Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 18 iun 2009 - Anul XIV, nr. 140 (4126)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Necolaiciuc, scăpat în SUA din cauza unei erori judecătoreşti

Joi, 18 Iunie 2009 (14:10:04)

Fostul director general al CFR, Mihai Necolaiciuc, acuzat de procurorii anticorupţie de o fraudă de 70 de milioane de euro, a reuşit să părăsească Europa în perioada în care un judecător a viciat procedura de emiterea a mandatului, astfel că acuzatul a plecat în SUA.

În 20 octombrie 2006, judecătorul Andi Malaliu de la Judecătoria sectorului 1 Bucureşti a emis un mandat de arestare preventivă pe numele lui Mihai Necolaiciuc, în perioada în care acuzatul se afla în Austria.

Ulterior, la Tribunalul Capitalei, s-a constatat faptul că mandatul a fost dat fără ca apărătorul ales al lui Necolaiciuc să fie citat, astfel că a fost restituit dosarul Judecătoriei sectorului 1 pentru rejudecare.

Între timp, în baza mandatului de arestare din 20 octombrie 2006, Direcţia Naţională Anticorupţie ceruse emiterea unui mandat european de arestare pe numele lui Necolaiciuc.

În 23 martie 2007, instanţa a decis retragerea mandatului de arestare internaţională emis pe numele fostului director general al CNFC-CFR, Mihai Necolaiciuc, precum şi cererea de arestare în vederea extrădării şi mandatul de arestare european.

Judecătoria sectorului 1 a luat această decizie, întrucât aceste documente au fost emise în baza mandatului de arestare preventivă emis de judecătorul bucureştean Andi Malaliu în 20 octombrie 2006, mandat ce a fost anulat de către Tribunalul Bucureşti, care a constatat neîndeplinierea unor formalităţi procedurale.

Totodată, Judecătoria sectorului 1 a hotărât, emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele lui Necolaiciuc, pentru 30 de zile, termen care va curge din momentul punerii în executare.

În perioada rezolvării documentelor pentru încarcerarea lui Necolaiciuc, acesta a reuşit să obţină viză pentru Statele Unite şi a părăsit Europa.

Judecătorul Andi Malaliu a intrat în atenţia Consiliului Superior al Magistraturii după o serie de sesizări privind modul de soluţionare a mandatului de arestare a lui Necolaiciuc, CSM a stabilit încă că acestuia nu i se poate imputa ceva.

Procurorul DNA care ceruse instanţei emiterea mandatului indicase fila dosarului (care conţinea 142 de volume) unde se afla delegaţia avocatului ales al lui Necolaiciuc, însă magistratul nu a observat şi a desemnat un apărător din oficiu, acest fapt atrăgând apoi anularea documentului şi, implicit, a celorlalte acte întocmite ulterior.

Urmărirea generală şi internaţională a fostului director general al CNCF-CFR Mihai Necolaicuc, acuzat de prejudicierea companiei cu aproape 70 de milioane de euro, nu a fost întreruptă niciun moment, susţine Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

DNA a explicat că, la solicitarea procurorilor anticorupţie, în 16 martie 2007, Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti a decis emiterea unui mandat de arestare preventivă, a unui mandat european de arestare şi a unui mandat de urmărire internaţională în vederea extrădării, toate pe numele lui Necolaiciuc. Decizia instanţei a rămas definitivă prin nerecurare (nu a fost atacată cu recurs), prin urmare cele trei mandate sunt valabile, urmând să-şi producă efectele.

Mandatele au fost trimise, în 20 martie 2007, Inspectoratului General al Poliţiei Române - Direcţia de Investigaţii Criminale – Serviciul urmăriri şi Ministerului Administraţiei şi Internelor – Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională - Biroul Naţional Interpol.

În 22 martie 2007, Biroul Naţional Interpol a comunicat mandatele de arestare european şi internaţional tuturor birourilor naţionale afiliate la OIPC Interpol.

Pe de altă parte, mandatul iniţial de arestare preventivă emis anterior într-un alt dosar penal (la data de 20 octombrie 2006) de către Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, pe numele lui Necolaiciuc Mihai a fost anulat din motive de vicii de procedură la instanţă. Însă, anularea a avut loc după data de 16 martie 2007, prin urmare activitatea de urmărire generală şi internaţională a lui Necolaiciuc nu a fost întreruptă niciun moment, a explicat sursa citată.

Potrivit DNA, activitatea de urmărire internaţională efectuată anterior datei de 1 ianuarie 2007 s-a desfăşurat în baza convenţiilor internaţionale la care România este parte. Ulterior datei de 1 ianuarie 2007, activitatea de urmărire europeană şi internaţională se desfăşoară fie în temeiul aceloraşi convenţii, fie în baza mandatelor de arestare european şi internaţional emise de instanţele româneşti, a căror valabilitate derivă din calitatea României de stat membru UE.

Solicitarea procurorilor de emitere de mandate de arestare se justifică prin aceea că Necolaiciuc se sustrage de la urmărirea penală, iar pe de altă parte cele două dosare în care s-a cerut emiterea de mandate se referă la fapte care au creat un prejudiciu estimat la aproximativ 50 milioane euro, respectiv peste 19 milioane euro Companiei Naţionale CFR SA.

Mihai Necolaiciuc este dat în urmărire generală de Poliţia română din 26 octombrie 2006, după ce poliţiştii nu i-au dat de urmă, între timp procurorii anticorupţie conexând cele 25 de dosare în care este vizat acuzatul.

Poliţia preciza, în 2007, că Necolaiciuc este acuzat că, în perioada 2000-2003, în calitate de director general, administrator şi ordonator de credite la Compania Naţională Căi Ferate - CFR SA a efectuat nelegal cheltuieli cu titlu de investiţii fără a avea aprobarea Adunării Generale a Acţionarilor, a achiziţionat produse la preţuri supraevaluate - prejudiciul fiind estimat la peste 1.700 de miliarde de lei vechi.

Totuşi, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a declanşat urmărirea penală, în martie 2006, împotriva fostului director general al CNFC CFR, Mihai Necolaiciuc, alături de acesta fiind acuzat şi fostul secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Traian Panait, ambii cercetaţi în legătură cu o fraudă de peste 27 de milioane de euro.

În acest dosar mai sunt învinuite alte 29 de persoane, între care foşti reprezentanţi ai conducerii Ministerului Transporturilor şi ai Căilor Ferate Române.

În perioada 2000-2004, conducerea CN CFR SA a fost asigurată în principal de Mihai Necolaiciuc - fostul director general al CFR SA şi Vasile Tulbure, din echipa managerială făcând parte şi fostul director economic Viorica Olaeru şi fostul director comercial Gabriel Misir.

În urma încheierii unor contracte de achiziţii care ar fi produs prejudicii statului, poliţia a deschis mai multe dosare, în paralel parvenind şi DNA alte sesizări, astfel că s-au înregistrat 25 de lucrări, care vizau activitatea defectuoasă a conducerii CFR. Toate acestea au fost conexate într-un singur dosar.

Anchetatorii au fost interesaţi de persoana care l-a desemnat pe Necolaiciuc ca şef al CN CFR. Deşi procurorii s-au aşteptat ca acesta să spună că a fost numit de Miron Mitrea, au fost surprinşi să afle că Anca Boagiu a fost cea care l-a adus, în iulie 2000, pe Necolaiciuc la Bucureşti de la Regionala CFR Iaşi, unde a deţinut funcţia de director general, susţin surse apropiate acuzatului.

Între timp, procurorii DNA au stabilit că, în 2004, Traian Panait ar fi aprobat transferul ilegal, fără plată, din patrimoniul CNCF CFR în cel al firmei CFR SA, a unor active în valoare totală de aproximativ o mie de miliarde de lei vechi (27 milioane de euro). Printre aceste active figura Complexul balneo-sportiv Băneasa, aflat sub ipotecă, şi Hotelul Bucoviva din Vatra Dornei, ce era pus sub sechestru asigurator.
Între activele transferate se află şi Complexul Sangov, Hotelul Astoria din Bucureşti, Căminul Grand, precum şi alte obiective turistice.

În acest dosar, Necolaiciuc este acuzat că, în perioada 2001-2003, ar fi încheiat mai multe contracte în mod ilegal, prin care ar fi urmărit supraevaluarea lucrărilor executate şi achitarea unor plăţi nejustificate către firmele prestatoare.

Fostul director general al Companiei Naţionale a Căilor Ferate Române (CNCFR) Mihai Necolaiciuc a fost arestat miercuri în West Palm Beach, SUA, de agenţii federali, acesta fiind suspectat în România de fraudarea companiei feroviare naţionale, relatează Palm Beach Post.

În februarie 2008, cererea de extrădare din SUA a lui Necolaiciuc a fost înaintată Ministerului Justiţiei, care a demarat procedurile pentru aducerea în România a acuzatului.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Necolaiciuc, scăpat în SUA din cauza unei erori judecătoreşti.
 Vizualizări articol: 376 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Necolaiciuc, scăpat în SUA din cauza unei erori judecătoreşti0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei