Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 15 mai 2009 - Anul XIV, nr. 111 (4097)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,596 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Traian Băsescu, aşteptat duminică la Tânjaua, o sărbătoare agrară din Maramureş

Vineri, 15 Mai 2009 (15:55:32)
Preşedintele Traian Băsescu este aşteptat, duminică, să participe la Tânjaua de la Hoteni, un obicei agrar din Maramureş, în care este sărbătorit cel mai harnic gospodar din localitate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Mircea Man, a declarat, vineri, că nu au fost făcute pregătiri speciale şi că vizita şefului statului în Maramureş vizează doar prezenţa la locul manifestării, în satul Hoteni, aparţinător de comuna Ocna Şugatag.

El a declarat că la eveniment au fost invitaţi toţi primarii din judeţ, astfel că se estimează că la sărbătoare vor lua parte circa zece mii de persoane.

"Am discutat personal cu preşedintele PSD Maramureş, Eugenia Godja, şi al PNL Maramureş, Cristian Anghel, cărora le-am cerut în mod expres să nu politizeze manifestarea de duminică. Nu vreau să văd echipament de campanie la Tânja, iar dacă voi semnala acest lucru, o voi spune direct de pe scena manifestării", a afirmat Man, care este şi liderul PDL Mamureş.

El a precizat că le-a atras atenţia şi colegilor săi să nu vină îmbrăcaţi în portocaliu.

Tânjaua este un obicei de primăvară, sărbătorit în mai multe localităţi maramureşene, dar Tânjaua de la Hoteni este cea mai mare manifestare, reuşind să strângă anual peste 10.000 de oameni.

Acest obicei presupune desemnarea celui mai harnic gospodar, care este ales din rândul sătenilor ce ies primii la arat, omul trebuind să fie de încredere şi să aibă familie. În duminica în care este Tânjaua, se pleacă de la gospodăria acestui sătean, cu un alai, prin tot satul, până la ieşirea din localitate, într-o zonă în care curge un râu. Acolo, el este spălat pe faţă, pentru a simboliza purificarea întregii comunităţi. Ulterior, are loc un spectacol de muzică populară.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Traian Băsescu, aşteptat duminică la Tânjaua, o sărbătoare agrară din Maramureş.
 Vizualizări articol: 700 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Traian Băsescu, aşteptat duminică la Tânjaua, o sărbătoare agrară din Maramureş0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei