Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 mai 2009 - Anul XIV, nr. 105 (4091)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Predoiu: Decizia Comisiei Bundestagului reprezintă un semnal îngrijorător

Vineri, 8 Mai 2009 (17:12:48)
Ministrul Cătălin Predoiu consideră că decizia Comisiei Bundestagului reprezintă un semnal îngrijorător care trebuie tratat cu toata atenţia, pentru că reflectă nemulţumirea acestui stat membru al UE faţă de evoluţia celor patru obiective de referinţă din cadrul Mecanismului de Cooperare Verificare.

Parlamentul german intenţionează să sisteze alocarea de fonduri europene pentru România din cauza deficienţelor din justiţie, membrii Bundestagului adoptând joi o rezoluţie în acest sens, relatează Deutsche Welle România în pagina electronică citând DPA.

Parlamentarii germani deplâng ritmul reformelor din justiţie şi stadiul combaterii corupţiei, potrivit unei rezoluţii adoptate joi în unanimitate, relatează sursa citată, într-un material intitulat "Germania, nemulţumită de statul de drept român, vrea să îngheţe fondurile europene pentru România".

Potrivit DW, membrii Bundestagului cer Uniunii Europene să sisteze alocarea fondurilor europene.

"Decizia Comisiei Bundestagului reprezintă un semnal îngrijorător care trebuie tratat cu toata atenția, pentru că reflectă nemulțumirea acestui stat membru al Uniunii Europene față de evoluția celor patru obiective de referință din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare", susţine ministrul român al Justiţiei Cătălin Predoiu.

"Reamintim faptul că cele patru obiective de referinţă sunt legate de eficienţa actului de justiţie, întărirea capacităţii instituţionale a CSM şi progrese în combaterea corupţiei", a arătat demnitarul.

Potrivit sursei citate, decizia Comisiei Bundestagului confirmă semnalele prealabile, potrivit cărora unele state membre ale UE presează Comisia Europeană în direcţia unei atitudini severe în evaluarea progreselor în domeniul Justiţiei şi combaterii corupţiei.

"Fără a discuta aspectul politic al deciziei, subliniez faptul că acţiunea administrativă a MJLC s-a concentrat pe elaborarea cadrului normativ aplicabil justiţiei şi prezervarea cadrului normativ aplicabil instituţiilor specializate în combaterea corupţiei. Dăm ca exemple, proiectele de ordonanţă privind eliminarea interviului ca formă de acces în magistratură, de protecţie a magistraţilor faţă de actele de ameninţare şi sfidare, proiectele de coduri, finalizarea cadrului normativ al Agenţiei Naţionale de Integritate etc", susţine ministrul Predoiu.

MJLC afirmă că va continua să-şi îndeplinească obiectivele în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare şi rămâne deschis pentru cooperarea interinstituţională, astfel încât toate instituţiile cu atribuţii în cadrul acestui mecanism să-şi realizeze obiectivele.

Marţi, Amelia Torres purtătorul de cuvânt a comisarului pentru afaceri economice şi monetare Joaquin Almunia, afirma că acordarea ajutorului financiar de cinci miliarde de euro pentru România nu este condiţionată de progresele în domeniul luptei împotriva corupţiei.

"Nu există o condiţionalitate între acordarea ajutorului financiar şi Mecanismul de Cooperare şi Verificare", a spus Amelia Torres. Ea aprecizat că decizia de sprijinire financiară a României a fost adoptată marţi în ECOFIN.

"Acum ne pregătim să încheiem memorandumul de înţelegere care va detalia condiţiile stabilite deja pentru acordarea ajutorului financiar pentru România", a spus Amelia Torres.

Ea a insistat asupra faptului că aceste condiţii au fost deja făcute publice, iar progresele în domeniul luptei împotriva corupţiei nu reprezintă una dintre ele.

Amelia Torres a reluat însă un mesaj transmis săptămâna trecută pentru MEDIAFAX, în care indica faptul că CE a transmis o propunere miniştrilor de Finanţe din UE pentru aprobarea acordării unei asistenţe financiare de 5 miliade de euro, iar propunerea de decizie a Consiliului conţine o referire la monitorizarea progreselor în domeniul reformei judiciare.

Comisia Europeană a comunicat la 21 aprilie că a convenit să propună consiliului să acorde României o asistenţă financiară pe termen mediu de până la 5 miliarde de euro, asistenţa financiară fiind condiţionată de implementarea unui program economic cuprinzător.

Potrivit unui comunicat CE difuzat la 21 aprilie, asistenţa financiară pe termen mediu propusă pentru România se va plăti în maximum cinci tranşe în următoarele 24 de luni, eliberarea acestora fiind condiţionată de implementarea unui amplu program de politici economice.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Predoiu: Decizia Comisiei Bundestagului reprezintă un semnal îngrijorător .
 Vizualizări articol: 372 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Predoiu: Decizia Comisiei Bundestagului reprezintă un semnal îngrijorător0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei