Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 20 mai 2009 - Anul XIV, nr. 115 (4101)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Seceta şi îngheţul au calamitat peste o şeptime din terenurile cultivate cu cereale

Miercuri, 20 Mai 2009 (16:17:40)
Seceta şi îngheţul au calamitat peste un milion de hectare cultivate cu cereale în toamnă şi primăvară, din suprafaţa totală de şapte milioane de hectare, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu.

"Din ceea ce s-a centralizat la minister până în dimineaţa aceasta, avem afectate un 1-1,054 milioane hectare, unele în proporţie de peste 50%, iar altele sub acest procent. Vom lua legătura cu Institutul Naţional de Meteorologie. Ei sunt cei care pot emite documentaţia, ca să putem declara stare de calamitate. Oricum, vom avea calamitate, pentru că iunie se anunţă cea mai secetoasă lună", a spus Sârbu.

El a arătat că fermierii ale căror terenuri sunt afectate ar putea să primească despăgubiri din fondul special de intervenţii al guvernului.

"Compensăm pierderile prin irigarea unei suprafeţe de 500.000 de hectare, cât am putut reabilita până în acest moment, de la 60.000 cât erau reabilitate în iarnă", a spus Sârbu.

Ministrul a adăugat că instituţia pe care o conduce are în vedere un program de reabilitare a suprafeţelor agricole, care însumează 1,5 milioane de hectare, pe o perioadă de patru ani.

"Încercăm să facem cât mai mult, dar oricum şi cele 1,5 milioane hectare nu vor fi de ajuns. Trebuie să intervenim cu împăduriri, dar trebuie să se reorienteze şi fermierii şi să înceapă forarea puţurilor, pentru că e mult mai ieftin şi mai la îndemâna lor", a spus Sârbu.

Potrivit ministrului, înainte de anul 1990, România avea o suprafaţă irigată de trei milioane de hectare, iar sistemul actual de irigaţii este depăşit din punct de vedere tehnologic, conţinând pompe ruseşti din anii \'60-\'70, de mare capacitate şi mari consumatoare de energie.

"Avem mari pierderi de apă. S-au furat magistralele şi dalele, care trebuia să impermeabilizeze. Am dat o temă la Institutul de proiectări al ANIF, să regândească întregul sistem de irigaţii şi atunci, pe viitor, dacă lucrurile merg bine şi vom avea curaj, să abordăm un nou sistem, sistemul gravitaţional, în locul celui orizontal. Asta înseamnă să aducem apa din amonte în lacurile de acumulare", a spus Sârbu.

El a arătat că un alt obiectiv al Ministerului Agriculturii în următorii ani este finalizarea Canalului Siret-Bărăgan, din care s-au reabilitat doar 11 kilometri până în prezent. "Acest canal ar putea rezolva un milion de hectare", a mai spus Sârbu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Seceta şi îngheţul au calamitat peste o şeptime din terenurile cultivate cu cereale.
 Vizualizări articol: 544 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Seceta şi îngheţul au calamitat peste o şeptime din terenurile cultivate cu cereale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei