Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 13 iun 2009 - Anul XIV, nr. 136 (4122)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ministerul Sănătăţii a lansat campania de informare pentru prevenirea cancerului de col uterin

Duminică, 14 Iunie 2009 (16:22:39)

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a lansat, duminică, oficial, campania de informare pentru prevenirea, prin vaccinare, a apariţiei cancerului de col uterin, după ce a "îngheţat" programul de imunizare început de Eugen Nicolăescu, în condiţiile în care doar 2% dintre fetiţe au optat pentru vaccinare.

Campania, care are mesajul "Tu decizi pentru sănătatea fiicei tale. Informează-te!", se derulează cu sprijinul Ministerului Educaţiei, cu susţinerea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a UNICEF şi a Fondului ONU pentru Populaţie şi este finanţată integral de către companiile producătoare a vaccinurilor anti-HPV, a anunţat ministrul Bazac, într-o conferinţă de presă.

"Sunt hotărât să mai dăm o şansă acestui program, urmând recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi ale Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile, care susţin vaccinarea anti-HPV pentru prevenirea cancerului de col uterin. De data aceasta, Ministerul Sănătăţii va face lucrurile cum trebuie: corect, avizat şi cu respect faţă de părinţi, aşa cum nu au fost făcute anul trecut. Vom derula o campanie de informare şi numai după evaluarea ei vom decide dacă vom relua sau nu vaccinarea", a afirmat ministrul Sănătăţii, precizând că dacă ar avea o fetiţă el ar decide ca aceasta să fie vaccinată împotriva cancerului de col uterin.

Bazac a mai spus că, dat fiind că România este o ţară ortodoxă, nu crede că fetele încep viaţa sexuală foarte devreme ca să fie nevoie de vaccinare la grupa de vârstă 9-11 ani, astfel că programul va avea ca ţintă grupa de vârstă 12-14 ani.

Potrivit unei analize interne a Ministerului Sănătăţii, un număr de 110.000 de eleve cu vârste între 9 şi 11 ani urmau să fie vaccinate, prin programul de imunizare derulat în 2008, împotriva virusului care provoacă apariţia cancerului de col uterin, însă au fost vaccinate numai 2.600 de eleve, reprezentând 2%. Bazac a precizat că în 2008 au fost contractate 330.000 de doze de vaccin pentru acest program, care nu au fost achitate până în prezent.

Strategia campaniei de informare solicitată de către ministrul Sănătăţii porneşte de la deficienţele programului din 2008: informaţie insuficientă sau neadecvată, pe fondul lipsei de disponibilitate pentru dialog a autorităţilor.

Astfel, Ministerul Sănătăţii va începe o campanie de informare naţională cu o componentă predominantă de comunicare directă şi care îi va viza pe părinţi, pe medici şi profesori, principalele categorii responsabile de dezvoltarea copiilor. Centrul Naţional de Informare pentru Prevenirea Cancerului de Col Uterin (CNIPCCU), o entitate special creată, va asigura coordonarea şi permanenţa comunicării cu publicurile ţintă şi cu presa.

"Ne dorim un dialog şi un contact direct cu părinţii. Medicii, diriginţii şi profesorii se vor întâlni cu părinţii la şcoală şi în cabinetele medicale pentru a discuta despre infectarea cu virusul HPV, cancerul de col uterin şi despre vaccinarea de prevenire.Nimeni nu va fi încolonat la imunizare. Aceasta va fi derulată numai dacă, statistic, în urma evaluării, reiese că minimum jumătate dintre părinţi înţeleg şi sunt dispuşi să îşi vaccineze copiii", a explicat Bazac.

Potrivit acestuia, campania de informare presupune două etape principale de transmitere a informaţiilor. Astfel, în prima etapă comunicarea va viza direct medicii responsabili de vaccinarea în şcoli şi profesorii diriginţi ai claselor a VI-a şi a VII-a (anul şcolar 2009-2010). În cea de-a doua etapă, aceştia se vor întâlni în şcoli cu părinţii, pentru a le asigura cât mai multe informaţii, corecte şi complete, care să-i ajute să decidă în ceea ce priveşte protejarea sănătăţii copiilor şi reducerea riscului de a dezvolta cancer de col uterin.

Totodată, va exista o a treia etapă, care presupune evaluarea campaniei de informare, prin intermediul unui sondaj de opinie derulat după toate regulile statistice şi de sănătate publică.

"Evaluarea urmăreşte să identifice gradul de deschidere faţă de vaccinarea pentru prevenirea cancerului de col uterin. În funcţie de rezultat, vom decide cât de oportună este derularea programului de vaccinare.Vaccinarea va fi făcută cu ambele vaccinuri, aşa cum a fost iniţiată de fosta conducere a Ministerului Sănătăţii. România are nevoie de vaccinare întrucât ocupă locul întâi în Europa în privinţa cancerului de col uterin", a spus, la rândul său, Geza Molnar, consilierul ministrului Sănătăţii pe probleme de epidemiologie.

Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării vor asigura comunicarea cu structurile de sănătate publică şi de învăţământ judeţene, care, la rândul lor, vor transmite informaţiilor între profesori şi medici, pe de o parte şi părinţi, pe de altă parte.

În următoarele luni, părinţii vor avea acces direct la informaţii despre prevenirea cancerului de col uterin prin materiale informative dedicate atât medicilor, cât şi publicului larg, prin site-ul dedicat, www.informareHPV.ro, precum şi la numărul gratuit de informare Telverde: 08008-00008. De asemenea, Centrul Naţional de Informare pentru Prevenirea Cancerului de Col Uterin (CNIPCCU), unde se vor afla medici specialişti care vor putea oferi informaţii, va funcţiona pe toată durata campaniei în cadrul Institutului pentru Sănătate Publică Bucureşti.

Mecanismul şi detaliile campaniei au fost hotărâte în cadrul Comitetului Naţional de Coordonare a Campaniei de Informare, înfiinţat prin dispoziţia şi sub coordonarea Ministerului Sănătăţii şi format din peste 30 de specialişti din Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, OMS, UNICEF, Fondul ONU pentru Populaţie, precum şi reprezentanţi ai societăţii civile şi ai celor două companii producătoare de vaccin.

În paralel cu campania de informare, va începe şi una de screening, în cadrul căreia peste 600.000 de femei vor fi testate prin metoda Babeş-Papanicolau, pentru depistarea unor posibile leziuni canceroase.

Programul de screening al cancerului de col uterin constă în prevenţia secundară a maladiei prin testarea periodică, la un interval de trei ani, prin metoda Babeş-Papanicolau, a femeilor cu vârste cuprinse între 25 şi 64 ani, potrivit unui proiect al MS pentru prevenirea precoce a bolii oncologice.

Potrivit referatulul de aprobare a proiectului de Ordin privind normele metodologice de organizare şi desfăşurare a screening-ului în cancerul de col uterin, maladia reprezintă a doua cauză de deces a femeilor cu vârste între 15 şi 45 ani la nivelul Uniunii Europene, după cancerul mamar. În fiecare an, la nivel european se înregistrează aproximativ 33.500 de cazuri noi de cancer de col uterin şi 15.000 de decese.

Anual, în România sunt diagnosticate cu cancer de col uterin peste 3.400 de femei. Conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) - European HFA Database, comunicate în iulie 2008, România se situează pe primul loc în Europa atât în ceea ce priveşte incidenţa cancerului de col uterin 29,9 la 100.000 de femei, cât şi a ratei mortalităţii datorate acestui tip de cancer - 12,06 la 100.000 de femei, care este de 2 - 2,7 ori mai mare decât în majoritatea ţărilor din Europa Centrala şi de Est şi de şase ori mai mare decât media din statele membre ale Uniunii Europene.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ministerul Sănătăţii a lansat campania de informare pentru prevenirea cancerului de col uterin.
 Vizualizări articol: 512 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ministerul Sănătăţii a lansat campania de informare pentru prevenirea cancerului de col uterin0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei