Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 mai 2009 - Anul XIV, nr. 105 (4091)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Rădăuţi

Holzindustrie Schweighofer a inaugurat cea mai mare centrală de cogenerare pe biomasă din România

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Holzindustrie Schweighofer, liderul de piaţă din industria de prelucrare a lemnului din România, a inaugurat ieri la prânz, pe platforma industrială a municipiului Rădăuţi, cea mai mare centrală de cogenerare pe biomasă din România.

După o investiţie totală de 20 de milioane de euro, centrala, cu o capacitate totală de 22MW(17MW termic şi 5MW electric) creează şi asigură aproximativ o sută de locuri de muncă indirecte. Ca biomasă foloseşte reziduuri industriale, coaja şi tocătura din prelucrarea buştenilor, dar şi resturi de exploatare, craci, vârfuri şi tocătură de la arbori.

Centrala de cogenerare utilizează tehnologia cea mai eficientă pentru a produce energie termică şi electrică, iar folosirea biomasei existente pe plan local conduce la un cost scăzut al materiei prime. Trebuie menţionat că utilizarea biomasei în cogenerare reprezintă tehnologia cea mai potrivită pentru producerea „energiei verzi”, în condiţiile în care utilizarea resturilor lemnoase este benefică pentru pădure, pentru că răriturile şi lucrările de îngrijire cresc vitalitatea arboretelor şi valorifică superior resursele lemnoase.

 

Energia electrică poate asigura necesarul a 25.000 de locuinţe

La festivitatea de ieri au participat proprietarul firmei Holzindustrie Schweighofer, omul de afaceri Gerald Schweighofer, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, preşedintele Administraţiei Fondului de Mediu, Vlad Marcoci, prefectul de Suceava, Sorin Arcadie Popescu, primarul municipiului Rădăuţi, Aurel Olărean, şi o serie de personalităţi din administraţie.

„Inaugurarea centralei reprezintă un moment deosebit nu numai pentru municipiul şi zona Rădăuţi, ci şi pentru ţară. Vreau să mulţumesc tuturor celor care ne-au sprijinit, de la autorităţi până la salariaţii fabricii”, a spus proprietarul firmei Holzindustrie Schweighofer, Gerald Schweighofer, ieri înainte de inaugurare. Startul simbolic al centralei a fost dat prin apăsarea unui buton roşu care a aprins simbolic un bec „gigant”.

„Am apăsat roşu să ne cuplăm la energia verde. Felicitări tuturor celor implicaţi în realizarea acestui obiectiv, la cât mai multe centrale de acest fel”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, imediat după momentul festiv.

Centrala are un consum de 40 de metri steri pe oră, care înlocuieşte 2200 de litri de ulei, cu o temperatură de ardere de 800-1000 grade Celsius – cu impact pozitiv asupra mediului. Energia termică este utilizată la uscarea cherestelei, cu menţiunea că alternativ s-ar putea furniza energie termică pentru încălzirea a şapte mii de locuinţe, iar energia electrică este livrată în Sistemul Energetic Naţional (SEN)  şi poate asigura necesarul a 25000 de locuinţe.

Holzindustrie Schweighofer, liderul de piaţă din industria de prelucrare a lemnului din România, are două fabrici în ţară cu peste 1200 de angajaţi, la Sebeş şi la Rădăuţi, reprezentând o investiţie totală de 260 de milioane de euro. Holzindustrie Schweighofer are o cifră de afaceri anuală de 260 de milioane de euro şi reprezintă una dintre cele mai mari investiţii din zonă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Holzindustrie Schweighofer a inaugurat cea mai mare centrală de cogenerare pe biomasă din România.
 Vizualizări articol: 3967 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 8 voturi
Holzindustrie Schweighofer a inaugurat cea mai mare centrală de cogenerare pe biomasă din România4.558

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei