Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 4 apr 2009 - Anul XIV, nr. 78 (4064)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul despre impozitul forfetar: Statul nu trebuie să permită firmelor un comportament free rider

Duminică, 5 Aprilie 2009 (19:12:52)
Introducerea impozitului forfetar este necesară, deoarece peste o treime din numărul societăţilor înregistrate declară pierderi, în condiţiile unei cifre de afaceri ridicate, iar statul nu trebuie să permită firmelor un comportament de tip "free rider", în care acestea obţin un beneficiu fără plată.

Argumentaţia este inclusă într-un document guvernamental, obţinut de MEDIAFAX, în care sunt prezentate avantajele introducerii impozitului forfetar.

În document se arată că, potrivit analizelor efectuate de Ministerul Finanţelor, numărul societăţilor care au declarat pierderi în 2007 a fost de 242.106 firme, reprezentând 39,2% din numărul total al societăţilor înregistrate, în condiţiile în care cifra de afaceri cumulată a acestora a depăşit 134 miliarde lei.

"Având în vedere volatilitatea ridicată a bazei de impozitare pentru pentru impozitul pe profit, este nevoie de o serie de măsuri de limitare, care să asigure un sistem fiscal echitabil şi corect pentru toată lumea, cu o bază impozabilă certă. Statul nu trebuie să încurajeze comportamentul de tip free rider, în care beneficiul este obţinut fără ca preţul acelui beneficiu să fie plătit", se arată în document.

Guvernul apreciază că introducerea sistemului de impozit minim va avea ca efect lărgirea bazei impozabile, incluzând şi companiile care înregistrează pierderi pentru mai mulţi ani consecutiv.

În documentul guvernamental se arată totodată că impozite minime pentru companii sunt percepute şi în alte state europene, printre care Franţa şi Ungaria.

Astfel, Franţa aplică un impozit forfetar anual plătit de toate firmele, scutite fiind doar noile companiile cu un capital care constă în proporţie de peste 50% din aporturi în numerar (pentru primii trei ani de activitate), precum şi organizaţiile non-profit. Impozitul forfetar anual este plătit în acest caz indiferent dacă firmele obţin profit sau înregistrează pierdere şi este calculat în sumă fixă în funcţie de cifra de afaceri anuală.

Ungaria aplică un impozit minim alternativ care presupune compararea bazei impozabile, determinată potrivit regulii generale pentru impozitul pe companii, cu o bază minimă impozabilă constând în diferenţa dintre veniturile totale şi costul bunurilor vândute sau al serviciilor prestate la care se aplică o cotă de 2%. În situaţia în care baza minimă astfel calculată excede bazei impozabile determinate potrivit regulilor generale, impozitul datorat este stabilit prin aplicarea cotei de impozit asupra acestei baze minime.

Hotelurile, restaurantele, firmele imobiliare şi din comerţ vor plăti un impozit anual pe profit de 0,5% din veniturile înregistrate, în cazul în care suma datorată statului nu depăşeşte această cotă, dar nu mai puţin de 6.500 de lei, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă.

La rândul lor, microîntreprinderile vor fi obligate să plătească anual un impozit minim de 6.500 lei, în cazul în care suma datorată statului, reprezentând 3% din venituri, nu depăşeşte această valoare.

Firmele care au până la nouă angajaţi şi o cifră de afaceri anuală de până la 100.000 de euro pot opta pentru impozitarea cu 3% din venituri sau 16% din profit.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul despre impozitul forfetar: Statul nu trebuie să permită firmelor un comportament free rider.
 Vizualizări articol: 881 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul despre impozitul forfetar: Statul nu trebuie să permită firmelor un comportament free rider0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei