Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 13 iun 2009 - Anul XIV, nr. 136 (4122)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Eveniment

Primul monument în memoria evreilor asasinaţi în judeţul Suceava, dezvelit la Zahareşti

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Primul monument ridicat de autorităţile sucevene în memoria evreilor care au fost asasinaţi în judeţ în anul 1940 a fost dezvelit, ieri, în comuna Stroieşti, în cadrul manifestărilor prilejuite de împlinirea a 520 de ani de atestare documentară a comunei Stroieşti şi a satului Zahareşti. Iniţiativa a aparţinut Primăriei Stroieşti, primarului Ion Băiţan, care a dorit să marcheze în piatră şi marmură locul unde, în iulie 1940, trupe din regimentul 16 Dorobanţi, comandate de maiorul Valeriu Carp, au torturat şi împuşcat 36 de evrei.
Îngropaţi în două gropi comune, ulterior au mai putut fi identificaţi doar Leon Hamer, Leib Stekel, Ira Lupovici, Nuta Druckman, Moise Haller, Bartfeld, Herer, Edelstein (mama şi fiica) şi dr. Gingold din Vicov. Documentele istorice arată că toţi au fost torturaţi îngrozitor. „Unora li s-au tăiat urechile, limba sau degetele. În cele din urmă, au fost aliniaţi în faţa unei gropi, împuşcaţi şi aruncaţi în acea groapă, atât cei morţi, cât şi cei ce nu fuseseră nimeriţi de gloanţe”, se arată în cronica acelor vremuri, realizată de Matatias Carp, „Cartea Neagră”.
La ceremonia desfăşurată, ieri, în cadru restrâns, au participat conducerea Primăriei Stroieşti, preşedintele Comunităţii Evreilor din Suceava, Sorin Golda, directorul Complexului Muzeal Bucovina, Emil Ursu, şi câţiva localnici, printre care şi doi bătrâni de peste 80 de ani, Vladimir Fărtăieş şi Ilie Băiţan, martori oculari la împuşcarea evreilor.

 

„Unii erau tată şi fiu, în faţa plutonului s-au cuprins în braţe şi au murit îmbrăţişaţi”

„Eram chiar aici, lângă deal, amândoi am văzut cum i-au împuşcat. Când i-au adus soldaţii, cereau apă, am vrut să le dăm, dar un militar nu ne-a lăsat. Unii erau tată şi fiu, în faţa plutonului s-au cuprins în braţe şi au murit îmbrăţişaţi. Îi aduceau în loturi de câte şase şi îi împuşcau. Pe care nu murea de gloanţele soldaţilor, îl împuşca maiorul personal, scotea pistolul de la brâu şi trăgea. Pe urmă soldaţii au săpat o groapă şi au început să-i pună acolo. Au pus 30, că şase n-au mai încăput şi au săpat altă groapă”, ne-a povestit Vladimir Fărtăieş.
Ilie Băiţan şi-a amintit că cele două fiice ale maiorului Carp, de 15-16 ani, se jucau în apropierea locului execuţiei cu un pui de căprioară şi au venit şi ele să privească uciderea evreilor.
Cei doi bătrâni afirmă că soldaţii spuneau că evreii împuşcaţi au fost aduşi din satul Ciudei, acum în Ucraina, pentru a se răzbuna ostilitatea cu care patru tineri evrei au întâmpinat trupele române aflate în retragere din Bucovina de Nord, însă, conform procesului verbal „adresat la Parchetul Tribunalului Suceava în ziua de 19 iulie”, aflat în Arhivele Ministerului Justiţiei, dosar 23/1940, filele 750-754, la Zahareşti au fost împuşcaţi de maiorul Carp şi soldaţii săi, în ziua de 6 iulie 1940, 34 de evrei din judeţele Rădăuţi şi Storojîneţ.

 

Gestul administraţiei locale din Stroieşti este unicat în judeţ

„Cartea Neagră” arată că evreii ucişi erau din Vorniceni, Ilişeşti, Vicov şi Banila. În Ciudei, soldaţii din regimentul al 16-lea de infanterie românesc, sub comanda lui Valeriu Carp, au fost cu câteva zile înainte, în 30 iunie, şi au ucis opt evrei, dintre care unul, dr. Conrad Kreis, a fost torturat cu sălbăticie, iar trupul lui a fost dezmembrat.
De asemenea, octogenarii din Zahareşti spun că printre cei 36 la asasinarea cărora au asistat nu a fost nici o femeie, însă în 1941, când cadavrele celor ucişi au fost deshumate pentru a fi înmormântate în cimitirul evreiesc din Suceava, printre cei împuşcaţi s-au găsit şi femei.
Pentru ei şi pentru ceilalţi evrei asasinaţi la Costâna, Şerbăuţi, Comăneşti, Adâncata, Vicovu de Sus, preşedintele Comunităţii Evreieşti, Sorin Golda, a spus ieri o rugăciune, la monumentul ridicat la Zahareşti.
„Ridicarea acestui monument este o dovadă elocventă că în judeţul Suceava trăiesc în bună înţelegere şi pace un număr mare de etnii care, fără a uita istoria, se respectă în continuare”, a spus Sorin Golda, care a ţinut să mulţumească în mod deosebit locuitorilor din comuna Stroieşti, primarului Ion Băiţan şi viceprimarului Mihai Senic pentru gestul făcut.
În judeţul Suceava, sacrificiul uman al minorităţii evreieşti a mai fost marcat cu o placă comemorativă la Putna, în memoria eroilor evrei care au apărat satul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primul monument în memoria evreilor asasinaţi în judeţul Suceava, dezvelit la Zahareşti.
 Vizualizări articol: 4037 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.91/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.9 din 11 voturi
Primul monument în memoria evreilor asasinaţi în judeţul Suceava, dezvelit la Zahareşti3.9511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei