Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 18 iun 2009 - Anul XIV, nr. 140 (4126)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Profesorii nu acceptă oferta MECI privind plata pentru bacalaureat şi ameninţă cu boicotarea examenului

Joi, 18 Iunie 2009 (16:43:47)

Profesorii nu acceptă oferta Ministerului Educaţiei privind plata pentru activitatea desfăşurată în timpul examenului de bacalaureat, iar sindicaliştii aşteaptă noi discuţii cu ministrul Ecaterina Andronescu, în cazul nerezolvării problemei banilor ameninţând cu boicotarea examenului.

Secretarul general al Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN), Constantin Ciosu, a declarat, joi, că sindicaliştii sunt dispuşi să discute, în continuare, cu ministrul Ecatrina Andronescu şi speră să fie găsită o soluţie între oferta ministerului şi cea a sindicaliştilor, deoarece, altfel, profesorii nu se vor prezenta la examenul de bacalaureat.

"Nu putem accepta oferta ministerului, este mult prea mică. Profesorii care au aflat de ea au spus că nu se vor prezenta la bac. Sperăm să nu se ajungă în situaţia de blocare a examenului", a spus Ciosu.

Sindicaliştii au dat câteva exemple cu privire la oferta MECI. Astfel, preşedintele de comisie ar avea 800 de lei, faţă de 1.150 în 2008, sume indexabile, ceea ce înseamnă 600 de lei.

Pentru fiecare lucrare corectată, un profesor primea, în 2008, 7,5 lei, iar acum ar putea primi patru lei, iar la examenele orale, pentru fiecare copil examinat, suma ar scădea de la 4,7 la doi lei impozabili.

Cele mai afectate categorii de aceste reduceri sunt suplinitorii şi evaluatorii a căror indemnizaţie a fost diminuată cu 50 la sută, iar dacă aceste tarife rămân valabile, există riscul boicotării bacalaureatului, a precizat vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hancescu.

Preşedintele Federaţiei "Spiru Haret", Gheorghe Izvoranu a subliniat că premierul Emil Boc "a minţit" atunci când a spus că a găsit bani pentru bacalaureat. "Nu înţelegem declaraţia premierului. Să dea banii, cel puţin la nivelul anului 2008", a spus Izvoranu.

Potrivit liderului "Spiru Haret", MECI a transmis în teritoriu o notă, în urmă cu o lună, prin care cerea profesorilor să semneze că vor participa pe propria răspundere la bacalaureat, fără să ştie ce bani vor primi.

Liderii aşteaptă să se întoarcă ministrul Ecaterina Andronescu din teritoriu, pentru a discuta, deoarece numai aceasta poate să-şi asume aceste sume.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, miercuri, că cheltuielile pentru desfăşurarea examenului de bacalaureat sunt acoperite greu.

Preşedintele executiv al Federaţiei Spiru Haret, Marius Nistor, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că există riscul ca profesorii supraveghetori să nu participe la examenul de bacalaureat, deoarece nu sunt bani prevăzuţi pentru plata acestei activităţi.

Marius Nistor a precizat că nu există un ordin al Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI) pentru clarificarea modului de plată a supravegherii la examenul de bacalaureat şi că, de aceea, există riscul ca profesorii să nu se prezinte, ei nefiind obligaţi să participe la supraveghere dacă nu sunt remuneraţi.

În replică, Robert Lorentz, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI), a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că liderii de sindicat au fost invitaţi, la sfârşitul săptămânii, în Comisia de dialog, pentru a le fi prezentat ordinul care stipulează plata celor care participă la examenele naţionale, fiind vorba atât de examenul de bacalaureat, cât şi de concursul de titulazarizare.

Lorentz a adăugat că ordinele privind plata acestora sunt deja pregătite, dar că nu au fost publicate tocmai pentru că urma discutarea lor în Grupul de Dialog Social, cu sindicatele din Educaţie.

Elevii care au promovat clasa a XII-a pot susţine examenul de bacalaureat în prima sesiune, programată între 22 iunie şi 9 iulie sau în a doua, între 17 august şi 3 septembrie.

Pentru susţinerea acestuia în sesiunea iunie-iulie 2009, s-au înscris, în intervalul prevăzut de metodologie, respectiv 1-8 mai, 221.585 elevi. Numărul lor poate suferi modificări, întrucât tabelele de înscriere se actualizează în termen de trei zile de la încheierea cursurilor, prin eliminarea candidaţilor corigenţi, repetenţi, cu situaţia neîncheiată sau exmatriculaţi.

Pentru sesiunea curentă, Ministerul Educaţiei a desemnat 622 centre de examen şi 163 de centre de evaluare.

La examenul de bacalaureat vor fi prezente peste 40.000 de cadre didactice.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Profesorii nu acceptă oferta MECI privind plata pentru bacalaureat şi ameninţă cu boicotarea examenului.
 Vizualizări articol: 716 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Profesorii nu acceptă oferta MECI privind plata pentru bacalaureat şi ameninţă cu boicotarea examenului5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei