Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 18 iun 2009 - Anul XIV, nr. 140 (4126)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Un dinozaur descoperit în China ar putea fi strămoşul păsărilor

Joi, 18 Iunie 2009 (14:37:02)

Descoperirea în China a unui dinozaur vechi de circa 155 de milioane de ani ar putea explica misterioasa origine a apariţiei aripilor la păsări, potrivit unui studiu publicat în revista Nature şi preluat de AFP.

Echipa profesorului Xing Xu, care are deja la activ numeroase descoperiri surprinzătoare în domeniu, este cea care a găsit exemplarul de Limusaurus inextricabilis (sau saurianul care nu reuşea să iasă din noroi), specie care vine în sprijinul teoriei conform căreia anumiţi dinozauri sunt strămoşii păsărilor.

Acest ceratozaur ierbivor, descoperit în stratul de sedimente datând din jurasic din zona Shishugou, bazinul Junggar (vestul Chinei), face parte din subordinul teropodelor - dinozauri bipezi, în general carnivori.

Potrivit teoriei în vogă în urmă cu mai mult de zece ani, aripile păsărilor s-au dezvoltat din membrele anterioare ale teropodelor de talie mică. Dintre acestea, cel mai cunoscut este Archeopteryx, care a trăit în urmă cu 150 de milioane de ani.

Însă descoperirea modului de dezvoltare embrionară a păsărilor a fisurat această teorie, la sfârşitul anilor \'90.

Degetele cele mai dezvoltate ale teropodelor corespund degetului mare, arătătorului şi degetului mijlociu, în timp ce la embrionii de pasăre cele cinci degete încep să se formeze, însă aripile se dezvoltă din arătător, degetul mijlociu şi inelar.

Totodată, mai mulţi paleontologi au concluzionat că este imposibil ca aripile păsărilor să se fi dezvoltat de la mâinile - membrele posterioare - teropodelor.

Însă, în cazul speciei Limusaurus inextricabilis, degetul mare are dimensiuni mici, în timp ce arătătorul, degetul mijlociu şi inelarul sunt foarte dezvoltate.

Potrivit profesorului Xu, de la Institutul de paleontologie a vertebratelor şi de paleoantropologie din Beijing, acest ceratozaur ar putea reprezenta o etapă intermediară între dinozauri şi primele păsări.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un dinozaur descoperit în China ar putea fi strămoşul păsărilor.
 Vizualizări articol: 490 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Un dinozaur descoperit în China ar putea fi strămoşul păsărilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei