţi să facă ordine printre câinii comunitari.
 Vizualizări articol: 1696 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 4 voturi
Maidanezii castraţi, lăsaţi să facă ordine printre câinii comunitari3.854

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Doar maidanezii?/ trimis de
( 7 aug 2009, 01:52:19
eu as zice sa fie castrati si aia care raspund de starea comunei Suceava in ansamlu pt ca mai mare haos ca acum si de cand ne-am democratizat incoace nu s-a mai vazut!Eu i-as lega pe toti in sir cu un lant si i-as tara pe strazi ca sa-i pomeneasca oamenii care sufera din cauza lor.Sa presupunem ca ii punem sa parcurga doar str Oituz dintr-un capat in altul cu copii lor de mana,si vad ca se prabuseste copilul in craterul din mijlocul strazii,nu zic de vreo masina,pt ca oricum e necirculabila de mult,dinainte de orice alegeri prin care am fost pacaliti,si cu promisiuni de mult intrate in folclor,dar lor oricum nu le pasa pt ca suntem mult prea prosti si ne aplecam,ca sa nu spun altfel la idioteniile lor!Pana cand?pana cand,oameni buni?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei