Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 apr 2009 - Anul XIV, nr. 87 (4073)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Subcomisie-Pedepse reduse la furturile nesemnificative,furturile,sancţionate şi în absenţa plângerii

Miercuri, 15 Aprilie 2009 (14:34:15)
Preşedintele subcomisiei care analizează Codul penal, Victor Ponta, a declarat, miercuri, că, în noul Cod penal, au fost reduse pedepsele pentru "furturile nesemnificative" şi că parlamenatarii au scos din proiect condiţionarea sancţionării furturilor de existenţa unei plângeri prealabile a victimei

"Furtul este o infracţiune gravă şi nu putem să o sancţionăm dacă vrea sau nu victima să fie sancţionată. Furtul trebuie sancţionat de principiu", a spus Ponta (PSD). El a apreciat că "s-ar fi încurajat ideea de a fura, în mod nepedepsit", dacă rămâne în text că, la plîngerea prealabilă a persoanei vătămate, acţiunea penală se punea în mişcare.

Deputatul PSD a precizat că, în noul Cod penal, nu vor mai apărea situaţii "absurde" ca, pentru furtul unui ou, pedeapsa minimă să fie de 3 ani de detenţie.

"Am redus pedepsele şi nu mai avem situaţii absurde ca, pentru un ou (furat-n.r.), pedeapsa minimă să fie de închisoare de 3 ani. Acum avem inclusiv amendă, pentru un furt nesemnificativ", a adăugat Ponta.

El a arătat că va exista o singură excepţie în care este nevoie de plângerea prealabilă a victimei unui furt: dacă furtul are loc între persoane care convieţuiesc împreună - între soţi, între copii şi părinţi.

"Între cei care trăiesc împreună, care locuiesc împreună este un raport persoanal mult mai strâns şi trebuie să existe o plângere prealabilă, în caz de furt", a explicat Victor Ponta. Potrivit textelor din Codul penal, este prevăzută închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă pentru luarea unui bun mobil din posesia sau detenţia altuia, fără consimţământul acestuia, în scopul însuşirii fără drept.

Fapta constituie furt şi dacă bunul aparţine în întregime sau în parte făptuitorului, dar în momentul săvârşirii, acel bun se găsea în posesia sau detenţia legitimă a altei persoane. Furtul calificat se sancţionează cu închisoare de la 1 an la 5 ani, iar, atunci când este săvârşit asupra unui bun din patrimoniul cultural sau prin violare de domiciliu sau "de către o persoană având asupra sa o armă", pedeapsa este de închisoare de la 2 ani la 7 ani.

Textele discutate de către parlamenatrii din subcomisie urmează să fie votate săptămâna viitoare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Subcomisie-Pedepse reduse la furturile nesemnificative,furturile,sancţionate şi în absenţa plângerii.
 Vizualizări articol: 505 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Subcomisie-Pedepse reduse la furturile nesemnificative,furturile,sancţionate şi în absenţa plângerii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei