Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 apr 2009 - Anul XIV, nr. 87 (4073)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul a autorizat AVAS să împrumute 210 milioane de lei de la Trezorerie pentru păgubiţii FNI

Miercuri, 15 Aprilie 2009 (17:26:56)
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a fost autorizată de Guvern să contracteze de la Trezorerie un împrumut de 210 milioane lei, pentru efectuarea plăţilor către păgubiţii Fondului Naţional de Investiţii (FNI), a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele AVAS, Mircea Ursache.

Procedura va fi derulată în baza unui proiect de lege, pe care Guvernul îl va trimite în Parlament, în procedură de urgenţă, a afirmat Ursache.

Documentul pregătit de AVAS pentru contractarea fondurilor prevede că împrumutul va fi acordat în luna aprilie, pe o perioadă de doi ani, din care primul an de graţie, cu o rată a dobânzii situată la nivelul ratei de politică monetară practicate de Banca Naţională a României, la care se adaugă patru puncte procentuale.

Suma va fi virată de Ministerul Finanţelor Publice într-un cont de disponibilităţi distinct, deschis la Trezorerie pe numele AVAS.

În document se arată că rambursarea împrumutului va începe în aprilie 2010, în patru tranşe trimestriale egale. Totodată, dobânda se va plăti trimestrial, începând din iulie 2009.

"Pentru neplata la termen a ratelor şi dobânzilor scadente (...) se datorează majorări de întârziere prevăzute de reglementările legale privind colectarea creanţelor bugetare. Majorările de întârziere calculate urmează regimul juridic al creanţelor bugetare", se arată în document.

Ministerul Finanţelor Publice va încheia o convenţie cu AVAS, în care vor fi precizate drepturile şi obligaţiile părţilor, precum şi condiţiile de derulare a împrumutului acordat.

Mircea Ursache a făcut publică intenţia privind contractarea creditului la sfârşitul lunii februarie, într-un interviu acordat MEDIAFAX.

"Sunt într-o analiză împreună cu Ministerul Finanţelor Publice pentru a lua un împrumut, în valoare de 50 de milioane de euro. Astfel încât, dacă rezolv această problemă, cred că în două-trei luni pot plăti toţi păgubiţii şi sting orice obligaţie a statului faţă de aceştia. Deocamdată am formalităţile preliminare cu Trezoreria şi cu Ministerul de Finanţe. Să văd condiţiile în care se poate lua acest împrumut", a spus Ursache la vremea respectivă.

Potrivit datelor comunicate în februarie, AVAS mai avea de achitat, în baza a patru sentinţe definitive şi irevocabile, suma de 212 milioane de lei către persoanele păgubite de FNI. AVAS plătise până în acel moment o sumă totală de 242,47 milioane lei, achitând cererile a 10.742 de creditori FNI, respectiv 45,85% din totalul solicitărilor de despăgubiri depuse.

Valoarea iniţială a despăgubirilor a fost de 149,86 de milioane de lei. Suma se actualizează la data plăţii cu indicele inflaţiei lunare faţă de 24 mai 2000.

Instituţia a mai propus, într-un proiect iniţiat la sfârşitul lunii februarie, ca sumele pentru păgubiţii FNI să fie asigurate inclusiv din fondul de rezervă bugetară al Guvernului, iar termenul de plată să fie prelungit de la şase luni la un an.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul a autorizat AVAS să împrumute 210 milioane de lei de la Trezorerie pentru păgubiţii FNI.
 Vizualizări articol: 285 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul a autorizat AVAS să împrumute 210 milioane de lei de la Trezorerie pentru păgubiţii FNI0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei