Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 20 mai 2009 - Anul XIV, nr. 115 (4101)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

"Cartel Alfa" cere începerea de urgenţă a discuţiilor cu sindicatele pe tema pensiilor ocupaţionale

Miercuri, 20 Mai 2009 (16:16:10)
Confederaţia "Cartel Alfa" cere Guvernului începerea de urgenţă a discuţiilor cu partenerii sociali pe tema pensiilor ocupaţionale ce urmează să fie cuprinse în viitoarea lege a pensiilor şi spune că nu este de acord cu administrarea de către firme private a banilor din aceste contribuţii lunare.

Reprezentanţii "Cartel Alfa" sunt nemulţumiţi că Guvernul "lucrează" la o lege privind aşa-numitele pensii de serviciu pentru unele categorii de lucrători şi funcţionari publici fără consultarea partenerilor sociali, ci în grup "restrâns", format numai din reprezentanţi guvernamentali, potrivit unui comunicat remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.

"Acest fapt ne îndreptăţeşte să credem că noua construcţie, departe de a se dori un mecanism de protecţie şi un stimulent pentru conştiinciozitatea şi corectitudinea beneficiarilor acestui tip de pensie, va fi de fapt un nou cadou al Guvernului pentru companiile de asigurări, din bani publici, banii de pensii ai lucrătorilor din domeniul public", susţine preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu.

Aşa-numitele "pensii de serviciu" ar trebui să înlocuiască pensiile speciale de până acum, acordate anumitor categorii de lucrători şi funcţionari publici. Ele ar trebui să meargă în paralel cu sistemul public de pensii (pilonul I) şi să constituie un supliment motivant pentru corectitudinea beneficiarilor lor (jurişti, lucrători din poliţie, administraţie publică), a explicat Hossu.

Potrivit reprezentanţilor confederaţiei sindicale, în multe din statele vechi membre ale UE acest sistem de pensii (numit şi scheme ocupaţionale) există şi funcţionează ca un bonus pentru diferite categorii de lucrători din domeniul public (cum ar fi magistraţii, de exemplu), ca răsplată pentru un comportament profesional exemplar. Prin lege însă, această pensie-bonus este, în aceste ţări, anulată în cazul în care lucrătorul nu face dovada profesionalismului şi a conştiinciozităţii pe toată durata vieţii sale profesionale în instituţia respectivă.

În ce priveşte proiectul pentru o lege de acest tip şi în România, reprezentanţii "Cartel Alfa" sunt îngrijoraţi de faptul că principiul unei eventuale legi privind pensiile de serviciu ar trebui să fie, şi în România, în mod explicit acela că această pensie nu se acordă decât dacă lucrătorul face dovada unui număr minim de ani lucraţi efectiv în instituţia respectivă şi, de asemenea, dacă până în ultima zi de lucru angajatul a avut un comportament profesional exemplar.

De asemenea, sindicaliştii nu sunt de acord cu faptul că banii obţinuţi din contribuţiile lunare pentru pensiile de serviciu, bani publici, se vor afla, cel mai probabil, în administrarea unei firme private, "fiind deci un alt cadou oferit de Guvern, pe comisioane consistente, companiilor de asigurări", opunându-se cu vehemenţă acestui lucru.

"Aceste aspecte nu pot fi clarificate şi reglate decât la masa dialogului social, unde sunt analizate punctele de vedere ale tuturor actorilor sociali. Cartel Alfa spune NU unei noi afaceri a Guvernului cu banii de pensii, bani publici, şi cere de urgenţă discutarea proiectului de lege împreună cu partenerii sociali", a subliniat Hossu.

Preşedintele "Carte Alfa", Bogdan Hossu, declara, în urmă cu o săptămână, că sunt bune propunerile Guvernului privind modificările la legea pensiilor, fiind de părere că toţi angajaţii ar trebui să contribuie la sistemul de pensii, iar pensiile speciale să fie înlocuite cu scheme ocupaţionale în limita legislaţiei în vigoare.

Hossu preciza că problemele create acum prin legile speciale ar putea fi rezolvate prin crearea de scheme ocupaţionale, în limita legislaţiei în vigoare, ceea ce ar însemna o completare a pilonului I cu pilonul III.

Potrivit lui Hossu, în administraţia publică ar trebui să existe un sistem de motivare legat de conduită, în sensul că pensia ar putea fi condiţionată de comportamentul funcţionarului public pe linie profesională.

Preşedintele "Cartel Alfa" mai spunea că pensia de serviciu, acordată ca primă de bună purtare, se practică şi în alte state ale lumii şi ar fi bine ca România să înceapă să aplice acest model.

Grupul interministerial a finalizat, săptămâna trecută, principiile care vor sta la baza unei noi legii a pensiilor, acestea fiind discutate în şedinţa de miercuri a Executivului.

Consilierul de stat Mihai Şeitan declara, vineri, că proiectul cuprinde opt principii, între care şi cel ca în calculul pensiei să se ţină cont de toată perioada activă, nu doar de ultimele luni înainte de pensionare.

De asemenea, consilierul de stat în Guvern a mai spus că, potrivit principiilor din noua lege a pensiilor, contribuţia va fi identică pentru toate structurile, toţi angajatorii, din toate domeniile urmând să contribuie în mod egal, acelaşi principiu fiind aplicat şi pentru toţi angajaţii.

Printre cele opt principii acceptate şi cuprinse în proiectul de propuneri se află şi cel privind obligativitatea introducerii unui sistem suplimentar de pensii ocupaţionale, ceea ce înseamnă că toate categoriile profesionale ar putea avea două pensii.

Noua legislaţie urmează să fie aprobată principial de Guvern, care va stabili şi data de la care aceasta va intra în vigoare.

Şeitan a adăugat că în nota care va fi înaintată în şedinţa Guvernului din această săptămână se va solicita ca, în paralel cu elaborarea legii, să se realizeze un studiu de impact financiar asupra bugetului de stat, dar şi asupra structurilor instituţionale.

Premierul Emil Boc a declarat de mai multe ori că legea pensiilor este una dintre condiţiile convenite în acordul de împrumut cu FMI şi că Guvernul şi-a propus ca legea pensiilor să fie transmisă Parlamentului şi adoptată până la sfârşitul anului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului \"Cartel Alfa\" cere începerea de urgenţă a discuţiilor cu sindicatele pe tema pensiilor ocupaţionale .
 Vizualizări articol: 383 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
\"Cartel Alfa\" cere începerea de urgenţă a discuţiilor cu sindicatele pe tema pensiilor ocupaţionale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei