Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 apr 2009 - Anul XIV, nr. 87 (4073)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Lăsaţi fără chei

Criza îi lasă pe suceveni fără maşini

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Criza îi loveşte în plin pe sucevenii care şi-au achiziţionat maşini în leasing şi nu mai găsesc resursele necesare pentru a-şi plăti ratele. Aşa se face că zeci de persoane fizice sau juridice s-au trezit cu firmele de recuperare la poartă sau au renunţat de bună voie la maşinile care deveniseră o povară pentru bugetul propriu.

 

Dacă în rândul persoanelor fizice fenomenul de returnare a maşinilor luate în leasing abia a început, firmele de transport marfă se confruntă cu probleme deosebite. Ratele mari pentru maşinile cumpărate în 2007 sau 2008, la care se adaugă lipsa comenzilor, taxele tot mai mari şi numărul mare de firme concurente de pe piaţă au făcut ca pentru unele firme falimentul să bată la uşă. Zeci de tiruri, camioane sau maşini de transport au fost deja returnate firmelor de leasing, iar aceste operaţiuni s-ar putea înmulţi în perioada următoare.

Alţi transportatori au reuşit să obţină clemenţă pentru a nu înapoia maşinile cumpărate în leasing. Este şi cazul lui Gheorghe Moisiuc, patronul unei firme de transport din zona Rădăuţi.

Acesta a achiziţionat în ultimii ani 18 maşini noi, valoarea unora dintre acestea depăşind binişor suma de 100.000 de euro.

„Pentru fiecare maşină am de achitat 1.800 de euro, la care se adaugă TVA-ul. Înmulţit cu 18 iese o sumă pe care nu-mi permit să o suport din activitatea actuală a firmei. Am reuşit să obţin înţelegere din partea reprezentanţilor societăţii de leasing pentru o serie de reeşalonări. Practic, acum plătesc doar dobânda, iar ratele s-au amânat. E o rezolvare de moment, dar sper să repornească economia, pentru că altfel voi fi obligat să renunţ la leasing şi voi returna maşinile”, a mărturisit Moisiuc.

 

Clienţi care au plătit 50%, nevoiţi să renunţe la leasing

În aceeaşi situaţie se găsesc sute de firme şi persoane fizice din judeţ. Vlad Rebenciuc, de la reprezentanţa unei mărci de maşini aflată pe piaţa suceveană, a mărturisit că din informaţiile pe care le are de la firmele de leasing cu care lucrează, situaţia nu este îmbucurătoare. „Sunt destul de multe persoane care au venit să se intereseze de modul în care pot renunţa la leasing şi dacă mai pot recupera ceva din banii pe care i-au plătit deja. Sunt clienţi care au plătit 30 sau chiar 50% din valoarea maşinii şi nu-şi mai permit să suporte restul ratelor. Totul depinde însă de modul cum reuşesc să negocieze cu un eventual doritor, care, evident, are scopul de a plăti o sumă cât mai mică pentru un produs cât mai bun”, a menţionat Vlad Rebenciuc.

Aceeaşi opinie a fost întărită şi de Liviu Livinschi, din partea unei alte reprezentanţe cunoscute în Suceava. Acesta a precizat că foarte puţini clienţi reuşesc să predea leasingul şi că majoritatea maşinilor ajung la firmele specializate aduse de recuperatori sau predate benevol de cei care nu-şi mai permit să plătească ratele.

 

„În următoarele luni va fi mult mai grav”

Specialiştii în domeniul auto cred că o mare problemă există în cazul firmelor de leasing care au dat maşini extrem de uşor, fără garanţii solide din partea clienţilor.

„Este vorba de maşini cu o valoare relativ scăzută, de 7.000-8.000 de euro. Cei mai mulţi clienţii nu aveau o bonitate ridicată, iar faptul că avansul la achiziţie a fost zero sau foarte mic cântăreşte foarte greu acum. În următoarele luni va fi mult mai grav”, a previzionat Liviu Livinschi.

Acesta a menţionat că din datele pe care le are de la firmele de leasing cu care lucrează societatea sa, sunt deja mai bine de 10 maşini returnate, iar semnalele arată că şi alţi clienţi care au achiziţionat maşini în acest sistem nu mai pot suporta ratele şi dobânzile lunare.

 

Reeşalonarea, o metodă tot mai căutată

Pentru posesorii de maşini luate în leasing şi neachitate în totalitate există şi posibilitatea reeşalonării ratelor. Marius Corduneanu, din partea unei reprezentanţe auto din Suceava, a recunoscut că numărul clienţilor care apelează la această soluţie e în creştere.

„Au fost câteva dosare acceptate în privinţa reeşalonării ratelor şi foarte probabil vor fi şi altele. În felul acesta clientul plăteşte mai puţin pentru un anumit interval, dar se lungeşte perioada de plată”, a explicat Corduneanu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Criza îi lasă pe suceveni fără maşini.
 Vizualizări articol: 4570 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.80/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 5 voturi
Criza îi lasă pe suceveni fără maşini3.855

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Figuranti trimis de
(15 apr 2009, 11:32:21
.........prea multi figuranti cu coatele scoase pe geam si iti tragea cite o privire .....(cine e ca el),imi pare rau pt cei ce muncesc si au nevoie de masina pt munca zilnika ,dar pt soareci figuranti cu x si Q-uri sa se mai coboare la lumea reala pe pamint .Si daca calatoriti prin europa o sa vedeti ca majoritatea sint masini normale(mici pt parcare) si nimeni nu te priveste de sus .(made in rom)
1.1  RE: Figuranti trimis de
(15 apr 2009, 12:42:59
Aia cu X, Q si alte litere nu sunt cei mai afectati... Dupa cum poti citi, daca ai ochii la tine, si in acest articol. Se scrie despre masini din categoria de 7-8000 de euro. Luate in general de oameni care aveau nevoie de ele.

Nu inteleg, te oprea cineva sa nu ii tragi si tu o privire celui din Q7? Atata invidie si ura exista in tara asta...

Ala care a avut pana acum bani de rata la un X5, aproape sigur va gasi bani pentru o rata de... seria 3, sa zicem. Dar cel care avea si nu mai are bani pentru o rata la un Logan?

Solutia ar fi reesalonarea, nici firmelor de leasing nu le convine sa recupereze masini si sa stea cu ele. De cumparat nu se cumpara, citeam ca in Bucuresti sun parcai imense, hectare intregi, pline de masini recuperate. Acolo pierdere si problema!
1.2  RE: Figuranti trimis de
(15 apr 2009, 12:43:58
Erata: in Bucuresti SUNT PARCARI imense. Scuzatihappy
1.3  RE: Figuranti trimis de
(15 apr 2009, 12:58:10
Asa este ELYAS,in toata Europa n-am vazut atata opulenta ca pe la noi.Oamenii folosesc masinile pentru utilitatea lor nu pentru a se fali.

P.S.In Suceava este un trafic infernal zilele acestea...Au venit si capsunarii,"italienii",intar randurilor needucatilor, care si-au adus niste jafuri de masini din care te privesc de sus.:)))Ce sa spun de educatie ,de respectarea regulilor de circulatie?Astea-s limbi straine pentru ei....Totul porneste de la educatie in orice fae un om-consider eu.
1.4  RE: Figuranti trimis de
(15 apr 2009, 13:10:05
....intarind randurile needucatilor.......

......in orice face un om.......

P.S.Scuze...graba-i de vina!
1.5  RE: Figuranti trimis de
(15 apr 2009, 13:21:35
Pt Gabriela: Intram in alte discutii, nu vad legatura venirii 'talienilor cu ale lor bengoase masini de se dau gratis (
1.6  RE: Figuranti trimis de
(15 apr 2009, 13:23:01
Continuare, ca mi-a taiat Monitorul comentariul, nu stiu de ce.

Unde e legatura intre subiectul din articol si "capsunari"?

1.7  RE: Figuranti trimis de
(15 apr 2009, 13:33:23
Nu are legatura dar mi-am spus si eu oful.:)Din acest considerent am si scris ceea ce am scris ca post scriptum.
1.8  RE: Figuranti trimis de
(15 apr 2009, 13:43:13
exclusiv pt. gabriela...nici nu-ti dai seama ce bine faceai daca scriai (nu mai scriai)-post mortem.Macar in saptamina patimilor dispari sau fa orice altceva numai dispari pt. Dumnezeu.Aah uitam da sper sa nu-mi raspunzi ca scriu eu in locul tau agramatii si mai cum? Egal oricum si tu esti una din aia venita de la capsuni,egal ca i-ai strins pe la turci ca nu asta e important- dupa spusele tale si incearca sa-l motivezi pe nea pilotul sa-ti faca orice inclusiv poc poc (fie si la cur) numai sa nu mai apari pe forum.Peace.
1.9  RE: Figuranti trimis de
(15 apr 2009, 13:48:00
Mai egal cu zero,nu meriti nici un zambet de mila...Vai de capul tau,nici macar inainte de Paste nu te dezminti.Dar unde nu exista educatie,cei sapte ani de acasa si catusi de putina scoala n-avem decat sa suportam asemenea specimene ca tine.Si Dumnezeu spunea...Fericiti cei saraci cu duhul.....
2.   Figuranti trimis de
(15 apr 2009, 13:43:57
.........locuiesc in spania de 10 ani (capsunar cum se zice)si intr un an venind cu o masina normala faceau haz de necaz (cunostintele)de TIGAIA care o aveam,acum ca vin cu o masina buna (ca imi permit) zic ca vin cu figuri, asta e....pt mine o masina bune e una care vii in sv si te intorci in spania si nu te lasa pe dreapta..........a si citesc cam in fiecare zi monitorul si vad persoane care critica gramatica sau isi cer scuze ca au gresit cind scrie dar m a intreb nu toti avem dreptul de opinie in rom indiferent de cite clase avem sau studii....etc ,sau numai care au facultate au dreptul sa scrie pe aici......
2.1  RE: Figuranti trimis de
(15 apr 2009, 13:53:20
Sigur ca toti avem dreptul la opinie.Recunosc faptul ca am o intoleranta la semianalfabeti,dar tot eu mi-am spus ca trebuie sa iau lucrurile ca atare.Nu toti suntem egali in studii,educatie etc...Dar unde vad prostie si multa fala,cat m-as strofoca,tot nu pot sa tolerez...
2.2  RE: Figuranti trimis de
(15 apr 2009, 22:38:17
INTOLERANTA TA LA SEMIANALFABETII PROVINE DE LA INVIDIA CA SEMIANALFABETII AU BANI SI TU CU SCOALA ( PROBABIL ) FACUTA IN "ROMANIA" SI STIM CU TOTII IN CE CONDITII CAUTA UNDEVA IN FAMILIE SA ITI DEMONSTREZI DESTEPTACIUNEA

PS DE OBICEI AICI NUMAI COMENTARII DE ACEST NIVEL SE FAC

DECI NU TE OSTENI SA LE CITESTI ( COBORI PREA JOS LA NIVELUL NOSTRU )

HAI PA

3.   Tin sa salut trimis de
(15 apr 2009, 13:56:15
aparitia pe forum a gabrielei(marea doamna a aviatiei utilitare romanesti) si pe aceasta cale ii transmit multa miue si un coitus intreruptus cu mansa de la avion

3.1  RE: Tin sa salut trimis de
(15 apr 2009, 14:02:38
Se vede de la o posta cat de educat esti.Frumos te exprimi si in aceasta saptamana.Cat despre aviatia utilitara n-am nici o idee cu ce se mananca si nici nu ma intereseaza.Au venit frustratii.::))))Asa-i ca te-a durut cand ti-am impartasit parerea mea vis-a-vis de cei ce isi spun piloti ce zboara pe avionase de carton de cateva zeci de mii de euro?:::))))A fi pilot inseamna mult mai mult decat pricepi tu.Sa stii ca si zcmn se poate schimba in zcmg si ce te faci atunci?:)
4.   De ce parcheza ,,ITALIENII'' pe cite 2 locuri? trimis de
(15 apr 2009, 15:41:38
Numai ce-o venit ,,ITALIENII'' si gata, cu ordinea, prin parcari!

Oare de ce simt ei, ,,italienii'', nevioa sa-si parcheze masinile, cele mari si negre, pe cite doua locuri odata!? Care o fi logica!?....
4.1  RE: De ce parcheza ,,ITALIENII'' pe cite 2 locuri? trimis de
(15 apr 2009, 15:53:07
Iti spun eu: permisele auto le-au luat pe bani buni. In timp ce ei faceau foamea sau spalau ceva batrani prin enumite locuri trimiteau bani acasa ca sa-si cumpere aceste permise.
5.   ... trimis de
(15 apr 2009, 19:06:36
Problema e a firmelor de leasing care au acordat credite foarte usor.

La noi bancile sunt precum ciupercile dupa ploaie, iar creditele se dadeau numai pe baza de buletin. Puteai sa iti faci credite indiferent daca aveai sau nu posibilitati de rambursare.

Oricum, acu' a mai aparut o alta categorie: a celor care sunt datori pe la banci.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei