Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 mai 2009 - Anul XIV, nr. 105 (4091)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Papa Benedict: România păstrează o vocaţie ecumenică unică

Vineri, 8 Mai 2009 (17:09:42)
România, prin poziţia sa geografică, prin lunga sa istorie, cultură şi tradiţie, păstrează în rădăcinile sale o vocaţie ecumenică unică, afirmă Papa Benedict al XVI-lea în mesajul trimis cu ocazia a zece ani de la vizita la Bucureşti a fostului Suveran Pontif Ioan-Paul al II-lea.

Amintirea vizitei istorice a lui Ioan-Paul al II-lea în România îi ajută pe creştini să "găsească modalităţi curajoase pentru a înfrunta împreună, cu încredere, marile provocări ale zilelor noastre", afirmă Papa Benedict al XVI-lea în scrisoarea trimisă ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop şi Mitropolit romano-catolic de Bucureşti, la zece ani de la vizita fostului Papă Ioan-Paul al II-lea.

Mesajul lui Benedict, aflat în vizită în Orientul Mijlociu, a fost transmis prin intermediul monseniorului Dominique Mamberti, secretarul pentru Relaţii Externe al Vaticanului, venit la Bucureşti pentru a participa la manifestările organizate la zece ani de la vizita lui Ioan-Paul al II-lea.

Potrivit postului de radio al Vaticanului, în scrisoare, Benedict al XVI-lea speră că romano-catolicii şi ortodocşii vor colabora "pentru protejarea vieţii umane, valorilor familiei, pentru respectarea naturii şi promovarea valorilor comune".

Reamintind de cuvintele lui Ioan-Paul al II-lea, Benedict şi-a exprimat speranţa că "se poate ajunge la deplina comuniune fraternă între toţi creştinii din Occident şi din Răsărit".

"România, prin poziţia sa geografică şi prin lunga sa istorie, prin cultură şi tradiţie, păstrează în rădăcinile sale o vocaţie ecumenică unică", subliniază Benedict al XVI-lea, transmiţând un salut cordial "iubitului Patriarh Ortodox Daniel" şi credincioşilor "acestei "Biserici nobile".

Secretarul pentru Relaţii Externe al Vaticanului, monseniorul Dominique Mamberti, efectuează o vizită în România în perioada 7 - 12 mai, urmând să aibă întâlniri cu preşedintele Traian Băsescu, cu ministrul de Externe Cristian Diaconescu şi cu PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Cu ocazia manifestărilor desfăşurate vineri, PF Daniel, Patriarhul BOR, a declarat că Papa Ioan Paul al II-lea a venit în România pentru că aici se află cea mai bine organizată şi dinamică minoritate catolică dintr-o ţară majoritar ortodoxă, iar Biserica Ortodoxă Română (BOR) este deschisă dialogului internaţional, intercreştin sau ecumenic.

PF Daniel a făcut această declaraţie în discursul rostit cu ocazia manifestării cu tema "Întâlnire în Lumina Învierii" dedicată aniversării unui deceniu de la vizita Papei Ioan Paul al II-lea în România. La manifestare a participat şi preşedintele Traian Băsescu.

"Vizita Episcopului Romei în ţara noastră a marcat nu doar viaţa Bisericii Ortodoxe Române şi a Bisericii Catolice din România, ci şi relaţiile dintre ortodocşi şi catolici pe plan internaţional. Prima vizită a unui Papă al Romei în România a fost şi prima vizită a unui Papă într-o ţară majoritar ortodoxă, deschizând, astfel, calea pentru noi întâlniri în alte ţări de tradiţie ortodoxă (Georgia, noiembrie 1999, Grecia, mai 2001, Ucraina, iunie 2001, Bulgaria, mai 2002). De aceea, o putem considera ca fiind o vizită istorică, prin care s-a încercat o mai mare apropiere şi cooperare între cele două Biserici, într-o vreme în care lumea era foarte învrăjbită şi în care Bisericile creştine erau chemate să proclame împreună iubirea lui Dumnezeu pentru lume, arătată în Iisus Hristos", a spus PF Daniel.

Întâistătătorul BOR a arătat că vizita Papei Ioan Paul al II-lea în România se explică şi prin faptul că Biserica Ortodoxă Română, latină ca origine etnică, dar de credinţă ortodoxă răsăriteană, este o Biserică deschisă dialogului internaţional, intercreştin sau ecumenic. Prin urmare, vocaţia particulară a BOR "este aceea de a fi un pod, o punte de legătură între Răsărit şi Apus".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Papa Benedict: România păstrează o vocaţie ecumenică unică.
 Vizualizări articol: 535 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Papa Benedict: România păstrează o vocaţie ecumenică unică0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei