Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 30 mai 2009 - Anul XIV, nr. 124 (4110)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Toate pachetele de tutun, inscripţionate cu avertismente combinate începând din 1 iulie

Duminică, 31 Mai 2009 (16:00:13)

Toate pachetele de tutun trebuie să fie inscripţionate cu avertismente combinate începând din 1 iulie, când expiră perioada de graţie acordată pentru epuizarea stocurilor, a anunţat, duminică, Ministerul Sănătăţii, precizând că OMS a atenţionat asupra importanţei modului de inscripţionare.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a atenţionat, duminică, cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun, asupra importanţei modului în care sunt inscripţionate pachetele cu produse din tutun, în condiţiile în care fumatul este principala cauză de mortalitate prematură în rândul adulţilor, la fiecare şase secunde un om om murind din cauza tutunului.

România a introdus, la 1 iulie 2008, măsura inscripţionării cu avertismente combinate pe pachetele de ţigarete. Acestea sunt formate din avertismentul adiţional deja existent pe pachete din 31 decembrie 2006 şi o imagine sau un text (pictogramă) relevant. Avertismentele au fost realizate de către Comisia Europeană, care a făcut şi selecţia imaginilor, astfel încât în statele membre sunt utilizate aceleaşi imagini.

Ministerul Sănătăţii (MS) arată, într-un comunicat de duminică, că la aproape un an de la introducerea măsurii de inscripţionare a produselor din tutun cu "pictograme", în România s-a înregistrat un impact favorabil asupra schimbării atitudinii şi comportamentului fumătorilor. De asemenea, avertismentele combinate au condus la o mai bună informare a consumatorilor despre efectele fumatului.

Potrivit MS, după inscripţionarea acestor imagini pe pachetele de ţigarete, procentul fumătorilor care se gândesc să abandoneze acest obicei a crescut cu 53,5%, iar procentul celor care chiar au renunţat pentru cel puţin 24 de ore a crescut de la 21,4 la 31,3%. Dintre aceştia, cei mai mulţi (60%) au reuşit să se abţină de la fumat cel puţin o săptămână.

"Astfel, respondenţii afirmă că au stins ţigara mai repede (16,4% faţă de 13,1%), au amânat fumatul (10,7% faţă de 7,7%) , au schimbat marca de ţigări cu una «mai uşoară» (24,4% faţă de 21,6%). Deşi, din punct de vedere al scăderii riscurilor pentru sănătate, modificarea modului de a fuma nu este eficientă, totuşi ea este un indicator al schimbării atitudinii fumătorului: conştientizează riscurile dar încă nu se simte pregătit să facă pasul final", arată MS.

Sursa citată precizează că, potrivit unui studiu, fumătorii spun că, după inscripţionarea avertismentelor, cunosc mai bine şi mai complet efectele fumatului iar vederea pachetului de ţigări nu mai provoacă plăcere, ci generează o reacţie emoţională negativă puternică: "dezgust, scârbă" pentru 35,1% dintre respondenţi, "teamă, frică" pentru 30,6% dintre fumători.

Aproape jumătate (42,7%) dintre cei chestionaţi afirmă însă că nu sunt influenţaţi de existenţa imaginilor de pe pachetele de ţigări. Aceştia folosesc diverse "tertipuri" pentru a diminua impactul emoţional al imaginilor: nu privesc pachetul inscripţionat cu imagini atunci când iau o ţigară (21,8% faţă de 12,6% când erau doar texte), îl acoperă (23,6% faţă de 4,7%) sau cer vânzătorului un pachet de ţigări cu o anumită imagine (16% faţă de doar 2% care solicitau un anume text).

"În realitate, toate aceste gesturi de evitare trădează faptul că avertismentele combinate le provoacă o reacţie emoţională negativă pe care nu o pot gestiona în alt mod decât evitând contactul vizual cu imaginile, deoarece încă nu sunt pregătite pentru pasul final - abandonarea fumatului", mai arată Ministerul Sănătăţii.

Aceste avertismente influenţează şi copiii şi adolescenţii, evaluarea impactului la această categorie de vârstă urmând să se realizeze în cursul acestui an. De asemenea, Ministerul Sănătăţii intenţionează să realizeze o acţiune de informare asupra consecinţelor fumatului activ şi pasiv în timpul sarcinii.

"Deşi sprijinul farmacologic este extrem de limitat, totuşi femeile gravide care doresc să renunţe la fumat se pot adresa cabinetelor de consiliere pentru a primi un ajutor profesionist. Săptămâna trecută s-a desfăşurat Congresul Societăţii Toracice Americane, una din cele mai active societăţi profesionale în combaterea tutunului. Cu această ocazie au fost date publicităţii mai multe studii care demonstrează încă o dată impactul nimicitor al fumatului în timpul sarcinii asupra fătului", se mai arată în comunicatul citat.

Totodată, Ministerul Sănătăţii anunţă că va continua programul "Stop Fumat", prin care se asigură gratuit consilierea şi tratamentul recomandat de OMS pentru renunţarea la fumat.

Renunţarea precoce la fumat poate salva viaţa. Fumătorul care renunţă la tutun înainte de vârsta de 30 de ani are aceeaşi speranţă de viaţă ca şi când nu ar fi fumat. Cu cât amână momentul abandonării fumatului, cu atât durata vieţii se scurtează iar calitatea vieţii scade, prin apariţia diverselor afecţiuni induse de substanţele toxice din fumul de tutun.

Specialiştii estimează că fiecare 10 ani de întârziere a renunţării la fumat după vârsta de 35 de ani determină o pierdere de aproximativ trei ani de viaţă.

Fumatul este responsabil pentru 75 la sută dintre infarctele la fumătorii cu vârsta sub 50 ani şi pentru 30 la sută dintre decesele cauzate de diferitele forme de cancer.

România a devenit, din 1 iulie 2008, a doua ţară din UE, după Belgia, care are produse din tutun inscripţionate cu pictograme. Belgia a introdus acest sistem din noiembrie 2006.

Potrivit unei ordonanţe de Guvern, companiile de tutun produc numai pachete cu inscripţii grafice începând din 1 iulie 2008, pentru pachetele de ţigarete, respectiv 1 ianuarie 2009, pentru celelalte produse din tutun.

De asemenea, începând cu 1 ianuarie 2009, în spaţiile publice închise fumatul este permis numai în camere exclusiv dedicate acestui scop, care trebuie să fie izolate şi ventilate.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Toate pachetele de tutun, inscripţionate cu avertismente combinate începând din 1 iulie.
 Vizualizări articol: 488 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Toate pachetele de tutun, inscripţionate cu avertismente combinate începând din 1 iulie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei