Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 4 apr 2009 - Anul XIV, nr. 78 (4064)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Antonescu: În loc să vină cu clarificări, "clanul Băsescu" manifestă nervozitate şi agresivitate

Duminică, 5 Aprilie 2009 (15:17:13)
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a criticat, duminică, reacţia şefului statului şi a familiei acestuia la dezbaterile din mass-media privind averea unor membri ai familiei, comentând că reacţiile "clanului Băsescu" la aceste subiecte "sunt marcate de nervozitate, agresivitate şi ameninţări".

Preşedintele PNL Crin Antonescu criticat, într-o conferinţă de presă, modul în care preşedintele Traian Băsescu şi rudele acestuia - "clanul Băsescu" - reacţionează la discuţia publică privind averea familiei Băsescu.

"În orice ţară civilizată, Administraţia prezidenţială ar fi dat răspunsuri clare, precise, prompte, nu la acuzaţii, şi la puneri în discuţie a unor asemenea situaţii. Ne-ar fi spus foarte clar cum doamna Ioana Băsescu a dobândit sumele pentru a cumpăra o proprietate destul de scumpă pe teritoriul «imperiului» domnului Popoviciu, ne-ar fi dat răsunsuri foarte clare şi prompte în legătură cu legalitatea asocierilor pe care le-a făcut, în altă parte a ţării, Mircea Băsescu (fratele preşedintelui-nr)", a spus Antonescu.

El a susţinut că, în loc de aceste clarificări, societatea românească are parte "de forme de nervozitate, de agresivitate şi chiar de ameninţare din partea a ceea ce se poate numi «clanul Băsescu»".

"Mă tem că azi putem vorbi de clanul Băsescu. Avem priveliştea jalinică a unui partid PDL patronat şi condus în realitate de Traian Băsescu, care a adus, pentru prima dată, la vedere în structura de vârf, în structura guvernamentală, interlopi, care nu au fost încă săltaţi, aşa cum au fost Becali şi Popoviciu, şi mă refer în primul rând la Costel Iancu. Avem, de asemenea, o perfectă solidarizare a domnului preşedinte Băsescu personal, a rudelor domniei sale, a susţinătorilor săi politici, în jurul încercării de a îngrădi accesul presei la investigarea acestor lucruri şi în jurul încercării de a contesta dreptul presei de a face asta, a încerării de a intimida presa să facă asta", a spus liderul PNL.

El a criticat şi faptul că în aceast caz s-a ajuns chiar la ameninţări, menţionând că, în momentul în care Mircea Băsescu vorbeşte "de locul de veci al domnului Ciuvică", "asta nu e o glumă, o anecdotă, o butadă, este o ameninţare şi este inacceptabil ca într-o ţară membră a UE fratele preşedintelui fratele preşedintelui să ameninţe un jurnalist sau un om din societatea civilă care se ocupă de astfel de investigaţii".

"Faptul că un frate al preşedintelui sau chiar fiica nu au o atitudine normală sau civilizată faţă de presă nu poate fi imputat preşedintelui Românie, dar nu e de acceptat ca preşedintele să nu clarifice civilizat, transparent şi respectuos aceste lucruri. Suntem într-o vreme în care avem o majoritate de 70%, o concentrare fără precedent a puterii în mâna unui om, şi în faţa acestei situaţii e cu atât mai necesar ca opoziţia politică, în primul rând PNL, şi opoziţia civilă , în primul rând presa, să apere standardele democraţiei", a apreciat liberalul.

În acest context, Crin Antoenscu a făcut referire şi la profeţiile lui Măgureanu, privind arestările spectaculoase, care încep să se adeverească, dar şi la zvonul lansat de Marian Vanghelie că urmează "arestarea unor jurnalişti".

"Cred că nu mai e de glumă şi, dacă acest lucru se va întâmpla, avem de-a face cu o situaţie care excede politica internă şi care din partea PNL va avea o reacţie maximă în plan intern şi internaţional. (...) Nu am informaţii în ce priveşte profeţiile lui Vanghelie, dar o serie de coincidenţe ne fac să fim mai atenţi", a spus liderul PNL, care a precizat că arestarea lui Gigi Becali a intervenit "într-un moment în care se aduceau în centrul opinie publice relaţiile şi afacerile unui membru al familiei prezidenţiale".

Pe de altă parte, Antonescu a evocat şi episodul "Băi caraghiosule!", formulă adresată de şeful statului unui jurnalist de la Antena3, care l-a invitat să dea explicaţii în cazul aciziţionării de către fiica sa cea mare a unui apartament în valoare de aproape 800.000 de euro, comentând că formula preşedintelui "nu e de acceptat, dar nu surpinde".

Liderul PIN Lavinia Şandru a susţinut, recent, în contextul unei dispute cu fostul preşedinte Ion Iliescu, că şeful statului Traian Băsescu ar deţine un apartament de lux în cartierul din Băneasa construit de firma controlată de omul de afaceri Puiu Popoviciu, apartament care nu s-ar regăsi în declaraţiile de avere ale preşedintelui.

Ulterior, fiica cea mare a şefului statului, Ioana Băsescu, a spus că deţine în cartierul rezidenţial Băneasa - construit de firma controlată de omul de afaceri Puiu Popoviciu - un apartament, achiziţionat pentru 544 de mii euro plus TVA, şi în aceeaşi zonă şi-a închiriat sediul pentru biroul său notarial.

Ioana Băsescu a explicat, la Realitatea TV, că apartamentul are acest preţ pentru că l-a cumpărat fără finisaje şi că "toate utilităţile s-au montat la şapă".

Ea a precizat că, din ianuarie 2009, a închiriat în aceeaşi zonă, în clădirea C1, un spaţiu de 57 de metri pătraţi pentru biroul său notarial. Ioana Băsescu a fost iniţial avocat, apoi notar public în judeţul Vrancea, iar în decembrie 2008, în urma unui examen a devenit notar în Capitală.

De altfel, ea a afirmat că a achitat apartamentul din banii câştigaţi ca avocat şi ca notar.

La câteva zile de la declanşarea acestui scandal în presă, preşedintele Traian Băsescu a avut, la sosirea în Palatul Parlamentului, un schimb de replici cu cei aflaţi într-un studio mobil al Antenei 3, unde erau invitaţi liderii PNL Călin Popescu Tăriceanu şi Teodor Meleşcanu, adresându-i-se jurnalistului Andrei Bădin cu formula "Băi, caraghiosule!".

Băsescu, observând persoanele strânse în studioul de televiziune, le-a spus, râzând: "Daţi ceva şi cu Ioana Băsescu!". Răspunsul unuia dintre cei aflaţi acolo a fost: "Dăm, dăm!".

"Băgaţi, că e NATO!", a continuat preşedintele, tot râzând, în timp ce se deplasa către sala de plen. Răspunsul din studio a venit imediat: "Aşteptăm să ne povestiţi".

La această replică, preşedintele Băsescu şi-a întors privirea şi a răspuns: "Băi, caraghiosule!".

La începutul acestei săptămâni, Grupul pentru Investigaţii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvică, a denunţat prevederile asocierii între o firmă controlată de fiul lui Mircea Băsescu, fratele şefului statului, şi o instituţie agricolă de stat, susţinând că aceasta este o nouă "Băneasa Investment" şi cerând o investigaţie.

Mircea Băsescu a spus că el nu a fost niciodată asociat în firma Global Business, menţionată de Grupul pentru Investigaţii Politice. El a menţionat că firma s-a înfiinţat în 1995, având asociat unic pe Adriana Opreanu, iar în 1997 compania a încheiat un contract de asociere în participaţiune, care nu presupune transfer de proprietate, cu Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură din Valu lui Traian.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Antonescu: În loc să vină cu clarificări, \"clanul Băsescu\" manifestă nervozitate şi agresivitate.
 Vizualizări articol: 477 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Antonescu: În loc să vină cu clarificări, \"clanul Băsescu\" manifestă nervozitate şi agresivitate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei