Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 20 mai 2009 - Anul XIV, nr. 115 (4101)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Geoană: România a avut zece ani de creştere economică pe care i-a irosit

Miercuri, 20 Mai 2009 (13:08:41)
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, miercuri, că România a avut zece ani de creştere economică, pe care însă i-a irosit, sistemul bancar românesc lăsându-se atras într-o "goană a speculaţiilor" la fel de "nesănătoase" ca acelea din Statele Unite ale Americii.

"România a irosit ani preţioşi în care banii au fost abundenţi şi relativ ieftini. În care, în loc să investim în temelia unei prosperităţi durabile, ne-am lăsat, inclusiv sistemul bancar românesc, s-a lăsat atras într-o goană a speculaţiilor, poate nu atât de toxice ca acelea din America, dar la fel de nesănătoase din punct de vedere economic şi macroeconomic, păstrând proporţiile", a declarat Mircea Geoană, la Forumul Financiar Central şi Sud-Est European, la care a luat parte şi premierul Emil Boc.

Geoană a arătat că este dureros pentru România să vadă cum zece ani de creştere economică, de dinamism economic cosiderabil, nu au fost folosiţi pentru a pregăti ţara să facă faţă unei crize.

El a subliniat că obligaţia pe care o au cei care guvernează România în acest moment este de a înţelege care sunt slăbiciunile structurale ale sistemului românesc.

"Suntem chemaţi ca, după un duş rece, să regâdim modul în care funcţionăm", a spus Mircea Geoană.

În opinia sa, ţările Europei Centrale şi de Răsărit au "luat puţin leapşa" în actuala criză economică şi financiară, criză care nu a pornit de la aceste ţări, dar pe care aceste state au favorizat-o prin lipsa de viziune economică.

Geoană a susţinut că, în acest moment, trebuie regândit echilibrul stat-piaţă, dar şi modul în care sunt dirijate investiţiile publice în România.

"Un stat absent din economie este azi un subiect hilar, iar ideea să lăsăm piaţa nereglementată să domine cultura noastră economică este o greşeală. Echilibrul stat-piaţă trebuie să fie regândit. Această primă încercare a actualului Guvern de a gândi într-o logică de bugetare multi-anuală trebuie să facă locul unei gândiri mult mai profunde cu privire la nevoia de infrastructuri sociale şi publice în România, care să ne permită creşterea competitivităţii şi scoaterea a jumătate din România din situaţia de înapoiere şi de lipsă de oportunităţi", a spus Geoană.

Acesta a apreciat că România se află astăzi într-un moment la fel de complicat ca şi căderea comunismului.

"Se reaşează ordinea financiară şi geo-politică globală. Suntem într-un moment în care România trebuie să aibă curajul să gândească, să propună, să nu mai fie, ca de fiecare dată în ultimii 20 de ani, un pionier mimetic", a afirmat preşedintele Senatului.

În continuare, el a arătat că nu face parte dintre cei care doresc să transforme sistemul bancar într-un ţap ispăşitor pentru această perioadă şi a făcut un apel la solidaritate.

"Băncile străine din România au fost aici în condiţii de mare rentabilitate. Împreună trebuie să găsim soluţii pentru relansarea creditării", a adăugat Geoană.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Geoană: România a avut zece ani de creştere economică pe care i-a irosit.
 Vizualizări articol: 480 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Geoană: România a avut zece ani de creştere economică pe care i-a irosit0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei