Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 4 apr 2009 - Anul XIV, nr. 78 (4064)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi şi să nu crezi!

Spaime

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Unul dintre cei mai promiţători gazetari ieşeni din noua generaţie, Călin Ciobotari, îşi face publice spaimele: de la „mă înspăimântă adevărul tot mai frust al socraticului  ştiu că nu ştiu nimic, mă înspăimântă rutina siguranţei şi şoaptele incertitudinii”, până la „mă înspăimântă gustul presimţit al zădărniciei a tot şi a toate, ura şi iubirea mă înspăimântă…” – şi o ţine aşa, pe o întreagă coloană de gazetă.

E-o mărturisire neobişnuit de sinceră, născută din angoasele veacului şi din lipsa răspunsurilor la marile întrebări puse din totdeauna la adresa condiţiei umane. Pare-se că nu-s, totuşi, destule, câtă  vreme pe internet au fost postate recent nu mai puţin de 42 (!) filme, mai toate menite să înspăimânte şi să avertizeze. Mi-a luat o zi întreagă să le văd în detaliu, unul câte unul, pentru a desprinde singura concluzie posibilă: mare e grădina lui Dumnezeu! Alături de minicreaţii cinematografice realmente interesante, capabile să te pună serios pe gânduri, sunt postate meditaţii pline de morgă şi mister ale unor personaje ce se leagă la cap evident fără să-i doară. Gregg Braden ne informează că ne aflăm în preajma „schimbării erelor”, că miezurile interne ale pământului se vor opri din rotaţie (?), că scade magnetismul terestru şi creşte frecvenţa (cui?) şi că, în fine, în corpurile noastre se va petrece o modificare a structurii cristalelor.

Toate fiind iniţiate, dacă nu şi determinate, de schimbarea din 1996-1997 a celei mai mari furtuni solare, care, din acel moment, a-nceput să se rotească în sens invers. Aşa o fi, numai că firul logic al expunerii se încâlceşte prin tot soiul de paranteze, până la deplină mistuire. Mai organizat şi mai convingător, David Bruce Hughes recurge la planşe, grafice şi demonstraţii animate, izbutind ca, în prima parte a filmului „Esoteric agenda” să ne intrige: la fiecare 26.000 de ani, sistemul nostru solar trece prin cele 12 semne zodiacale. Ne aflăm în cel de al 5-lea ciclu solar, început în anul 3113 î.C. şi care se va termina, conform tuturor calculelor şi predicţiilor, în 2012 d.C. Sfârşitul lumii? Nu chiar. Ar fi o cale pentru salvarea omenirii: întoarcerea la traiul în mediul natural şi abandonarea a tot ce ne-a oferit civilizaţia până acum.

 Mai aflăm că „încălzirea globală este o gogoriţă”, că „atomul este gol pe dinăuntru” (?) şi că trăim începutul unei schimbări majore la nivel fizic şi spiritual, omul aflându-se „într-un proces de transformare către forme de lumină care nu aparţin acestei lumi” (!) La urma urmei, cât mai este până în 2012? Vom trăi/muri şi… se va vedea. „Legenda Atlantidei”, film în care apare şi controversatul Däniken, debutează cu un fond sonor ce se vrea prăpăstios, menit să sloboadă fiorii neliniştii – ceea ce merge în cazul celor făr-de cultură muzicală.

Restul muritorilor, recunoscând „Carmina Burana” şi ştiind că-i o piesă compusă pe texte violent satirice, deci, deloc triumfal-marţială, ci dimpotrivă, o lasă să fie utilizată anapoda şi incult inclusiv de Traian Băsescu (momentul de vârf al revelionului din Piaţa Universităţii) şi – îmi pare rău, dar asta e – de noul lider de partid Antonescu (la finele Congresului PNL). Däniken îşi susţine cunoscutele-i teze („suntem o creaţie a extratereştrilor”), mută divinitatea din cer, în centrul pământului şi aduce năucitoarea informaţie că, în Africa, a fost descoperit un depozit de uraniu… lichid (!), utilizat cândva de musafirii din spaţiu. Alt filmuleţ, „Codul lui Moise”, ne oferă ultimativ 40 de zile  pentru necesara noastră regenerare spirituală. Argumente: Noe a stat 40 de zile în potop, Isus a stat 40 de zile pe Muntele Ispitelor, Moise a stat 40 de ani în deşert…

Multe dintre peliculele aflate în buchetul celor 42 încep prin demonstraţii logice, alunecă uşurel spre ilogic şi eşuează în pură propagandă sectantă. Ceea ce n-are cum să ne intereseze. Mai degrabă încercăm să reţinem, din alte filme, câteva idei pe marginea cărora se poate medita: „Salvarea mediului? Nu! Mediul va supravieţui oricum. Noi suntem cei în pericol de a dispare.” Sau: „Poate că nu vor mai exista oameni, dar pământul se va regenera. Pământul are tot timpul din lume. Noi, nu.”

Spaime…

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Spaime.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 16 voturi
Spaime5.0516

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei