Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 18 iun 2009 - Anul XIV, nr. 140 (4126)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MJ: Cererea de arestare în vederea extrădării a lui Necolaiciuc trimisă SUA încă din februarie 2008

Joi, 18 Iunie 2009 (16:44:36)

Ministerul Justiţiei informează că cererea de arestare în vederea extrădării a lui Mihai Necolaiciuc, precum şi cererea de extrădare au fost formulate şi transmise Departamentului de Justiţie al SUA încă din februarie 2008, pe baza încheierii Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti.

Joi, Biroul Naţional Interpol a informat Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti şi Judecătoria sectorului 1 Bucureşti, cu privire la faptul că "cetăţeanul român Mihai Necolaiciuc a fost arestat în data de 17 iunie 2009 de către US Marshals Service şi Biroul de Migraţie şi Vămi".

"Informarea a fost făcută pe baza notificării pe care Biroul Naţional Interpol a primit-o din partea Interpol Washington prin care autorităţile române au fost încurajate să transmită, pe canale diplomatice, autorităţilor americane cererea de arestare în vederea extrădării, precum şi cererea de extrădare", precizează ministerul.

În acest context, MJ a anunţat că cererea de extrădare privindu-l pe fostul director general al CNCF-CFR Mihai Necolaicuc - acuzat de prejudicierea companiei cu aproape 70 de milioane de euro - e transmisă încă din februarie 2008, ministerul precizând că "va continua să colaboreze cu autorităţile SUA în acest caz".

Direcţia Naţională Anticorupţie care l-a trimis în judecată pe Necolaiciuc pentru fraudă arată că, la solicitarea procurorilor anticorupţie, în 16 martie 2007, Judecătoria sectorului 1 Bucureşti a decis emiterea unui mandat de arestare preventivă, a unui mandat european de arestare şi a unui mandat de urmărire internaţională în vederea extrădării, toate pe numele lui Necolaiciuc. Decizia instanţei a rămas definitivă prin nerecurare (nu a fost atacată cu recurs), prin urmare cele trei mandate sunt valabile, urmând să-şi producă efectele.

Mandatele au fost trimise, în 20 martie 2007, Inspectoratului General al Poliţiei Române - Direcţia de Investigaţii Criminale – Serviciul urmăriri şi Ministerului Administraţiei şi Internelor – Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională - Biroul Naţional Interpol.

În 22 martie 2007, Biroul Naţional Interpol a comunicat mandatele de arestare european şi internaţional tuturor birourilor naţionale afiliate la OIPC Interpol.

Pe de altă parte, mandatul iniţial de arestare preventivă emis anterior într-un alt dosar penal (la data de 20 octombrie 2006) de către Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, pe numele lui Necolaiciuc Mihai a fost anulat din motive de vicii de procedură la instanţă. Însă, anularea a avut loc după data de 16 martie 2007, prin urmare activitatea de urmărire generală şi internaţională a lui Necolaiciuc nu a fost întreruptă niciun moment, a explicat sursa citată.

În 20 octombrie 2006, judecătorul Andi Malaliu de la Judecătoria sectorului 1 Bucureşti a emis un mandat de arestare preventivă şi un ordin de urmărire internaţională pe numele lui Mihai Necolaiciuc, în perioada în care acuzatul se afla în Austria.

Necolaiciuc avea deja viză pentru zece ani pentru Statele Unite.

În baza mandatului naţional, DNA cere emiterea mandatului european de aestare pentru Necolaiciuc, moment în care avocatul ales al acuzatului află de primul mandat.

Astfel, avocatul Viorel Spânu a făcut recurs la Tribunalul Capitalei, unde s-a constatat faptul că mandatul a fost dat fără ca apărătorul ales al lui Necolaiciuc să fie citat, fiind încălcat dreptul la apărare, astfel că a fost restituit dosarul Judecătoriei sectorului 1 pentru rejudecare.

În 23 martie 2007, instanţa Judecătoriei sectorului 1 a decis retragerea mandatului de arestare internaţională emis pe numele fostului director general al CNFC-CFR, Mihai Necolaiciuc, precum şi cererea de arestare în vederea extrădării şi mandatul de arestare european.

Judecătoria sectorului 1 a luat această decizie, întrucât aceste documente au fost emise în baza mandatului de arestare preventivă emis de judecătorul bucureştean Andi Malaliu în 20 octombrie 2006, mandat ce a fost anulat de către Tribunalul Bucureşti, care a constatat neîndeplinierea unor formalităţi procedurale.

Totodată, Judecătoria sectorului 1 a hotărât, emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele lui Necolaiciuc, pentru 30 de zile, termen care va curge din momentul punerii în executare.

Procedura de extrădare decurge de regulă aproximativ 40 de zile, susţine Poliţia.

Direcţia Naţională Anticorupţie precizează că urmărirea generală şi internaţională a lui Necolaiciuc nu a fost întreruptă niciun moment.

Potrivit DNA, activitatea de urmărire internaţională efectuată anterior datei de 1 ianuarie 2007 s-a desfăşurat în baza convenţiilor internaţionale la care România este parte. Ulterior datei de 1 ianuarie 2007, activitatea de urmărire europeană şi internaţională se desfăşoară fie în temeiul aceloraşi convenţii, fie în baza mandatelor de arestare european şi internaţional emise de instanţele româneşti, a căror valabilitate derivă din calitatea României de stat membru UE.

Solicitarea procurorilor de emitere de mandate de arestare se justifică prin aceea că Necolaiciuc se sustrage de la urmărirea penală, iar pe de altă parte cele două dosare în care s-a cerut emiterea de mandate se referă la fapte care au creat un prejudiciu estimat la aproximativ 50 milioane euro, respectiv peste 19 milioane euro Companiei Naţionale CFR SA.

Mihai Necolaiciuc este dat în urmărire generală de Poliţia română din 26 octombrie 2006, după ce poliţiştii nu i-au dat de urmă, între timp procurorii anticorupţie conexând cele 25 de dosare în care este vizat acuzatul.

Poliţia preciza, în 2007, că Necolaiciuc este acuzat că, în perioada 2000-2003, în calitate de director general, administrator şi ordonator de credite la Compania Naţională Căi Ferate - CFR SA a efectuat nelegal cheltuieli cu titlu de investiţii fără a avea aprobarea Adunării Generale a Acţionarilor, a achiziţionat produse la preţuri supraevaluate - prejudiciul fiind estimat la peste 1.700 de miliarde de lei vechi.

Totuşi, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a declanşat urmărirea penală, în martie 2006, împotriva fostului director general al CNFC CFR, Mihai Necolaiciuc, alături de acesta fiind acuzat şi fostul secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Traian Panait, ambii cercetaţi în legătură cu o fraudă de peste 27 de milioane de euro.

În acest dosar mai sunt învinuite alte 29 de persoane, între care foşti reprezentanţi ai conducerii Ministerului Transporturilor şi ai Căilor Ferate Române.

În perioada 2000-2004, conducerea CN CFR SA a fost asigurată în principal de Mihai Necolaiciuc - fostul director general al CFR SA şi Vasile Tulbure, din echipa managerială făcând parte şi fostul director economic Viorica Olaeru şi fostul director comercial Gabriel Misir.

În urma încheierii unor contracte de achiziţii care ar fi produs prejudicii statului, poliţia a deschis mai multe dosare, în paralel parvenind şi DNA alte sesizări, astfel că s-au înregistrat 25 de lucrări, care vizau activitatea defectuoasă a conducerii CFR. Toate acestea au fost conexate într-un singur dosar.

Anchetatorii au fost interesaţi de persoana care l-a desemnat pe Necolaiciuc ca şef al CN CFR. Deşi procurorii s-au aşteptat ca acesta să spună că a fost numit de Miron Mitrea, au fost surprinşi să afle că Anca Boagiu a fost cea care l-a adus, în iulie 2000, pe Necolaiciuc la Bucureşti de la Regionala CFR Iaşi, unde a deţinut funcţia de director general, susţin surse apropiate acuzatului.

Între timp, procurorii DNA au stabilit că, în 2004, Traian Panait ar fi aprobat transferul ilegal, fără plată, din patrimoniul CNCF CFR în cel al firmei CFR SA, a unor active în valoare totală de aproximativ o mie de miliarde de lei vechi (27 milioane de euro). Printre aceste active figura Complexul balneo-sportiv Băneasa, aflat sub ipotecă, şi Hotelul Bucoviva din Vatra Dornei, ce era pus sub sechestru asigurator.
Între activele transferate se află şi Complexul Sangov, Hotelul Astoria din Bucureşti, Căminul Grand, precum şi alte obiective turistice.

În acest dosar, Necolaiciuc este acuzat că, în perioada 2001-2003, ar fi încheiat mai multe contracte în mod ilegal, prin care ar fi urmărit supraevaluarea lucrărilor executate şi achitarea unor plăţi nejustificate către firmele prestatoare.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MJ: Cererea de arestare în vederea extrădării a lui Necolaiciuc trimisă SUA încă din februarie 2008.
 Vizualizări articol: 529 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MJ: Cererea de arestare în vederea extrădării a lui Necolaiciuc trimisă SUA încă din februarie 20080.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei