Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 mai 2009 - Anul XIV, nr. 105 (4091)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Personalul auxiliar din justiţie, membri ai FNSJ, anunţă că intră în grevă de avertisment de luni

Vineri, 8 Mai 2009 (17:52:23)
Personalul auxiliar al instanţelor, membri ai Federaţiei Naţionale Sindicale "Justiţia" (FNSJ), intră în grevă de avertisment luni, între orele 10.00-12.00, "în spirit de solidaritate" cu sindicaliştii din Projust.

Federaţia Naţională Sindicală "Projust" a anunţat joi, vor declanşa, în 11 mai, o grevă de avertisment cu oprirea activităţii timp de două ore, în acest sens fiind trimisă o adresă şi Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti (MJLC).

La rândul său, FNSJ anunţă că membrii sindicatului vor participa de asemenea la protest.

Consiliul Reprezentanţilor FNSJ a decis, în urma unei şedinţe, ca membrii sindicatului să-şi suspende activitatea, însă în toată perioada protestului, dar şi după rămânând deschişi pentru "dialog social", se arată într-un comunicat remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.

De asemenea, liderii sindicali arată că în cazul lipsei unui dialog îşi rezervă dreptul de a pregăti şi a folosi formele de luptă sindicală ce se impun.

Protestele personalului auxiliar au început în urmă cu o lună, principalul motiv de nemulţumire fiind faptul că nu s-a pus în aplicare contractul colectiv de muncă negociat în decembrie anul trecut cu Ministerul Justiţiei. Alte motive de nemulţumire erau legate de neplata drepturilor salariale restante.

Personalul auxiliar de la judecătoriile sectoarelor 1, 2, 3 şi de la Tribunalul Bucureşti au blocat, miercuri, activitatea instanţelor, arhivele şi registraturile fiind închise şi şedinţele de judecată suspendate pe parcursul a aproximativ trei ore, în timp ce la Judecătoria sectorului 4 şi la Curtea de Apel Bucureşti o parte dintre angajaţi au lipsit de la muncă în semn de protest.

Projust reclama că în răspunsul primit de la MJLC "nu au fost prezentate soluţii eficiente şi mulţumitoare", dar şi că Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţie Sociale nu a răspuns solicitării de conciliere a conflictului de muncă.

"În cel puţin alte trei situaţii anterioare, Ministerul Muncii nu a declanşat procedura concilierii, tocmai pentru a nu oferi organizaţiei noastre sindicale posibilitatea parcurgerii tuturor paşilor necesari declanşării unei greve. Apreciem că procedura concilierii prevăzută de Legea 169/1999 nu poate fi îndeplinită dintr-o culpă care aparţine instituţiilor statului şi nu nouă, refuzul de conciliere venind din partea Ministerului Muncii", potrivit sursei citate.

În 13 aprilie, au avut loc proteste la Ministerul Justiţiei, aproximativ 400 de membri de sindicat cerând demisia ministrului Cătălin Predoiu. Aceştia au reclamat şi neaplicarea Ordonanaţei de Urgenţă a Guvernului 75/2008 potrivit căreia drepturile salariale ale personalului din justiţie trebuiau plătite în trei tranşe, în decurs de 18 luni. Sindicaliştii suţineau că, dacă prima tranşă a fost achitată, deşi cu o întârziere de câteva zile faţă de data prevăzută în actul normativ, în luna septembrie 2008, a doua tranşă, care trebuia să vină în data de 10 martie 2009, nu a mai fost achitată.

În urma protestelor, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, le-a comunicat că situaţia economică generală a impus o rectificare negativă a bugetului alocat Ministerului Justiţiei, astfel că plata salariilor restante pentru personalul din justiţie va întârzia până la o dată pe care el nu o poate preciza. Nemulţumiţi de rezultatul discuţiilor cu ministrul Predoiu, în 24 aprilie, Projust anunţa că a adunat semnăturile necesare pentru declanşarea conflictului colectiv de muncă.

Cu o zi înainte ca sindicaliştii să notifice Ministerul Justiţiei despre declanşarea grevei generale, MJ a trimis contractul colectiv de muncă, oprind declanşarea grevei. Reprezentanţii sindicaliştilor anunţau că vor declanşa un nou conflict colectiv de muncă, pe alte motive, legate de plata orelor suplimentare, condiţiile neadecvate de muncă şi insuficienţa personalului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Personalul auxiliar din justiţie, membri ai FNSJ, anunţă că intră în grevă de avertisment de luni.
 Vizualizări articol: 825 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Personalul auxiliar din justiţie, membri ai FNSJ, anunţă că intră în grevă de avertisment de luni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei