Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 24 iul 2009 - Anul XIV, nr. 171 (4157)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Aproximativ 35% dintre români se tem că-şi vor pierde locul de muncă din cauza crizei

Vineri, 24 Iulie 2009 (17:10:00)

Aproximativ 35% dintre români se tem că-şi vor pierde slujba din cauza crizei economice, 9% au rămas deja fără loc de muncă, iar peste jumătate din populaţie apreciază că ce este mai rău urmează să vină pentru piaţa muncii, potrivit unui sondaj efectuat la cererea Comisiei Europene.

Sondajul Special Eurobarometer 316, efectuat pe un eşantion de peste 1.000 de persoane, între 25 mai şi 11 iunie, relevă că 41% dintre cetăţenii români cu vârste de peste 15 ani sunt angajaţi, 6% au o afacere proprie, iar 53% nu lucrează.

Totodată, 28% dintre cei intervievaţi au o rudă sau un prieten apropiat care şi-au pierdut slujba din cauza crizei financiare, 41% se tem că partenerul de viaţă va fi concediat, iar 44% spun că proprii copii vor rămâne fără loc de muncă.

Cele mai multe persoane, sau 75% dintre respondenţi, sunt încrezătoare privind păstrarea locului de muncă în următoarele luni. Totodată, 47% dintre cei chestionaţi susţin că este foarte probabil să-şi găsească o slujbă în următoarele şase luni.

Cea mai mare parte a participanţilor la studiu (peste 60%) au declarat că ar trebui scoase în evidenţă, în vederea îmbunătăţirii şanselor de a fi angajat, nivelul de calificare sau experienţa profesională. În schimb, 14% se bazează pe aptitudinile de a folosi computerul, 7% pe cunoaşterea unei limbi străine, iar 3% pe disponibilitatea de a lucra în străinătate.

Circa 51% din români, în cazul în care sunt disponibilizaţi, vor aplica pentru acelaşi tip de post, în acelaşi oraş, dar la alt angajator, pentru a găsi un nou loc de muncă. Aproximativ 16% sunt de părere că vor găsi o nouă slujbă prin schimbarea locaţiei, iar 14% sunt dispuşi să deschidă o afacere proprie.

La nivelul Uniunii Europene (UE), unde au fost chestionate, în total, 26.700 de persoane, 25% dintre cei care au participat la studiu au declarat că s-au pensionat, 10% au spus că sunt muncitori calificaţi, iar 9% erau studenţi.

Turcia este statul cu cel mai mic procent de angajaţi (17%). Suedia şi Slovacia au în schimb cel mai mare grad de ocupare al forţei de muncă (52%). Grecia este statul european cu proporţia cea mai mare de persoane cu o afacere proprie (20%).

În UE, 9% din repondenţi au declarat că şi-au pierdut locul de muncă din cauza crizei. Letonia este statul cel mai afectat, la nivelul pieţei muncii, de criza economică, în condiţiile în care 61% dintre cei chestionaţi au spus că au fost disponibilizaţi. La polul opus, în Luxemburg doar 4% şi-au pierdut slujba din cauza crizei.

În rândul cetăţenilor europeni, spaniolii (65%) se tem cel mai mult că-şi vor pierde locurile de muncă din cauza crizei. În Letonia a fost înregistrată cel mai mare procent de persoane care consideră că cea mai dificilă perioadă pentru piaţa muncii urmează să vină (82%).

Potrivit studiului, 80% din cetăţenii UE sunt foarte încrezători în capacitatea de a-şi păstra locul de muncă în umătoarele luni, iar 39% din cei chestionaţi consideră că sunt şanse foarte mari să-şi găsească o nouă slujbă în următoarele şase luni.

Cei mai mulţi europeni (54%) cred că scoaterea în evidenţă a experienţei profesionale va îmbunătăţi şansele de a găsi un nou loc de muncă.

Studiul a fost efectuat de consorţiul TNS Opinion & Social, la cererea Comisiei Europene.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproximativ 35% dintre români se tem că-şi vor pierde locul de muncă din cauza crizei.
 Vizualizări articol: 753 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Aproximativ 35% dintre români se tem că-şi vor pierde locul de muncă din cauza crizei5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei