Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 24 iul 2009 - Anul XIV, nr. 171 (4157)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Federaţia "Spiru Haret " vrea să ceară anularea adresei MECI de reducere a posturilor

Vineri, 24 Iulie 2009 (17:07:27)

Federaţia "Spiru Haret" intenţionează să ceară anularea adresei Ministerului Educaţiei prin care s-a cerut inspectoratelor şcolare să reducă posturile, considerând abuziv modul în care instituţia vrea să facă economii la bugetul de stat.

Reprezentanţii Federaţiei "Spiru Haret" au anunţat, vineri, că au început demersurile pentru anularea acestei adrese, trimisă de Ministerul Educaţiei inspectoratelor şcolare, prin care se comunică numărul total de posturi în care trebuie să se încadreze, ameninţând conducerea inspectoratelor cu repercusiuni în caz contrar.

"Astfel, după ce în data de 6 mai, ministrul Educaţiei, alături de cei ai Finanţelor, Muncii şi Administraţiei şi Internelor, s-au angajat să nu opereze niciun fel de reduceri de personal în sectorul educaţional, două luni şi jumătate mai târziu şi-a uitat angajamentul asumat. Consecinţa: în data de 23 iulie, prin adresa nr. 38271, Ministerul Educaţiei comunică fiecărui inspectorat şcolar numărul total de posturi în care trebuie să se încadreze, ameninţând conducerea inspectoratelor şcolare cu repercusiuni, în cazul în care nu se conformează", subliniază conducerea "Spiru Haret" într-un comunicat de presă.

Rezultatele acestei adrese, dacă ar fi pusă în aplicare, constau în reducerea numărului de posturi din fiecare judeţ, rezultând, la nivel naţional, un total de aproximativ 20.000 de posturi, a precizat sursa citată.

Federaţia "Spiru Haret" consideră gestul ministerului incalificabil şi de netolarat.

"Este inadmisibil ca, într-o asemenea perioadă, fără consultarea partenerilor de dialog şi cu încălcarea regulilor elementare de dialog social, să fie luată în mod arbitrar şi abuziv o decizie care va genera un real blocaj al procesului de învăţământ. În consecinţă, Federaţia nu este dispusă să tolereze asemenea abuzuri, astfel că a început demersurile în vederea anulării respectivei adrese, demersuri care vor fi iniţiate şi de organizaţiile sindicale afiliate federaţiei noastre din întreaga ţară", se arată în acelaşi comunicat.

La rândul său, Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) acuză MECI că a trimis inspectoratelor şcolare această adresă fără consultarea partenerilor sociali şi avertizează Ministerul Educaţiei că încalcă grav parteneriatul social şi acordul semnat cu sindicatele din învăţământ, în luna mai.

"Ecaterina Andronescu a ajuns să se comporte ca un dictator şi ia decizii de una singură. După ce în urmă cu câteva zile inspectoratele au primit o adresă prin care li se cerea să refacă planurile de şcolarizare astfel încât să primeze criteriul economic, ministerul a remis, joi, în teritoriu o nouă adresă prin care le precizează numărul de norme în care trebuie să se încadreze, şi asta fără consultarea partenerilor sociali", spune secretarul general al FEN, Constantin Ciosu, citat într-un comunicat de vineri al federaţiei.

În opinia lui Ciosu, ultima hotărâre prevede reducerea cu aproximativ patru procente a numărului de posturi din învăţământ, ceea ce ar duce la o disponibilizare a circa 20.000 de angajaţi.

"În cazul în care Ecaterina Andronescu va continua cu această politică riscăm să ne întoarcem la învăţământul din perioada comunistă în care au învăţat doamna ministru şi cei care o garantează. În condiţiile în care se vorbeşte despre descentralizare, ministrul impune un număr de norme pentru fiecare judeţ indiferent de condiţiile în care se desfăşoară activitatea în teritoriu. Este o decizie dictatorială specifică regimurilor totalitare, nefundamentată pe realitate. Îi reamintim doamnei ministru că în aprilie a declarat că nu acceptă niciun fel de reduceri de personal în învăţământ. Înţelegem, de asemenea, de ce membri ai Guvernului au refuzat cu îndârjire ca în acordul semnat pe 6 mai să fie stipulat expres că personalul din învăţământ nu va fi afectat de reduceri", a declarat Constantin Ciosu.

Ciosu este de părere că prin aceste decizii se va ajunge din nou la clase cu 35-40 de elevi, nemaiputând vorbi despre calitatea cerută de toţi actorii actului educaţional.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Federaţia \"Spiru Haret \" vrea să ceară anularea adresei MECI de reducere a posturilor.
 Vizualizări articol: 852 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Federaţia \"Spiru Haret \" vrea să ceară anularea adresei MECI de reducere a posturilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei