Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 apr 2009 - Anul XIV, nr. 87 (4073)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cluj: Cartel Alfa face denunţ penal împotriva premierului în cazul salarizării grefierilor

Miercuri, 15 Aprilie 2009 (14:33:50)
Cartel Alfa Cluj va face denunţuri penale împotriva premierului Emil Boc, a ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi a Guvernului pentru nerespectarea legii şi a sentinţelor judecătoreşti irevocabile privind salarizarea grefierilor, în cazul în care nu se vor rezolva aceste probleme.

Preşedintele Cartel Alfa Cluj, Grigore Pop, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că sindicaliştii vor reclama această situaţie şi forurilor europene, inclusiv CEDO.

"Din cauza faptului că Guvernul României nu respectă legile din România şi sentinţele judecătoreşti irevocabile, noi, ca şi sindicat, suntem obligaţi să ne adresăm forurilor europene, inclusiv la CEDO, pentru a ne primi drepturile salariale pentru membrii noştri de sindicat din Federaţia «ProJust», a lucrătorilor din instanţele de judecată", a afirmat Pop.

Pop a precizat că în cazul în care problema grefierilor nu se va rezolva "vor fi făcute denunţuri penale împotriva Guvernului, a ministrului Justiţiei şi a premierului pentru nerespectarea sentinţelor judecătoreşti şi a legii care sunt obligatorii pentru toţi cetăţenii din România".

Pop a explicat că a fost declanşat conflictul de muncă în cadrul instanţelor pentru plata unor sporuri încă din anul 2008, în baza unor acte normative care stipulau eşalonarea plăţilor restante începând cu luna octombrie 2008, dar care nu au fost respectate.

"S-a stabilit o tranşă de 40 la sută din sumă în octombrie, 30 la sută în martie 2009, iar restul în octombrie 2009. Dar în octombrie anul trecut s-au dat doar 30 la sută, iar în martie nimic", a explicat liderul Cartel Alfa Cluj.

El a susţinut că este vorba despre o "discriminare" a grefierilor în primul rând, pentru că alte categorii de angajaţi din sistemul de Justiţie au primit sumele care li se cuveneau.

Angajaţii din personalul auxiliar al instanţelor au protestat, în ultimele zile, în mai multe oraşe din ţară, cerând plata sporului de 50 la sută din salariu, conform deciziilor judecătoreşti obţinute în acest sens.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, s-a întâlnit, joia trecută, cu reprezentanţii Federaţiei "Projust" în legătură cu nemulţumirile personalului auxiliar şi conex din justiţie legate de drepturile salariale şi care au dus la declanşarea protestelor la instanţe.

În urma întâlnirii s-a stabilit că, deocamdată, îşi vor primi drepturile salariale cei care le-au obţinut prin hotărâri judecătoreşti irevocabile, însă, potrivit protestarilor, aceasta nu este o soluţie mulţumitoare, deoarece aceste drepturi sunt stabilite printr-o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru toţi angajaţii din rândul personalului auxiliar.

Ministrul Cătălin Predoiu a emis un ordin prin care doar grefierilor care au hotărâri judecătoreşti executorii prin care li se recunoaşte plata sporului de 50 la sută pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică să li se acorde acest spor, măsură pe care grefierii o consideră discriminatorie.

Aproximativ 400 de membri ai Federaţiei "Projust" au pichetat, luni, sediul Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti (MJLC) şi au cerut demisia lui Cătălin Predoiu, nemulţumiţi de eşalonarea drepturilor salariale restante ale personalului auxiliar şi conex din cadrul instanţelor judecătoreşti.

Potrivit Federaţiei "Projust", afiliată la CNS "Cartel Alfa", reprezentând personalul auxiliar de specialitate şi personalul conex din cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, prin OUG 75/2008 drepturile salariale ale personalului din justiţie pot fi plătite în trei tranşe, în decurs de 18 luni.

Sindicaliştii susţin că, dacă prima tranşă a fost achitată, deşi cu o întârziere de câteva zile faţă de data prevăzută în actul normativ, în luna septembrie 2008, a doua tranşă, care trebuia să vină în data de 10 martie 2009, nu a mai fost achitată. Mai mult, potrivit acestora, nu există niciun comunicat oficial al Ministerului Justiţiei referitor la deblocarea situaţiei.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, le-a comunicat, luni, sindicaliştilor din justiţie că cea de-a doua tranşă a drepturilor salariale restante nu poate fi plătită pentru că aceasta ar pune în pericol acordul încheiat de România cu Fondul Monetar, iar sindicaliştii au ameninţat cu deschiderea conflictului de muncă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cluj: Cartel Alfa face denunţ penal împotriva premierului în cazul salarizării grefierilor.
 Vizualizări articol: 435 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cluj: Cartel Alfa face denunţ penal împotriva premierului în cazul salarizării grefierilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei