Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 15 mai 2009 - Anul XIV, nr. 111 (4097)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Taxaţi

Câte 700 de milioane de lei vechi amendă pentru primarii cu radare „ilegale”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Primarii din Drăguşeni, Dumbrăveni şi Forăşti, Vasile Cepoi, Ioan Pavăl şi Brăduţ Avramia, au fost amendaţi, ieri, de inspectorii Agenţiei Naţionale pentru Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice (ANRMAP), cu câte 700 de milioane de lei vechi, pe motiv că nu au respectat legislaţia referitoare la achiziţiile publice atunci când au instalat radarele fixe în comunele lor.

Cei trei primari ne-au declarat că în termen de 15 zile vor contesta amenzile în instanţă şi sunt convinşi că vor câştiga, pentru că, atunci când au încheiat contractele cu firma Codec, din Cluj, au respectat întocmai ceea ce prevede legea.

Primarii ne-au spus că inspectorii de la Bucureşti au venit cu intenţia precisă de a-i amenda şi au rămas surzi la solicitarea lor de a le da doar un avertisment.

Primarul de Drăguşeni, Vasile Cepoi, ne-a declarat că verificatorii au constatat că toate documentele sunt în regulă, „dar ei au venit cu chitanţierul cu amenzi”.

„Avem aviz de la Inspectoratul General al Poliţiei, de la Bucureşti, de la Drumuri, de la EON, de la Romtelecom. Am vrut să reducem numărul accidentelor de pe drumul european, am făcut tot ceea ce prevede legea şi suntem amendaţi. Cu banii am vrut să fac trotuare pentru pietoni; anul trecut am avut pe european un accident mortal, aşa l-a fărâmat o maşină pe unul, că le-au trebuit două săptămâni să-l recunoască, să-şi dea seama cine a fost. Acum iar zboară maşinile prin comună cu 140-180 km/oră”, ne-a spus primarul.

 

În două luni, trei primării au încasat aproape o sută de mii de euro din amenzi

Până acum, din amenzile pentru depăşirea vitezei de 70 km/oră în Drăguşeni s-au încasat aproape 900 de milioane de lei vechi, bani care sunt neatinşi în Trezorerie. Din această sumă, 35 la sută ar trebui să revină Consiliului Local Drăguşeni şi restul firmei Codec, cea care a venit cu echipamentele, dar până la finalizarea litigiului primăria nu intenţionează să scoată vreun ban din cont.

Aceeaşi situaţie este şi la Dumbrăveni, unde primăria are în cont un miliard de lei vechi din amenzi şi încă mai încasează.

„Nu ni se reproşează nimic, chiar cei de la Bucureşti au recunoscut în faţa noastră că avem cel mai bun contract şi totuşi ne-au amendat. Întâi au spus că n-am respectat OUG 34/2000, le-am demonstrat că am respectat-o, apoi ne-au reproşat asocierea şi le-am arătat că legea administraţiei publice ne permite. Asta a fost treaba lor, să ne amendeze, a noastră e să contestăm şi vom şi câştiga, aşa cum a câştigat şi Primăria Turda”, a arătat primarul Ioan Pavăl.

Acesta a mai spus că a invitat reprezentanţii firmei Codec pentru a discuta despre rezilierea contractului pe cale amiabilă, după care va scoate achiziţia aparatelor radar pe SEAP(sistemul electronic de achiziţii publice).

„Dacă va câştiga Codec, bine, dacă nu, cumpăr de la alţii. Altfel, se circulă prin comună cu viteză de autostradă”, a mai spus primarul Pavăl.

 

Primarii îşi caută avocaţi pentru a contesta amenzile

Colegul său de la Forăşti, Brăduţ Avramia, ne-a declarat că a început deja să caute un avocat care să-i reprezinte în instanţă pentru contestarea amenzilor şi altul care să se ocupe de contractul comercial cu Codec.

„Pentru o primărie rurală, o amendă de 700 de milioane de lei mi se pare nu mult, ci foarte mult. Sigur vom avea câştig de cauză, pentru că noi am respectat legea”, a spus el.

Ca sume încasate din amenzi pentru depăşirea vitezei legale, Consiliul Local din Forăşti stă cel mai bine, cu 1,8 miliarde de lei vechi în cont la Trezorerie. La fel ca şi ceilalţi doi primari suceveni, până acum nu a dat nici un leu firmei clujene şi nici nu intenţionează să o facă. În total, în două luni, cele trei primării au încasat din amenzile radar aproape patru miliarde de lei vechi, deci aproape 100.000 de euro.

Acum, aceste administraţii locale au ajuns să fie amendate pentru că au instalat radare fixe de-a lungul drumurilor europene care le traversează comunele.

De aparatură şi instalare s-a ocupat o firmă din Cluj, în baza unui contract de asociere cu consiliul local din fiecare comună şi după ce IGP, Compania Naţională de Drumuri Naţionale, EON şi Romtelecom şi-au dat avizul. În data de 24 aprilie, camerele video au fost oprite, în baza unui ordin al chestorului Petre Tobă, şeful Poliţiei Române. Ordinul are la bază şi o solicitare a Agenţiei Naţionale pentru Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice (ANRMAP), care a anunţat că va solicita în instanţă anularea contractelor încheiate de primării cu firmele care montează aparatura de tip radar.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Câte 700 de milioane de lei vechi amendă pentru primarii cu radare „ilegale”.
 Vizualizări articol: 2516 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.80/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.8 din 5 voturi
Câte 700 de milioane de lei vechi amendă pentru primarii cu radare „ilegale”1.855

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ce-i mau rau, este ca aderat si politistii nostri! trimis de
(15 mai 2009, 14:42:21
Cit sunt de perversi acesti pungasi de prin comune, chipurile:,, Am vrut sa reducem numarul accidentelor de pe drumul european, am facut tot ceea ce prevede legea si suntem amendati. Cu banii, am vrut sa fac trotuare pentru pietoni;'' ....

...Saracutii, au vrut sa faca bine si uite cum sunt rasplatiti!...

Vai, ce oameni !?

Rahatul de functie, a dus sa uite de cei necajiti si pentru a baga cit mai mult mina in bizunarile oamenilor. Iar pentru imbogatire cit mai rapida, au instalat cite 4-5 radare, ca sa iasa banu' usor, fara munca.! ..

Ce-i mau rau, este ca aderat si politistii nostri, care cred ca erau pusi pe capatuiala!

2.   Ok trimis de
(15 mai 2009, 14:50:18
FOARTE BINE ,CHIAR MA BUCUR CA AU LUAT AMENDA PRIMARII!!!

P.S. UNA MAI MARE NU SE PUTEA?
3.   Si mai rau... trimis de
(15 mai 2009, 15:22:55
Partea cea mai proasta �n toata afacerea asta este ca amenda este platita din bugetele locale. Daca erau amendati primarii nu era o problema, cred ca le-au mai ramas ceva bani din "comisioanele" primite de la firma din CJ si avea cu ce plati. Dar �n cazul de fata tot locuitorii comunelor cu pricina au de suferit.
4.   Si totusi... trimis de
(15 mai 2009, 19:44:54
sincer,nu va inteleg,acuzati fara sa aveti dovezi,de unde stiti voi ca oamenii astia nu au cantarit bine pana au luat aceste decizii? nu e normal ca unul care incalca legea sa plateasca? vreti sa se mearga cu viteza de autostrada si sa fie ok? ia sa vedem noi cati dintre dumneavoastra, mari contestatari ce sunteti, veti suna la serviciul 112 si sa raportati un "dement" care conduce cu viteza mare,depaseste periculos si face raliuri.haideti sa va vad pusi pe fapte mari,pana atunci PEACE si lasati constatarile institutiilor abilitate,voi faceti-va datoria de cetateni model.

P.S.: Voi chiar nu v-ati saturat doar sa constatati si sa dati vina pe altii ?? chiar nu e nimeni care sa si faca ceva ?? aveti la indemana o gramada de parghii !!!
5.   Pt zaraza trimis de
(15 mai 2009, 20:10:57
cu tot respectul pt comentariul postat de dvs. am si eu o intrebare:

daca tot doreau ca sa scada numarul de accidente de ce nu au pus radarele fixe in apropierea unor scoli sau treceri de pietoni in loc sa le puna in locurile cele mai drepte si cu vizibilitate maxima si culmea le-au pitulat dupa niste copci care in momentul in care vor inflori nu se vor mai zari deloc. de ce in drum spre bucuresti in toate localitatile dupa Motca cu radare fixe la intrarea in localitate sunt indicatoare pe care scrie monitorizare trafic si in aceste localitati nu???

exact ati ghicit pt a putea stoarce cat mai multe amenzi de la soferi.

de ce nu fac o autostrada si daca vrei sa ajungi la bucuresti in timp util,platesti taxa si nu mai ai treaba pana acolo, asa mergi prin toate satele cu viteza melcului si cand scapi de radare ii dai tare si atunci faci accident.......bine au facut cu amenzile a fi trebuit sa le dea si mai mari amenzi
5.1  RE: Pt zaraza trimis de
(15 mai 2009, 23:27:06
ok,va dau dreptate la problema camerelor,daca tot le pui trebuie sa stim la ce ne asteptam,risti mai mult sa faci accident stand cu ochii dupa camere.daca ar fi semalizate din timp si s-ar marca portiunea de unde si pana unde actioneaza mi s-ar parea ok. problema autostrazilor o resimtim cu totii,dar trebuie sa constientizam ca nu e usor sa faci mii de km de autostrada doar batand din palme.intr-adevar sansele de a face accidente cresc pe drumurile noastre.pe mine ma ingrozeste gandul sa stiu ca s-au dat n carnete unor analfabeti sau spagari.trebuie reparata greseala asta.trebuie sa invatam sa ne respectam in trafic,sa intelegem ca masina este doar un mijloc de transport si nu o masina de omorat oameni, de a claxona la primul impuls, de a sta cu faza lunga in ochii celui care m-a enervat..etc.intelg ca stresul e mare,dar trebuie sa incepem sa ne respectam.CAMERELE SUNT NECESARE,chiar daca sunt sau nu sub tutela politiei.
6.   Ceva e putred! trimis de
(15 mai 2009, 20:21:18
CE SCRIE IN LEGE?

RADARELE FIXE SUNT IN DOTAREA POLITIEI ROMANE?

NU!!!!

ATUNCI SA PLATEASCA PRIMARII AMENDA CA LE-AU SCLIPIT OCHII CAND AU VENIT AIA DE LA CLUJ.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei