Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 mai 2009 - Anul XIV, nr. 105 (4091)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Acordul cu CE pentru împrumut: Diminuarea cheltuielilor cu salariile şi reducerea locurilor de muncă

Vineri, 8 Mai 2009 (15:26:10)
Înţelegerea încheiată de România cu Comisia Europeană, în condiţii similare acordului cu FMI, impune diminuarea cheltuielilor cu salariile prin anularea creşterilor salariale programate pentru 2009 şi reducerea numărului de locuri de muncă, inclusiv prin ocuparea unui singur post din şapte vacante.

Înţelegerea cu Comisia Europeană pentru acordarea împrumutului de 5 miliarde euro, ai cărei termeni sunt prezentaţi într-un document oficial obţinut de MEDIAFAX, prevede că acordarea fiecărei tranşe ulterioare primei plăţi se efectuează pe baza unei "puneri în aplicare satisfăcătoare" a noului program economic al Guvernului, care urmează să fie inclus în programul de convergenţă al României, în programul naţional de reformă şi, în special, în condiţiile specifice în materie de politici economice stabilite în memorandumul de înţelegere. Acestea includ, printre altele, şi diminuarea cheltuielilor cu salariile în sectorul public şi reducerea numărului de locuri de muncă.

Documentul include un aliniat distinct care stabileşte "diminuarea cheltuielilor cu salariile din sectorul public în termeni nominali faţă de rezultatele din 2008, prin anularea creşterilor salariale din acest sector (totalizând 5% în termeni nominali) programate pentru 2009 (sau prin reduceri suplimentare de personal producând un efect echivalent) şi prin reducerea locurilor de muncă din sectorul public, inclusiv prin înlocuirea numai a unui angajat din şapte care părăsesc sectorul public".

Restructurarea salarizării în sistemul bugetar, inclusiv prin unificarea şi simplificarea grilelor de salarizare şi revizuirea sistemului de sporuri, este o altă prevedere inclusă în document.

Guvernul a decis, săptămâna trecută, prelungirea de la 30 aprilie până la 31 decembrie 2009 a valabilităţii legilor care stabilesc nivelul actual de salarizare în sistemul bugetar, procedură care, în lipsa unei alte decizii, reprezintă o îngheţare a salariilor în sectorul public până la sfârşitul anului.

Executivul a argumentat decizia prin evitarea unui "vid legislativ" în derularea procesului de salarizare, ca efect al expirării perioadei de valabilitate a legilor, şi a arătat că va încerca să majoreze salariile şi pensiile mici dacă va dispune ulterior de fonduri.

Ordonanţa de urgenţă privind îngheţarea salariilor relevă însă că decizia a fost luată având în vedere măsurile de reformă care fac obiectul acordului de împrumut încheiat între România şi Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană, Banca Mondială şi celelalte instituţii financiare, ajustarea deficitului bugetar şi reevaluarea principalilor indicatori economici.

Anterior îngheţării salariilor, Guvernul a decis suspendarea ocupării prin concurs sau examen a posturilor vacante din autorităţile şi instituţiilor publice.

Autorităţile au convenit, la finele lunii martie, cu reprezentanţii FMI în privinţa unui acord stand-by pe doi ani cu instituţia financiară pentru 12,95 miliarde euro şi asupra unui pachet total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD în valoare de 19,95 miliarde euro. Împrumutul acordat de Comisia Europeană în cadrul acestui pachet de finanţare este de 5 miliarde euro.

Consiliul Executiv al FMI a aprobat, luni, acordul cu România, iar finanţarea de la Comisia Europeană a primit miercuri avizul Consiliului Afacerilor Economice şi Financiare. Primii bani de la FMI - 5 miliarde de euro - au intrat deja la rezerva BNR.

Prima tranşă a împrumutului de la Comisia Europeană, de 1,5 miliarde euro, va fi virată cel târziu la începutul lunii iulie, iar a doua, de un miliard de euro, va veni spre finalul anului, potrivit ministrului Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Acordul cu CE pentru împrumut: Diminuarea cheltuielilor cu salariile şi reducerea locurilor de muncă.
 Vizualizări articol: 454 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Acordul cu CE pentru împrumut: Diminuarea cheltuielilor cu salariile şi reducerea locurilor de muncă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei