Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 6 aug 2009 - Anul XIV, nr. 182 (4168)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   13 imagini |   ø fişiere video

Tragedie

Preotul Constantin Mihoc a murit strivit de peretele unei clădiri care urma să fie demolată

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Preotul sucevean Constantin Mihoc a fost „înghiţit”, marţi seară, de dărâmăturile unei clădiri vechi din Berlin, care urma să fie demolată. Împreună cu el şi-a pierdut viaţa un alt muncitor român.
Constantin Mihoc, în vârstă de 49 de ani, slujea de aproximativ zece ani la Parohia Ortodoxă Română „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Berlin.
Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” aparţine de Mitropolia Ortodoxă Română pentru Germania, Europa Centrală şi de Nord, care, la rândul ei, este subordonată Patriarhiei Ortodoxe Române, cu sediul la Bucureşti.
Accidentul s-a produs în momentul în care se lucra la dărâmarea uneia dintre laturile clădirii vechi. Părintele visa să ridice în locul clădirii vechi o nouă biserică, pentru construcţia căreia avea autorizaţie.

 

La aproape 90 de ani, îşi îngroapă fiul în lacrimi

Constantin Mihoc era cel de-al optulea copil, din cei zece ai familiei Mihoc. Pentru mama sa, în vârstă de 89 de ani, vestea că Costică nu mai este în viaţă a căzut ca un trăsnet. Deşi ceilalţi copii şi rudele nu i-au dat vestea cutremurătoare imediat ce au aflat, adică marţi seară, femeia a simţit că ceva nu este în regulă.
„Nu am putut dormi toată noaptea. M-am gândit la unul dintre băieţii mai mari, să nu fi păţit ceva, pentru că era mai bolnav. Nu mi-a trecut nici un minut prin minte că i s-a întâmplat ceva lui Costică, mai ales că am vorbit cu el la telefon chiar duminică seara, şi era bine. Când mi-au spus copiii a fost foarte greu... Trebuia să mă duc eu, nu el...! Era iubit de toţi. Era un om bun, apreciat şi nu îi plăcea în străinătate, dar şi-a dat cuvântul românilor din Berlin că le va face o biserică. Nu vreau să spun cuvinte mari, să-l supăr pe Dumnezeu, dar durerea este mare”, ne-a povestit Aglaia Mihoc, cu lacrimi în ochi.
Bătrâna şi-a amintit că preotul Constantin trebuia să vină acasă, la Suceava, pe 17 august, când ar fi sărbătorit nunta de argint.



Un vis devenit realitate

Constantin Mihoc a visat de mic să devină preot. După ce a terminat Seminarul, a urmat cursurile Facultăţii de Teologie din Bucureşti. Şi-a aprofundat cunoştinţele teologice şi, după câţiva ani, şi-a susţinut şi doctoratul. În tot acest timp, părintele Constantin a fost preot paroh în localitatea Mitocaş, unde a construit şi o biserică. Părintele era căsătorit şi avea trei copii, două fete şi un băiat.

 

Dorea să revină acasă, la Suceava

După mai mulţi ani de slujire la parohia Mitocaş, părintele Constantin Mihoc a fost preot misionar la Spitalul Christiana Bucureşti. În paralel, a lucrat şi la Facultatea de Teologie din capitală. De munca în mijlocul studenţilor nu s-a despărţit până la moarte, pentru că şi în ultimii zece ani, cât a locuit în Germania, el avea ore şi la facultatea bucureşteană. Aceste date ne-au fost furnizate de fratele cel mai mic, părintele Dimitrie Mihoc, paroh al Capelei „Buna Vestire” din Suceava.
„A fost un om foarte studios, bun la suflet, cu mare credinţă. Făcea zeci de drumuri România - Germania, doar pentru a nu renunţa la studenţi şi catedră. În Berlin era mai mult o muncă misionară. Se legase foarte mult de acei oameni, care nu aveau o biserică a lor. A slujit o perioadă într-o biserică catolică închiriată, după care românii stabiliţi în zona Berlinului au achiziţionat o clădire veche, care urma să fie demolată şi să fie ridicată o biserică ortodoxă. Deocamdată, părintele amenajase în jumătate din clădire un spaţiu în care făcea slujbe pentru comunitate. Dorinţa lui cea mai mare era să le construiască acelor români o biserică, după care să revină în ţară. Îşi începuse chiar aici, lângă casa părintească, o casă, pe care nu a reuşit să o termine. Dorea chiar să revină la Suceava. Aici se simţea el cel mai bine. Nicăieri altundeva”, ne-a povestit fratele mai mic, părintele Dimitrie.

 

Un vis cu semnificaţie

În momentul tragediei, familia părintelui Constantin Mihoc era în România, alături de el fiind doar o soră de-a lui.
„Fiica mea a mers la Costică să-l ajute cu pregătirea hranei la muncitori şi să nu fie singur printre străini, că tare-i grea singurătatea şi viaţa departe de casă, pe perioada cât familia lui este plecată în concediu. Cu o seară înainte de tragedie, Costică i-a povestit surorii lui că l-a visat pe ÎPS Serafim, Mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe Române pentru Europa Centrală şi de Est, care l-ar fi întrebat pe ce dată s-a născut. El i-a răspuns, după care Mitropolitul i-ar fi dat în dar un rând de veşminte aurite, spunându-i că va avea nevoie de ele acolo unde va merge. Parcă a fost un semn... Fiica mea ne-a povestit visul pe care i l-a spus Costică”, ne-a mai destăinuit mama Aglaia, care cu greu face faţă acestei mari dureri, de a-şi îngropa propriul fiu.

 

Preotul Mihoc, comparat cu Meşterul Manole

Pierderea preotului român pe un şantier de lucru, acolo unde trebuia să ridice o biserică, a fost relatată şi în cotidianul german „Deutsche Welle”, care în ediţia de miercuri amintea despre „sfârşitul tragic” al preotului român Constantin Mihoc, notând că „blestemul Meşterului Manole se ţine de români oriunde ar umbla în lume”, după un articol apărut în „Berliner Zeitung”.
Publicaţia germană notează că parohul comunităţii române ortodoxe din Berlin a murit într-un accident, în timpul lucrărilor la amenajarea unei biserici ce urma să primească aproximativ 500 de credincioşi din Berlin.
„Berliner Zeitung” mai scrie că părintele Mihoc şi un muncitor au murit marţi seară, în jurul orei locale 19:00, iar decesul celor doi a fost constatat de echipele de salvare formate din 60 de pompieri şi cadre medicale, însoţite de câini de intervenţie.

 

Muncitori germani, în stare de şoc

Alţi cinci muncitori care au fost de faţă la momentul prăbuşirii tavanului nu au fost apţi pentru interogatoriu, necesitând consultanţă psihiatrică, deoarece se aflau în stare de şoc, notează presa germană. Aproximativ 40 de experţi ai Serviciului regional de Combatere a Criminalităţii şi ai poliţiei s-au deplasat la faţa locului pentru a stabili cauza accidentului, însă aceasta nu a fost, deocamdată, identificată.
„Echipele de investigaţie presupun că peretele pe lângă care se înălţa coşul a devenit instabil, pierzându-şi rolul de sprijin pentru acoperiş - care are, de altfel, o suprafaţă totală de circa 300 de metri pătraţi”, notează „Deutche Welle”.
Presa germană scrie că biserica din cartierul Charlottenburg, purtând hramul arhanghelilor Mihai şi Gavriil, a fost supusă unor operaţiuni de reconstrucţie din 2006, pentru a fi transformată în capelă. Pe terenul din Heerstrasse urmează să fie ridicată o biserică proiectată de arhitectul sucevean Gheorghe Bratiloveanu, după modelul bisericilor din Bucovina.
Dispariţia preotului Mihoc a fost evocată şi de arhiepiscopul romano-catolic al Berlinului, cardinalul Georg Sterzinsky. Prelatul catolic a transmis condoleanţe comunităţii româneşti din capitala federală.

 

Întâlnire de familie, îndurerată

Capela „Buna Vestire”, ctitorită de părintele Dimitrie Mihoc, cel mai mic membru al familiei, este locul în care, an de an, familia Mihoc se reuneşte, în preajma zilei de Sf. Dumitru. Poate că din cei 30 de preoţi ai familiei Mihoc, doar glasul părintelui Constantin nu se va auzi în acest an. Părintele a fost ales să cânte în ceata îngerilor.
„La început mi s-a părut cam ciudat că familia noastră are aşa de mulţi preoţi, dar acum m-am învăţat. Poate că e o binecuvântare din partea lui Dumnezeu”, spunea, nu de mult, Aglaia Mihoc. Acum nu îi vine să creadă că şi-a pierdut unul dintre fii. Este răvăşită de durere şi se roagă lui Dumnezeu să-i dea putere să poată să-l petreacă pe copilul ei pe ultimul drum.
„Cei din ţară se întâlnesc mai des, cu ocazia nunţilor, a botezurilor sau la înmormântări. Noi, cei din străinătate, nu putem ajunge atât de des pe cât ne-am dori, dar măcar o dată pe an facem acest efort”, a spus, acum doi ani, Constantin Mihoc. Nu ştia că va fi penultima întâlnire cu cei dragi.

 

Loc de veci, lângă biserica zidită de fratele său

Părintele Dimitrie Mihoc ne-a spus că încă nu se ştie data exactă a înmormântării, pentru că trebuie respectate nişte formalităţi, pentru a fi adus sicriul în ţară.
„Am fost informaţi că după ce va fi adus în România, va fi depus, pentru câteva minute, în Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou, unde se va oficia o slujbă, apoi în casa părintească, unde, la fel, vom face o slujbă de pomenire, după care va fi depus, pentru măcar două zile, în Capela „Buna Vestire”, la intrarea în Suceava dinspre Şcheia. Am primit acordul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, ca fratele nostru să fie îngropat chiar în curtea capelei, curte unde dorim să ridicăm şi o biserică”, ne-a mai spus părintele Dimitrie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preotul Constantin Mihoc a murit strivit de peretele unei clădiri care urma să fie demolată.
 Vizualizări articol: 982 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 24 voturi
Preotul Constantin Mihoc a murit strivit de peretele unei clădiri care urma să fie demolată4.5524

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Tragic trimis de
( 6 aug 2009, 11:29:26
Dumnezeu sa-l ierte!
2.   Dumnezeu ii ia la el doar pe cei buni trimis de
( 6 aug 2009, 12:52:17
Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca. Amin.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei