Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 2 mar 2009 - Anul XIV, nr. 49 (4035)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cercetătorii pichetează sediile Guvernului şi Preşedinţiei, cerând independenţă faţă de MECI

Luni, 2 Martie 2009 (16:00:17)
Membrii Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Cercetare-Proiectare din România pichează, de marţi până vineri, sediul Guvernului şi Palatul Cotroceni, cerând ca Autoritatea Naţională de Cercetare Ştiinţifică să iasă din subordinea Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI).

Cercetătorii vor protesta la sediul Guvernului, marţi, între orele 8.30 şi 10.30, iar joi şi vineri, între orele 8.30 şi 12.30. Sindicaliştii vor picheta Palatul Cotroceni de marţi până vineri, între orele 8.30 şi 12.30.

Liderul Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Cercetare-Proiectare din România, Radu Minea, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că sindicaliştii sunt nemulţumiţi de faptul că nu pot gestiona bugetul alocat pentru Cercetare, "care oricum este mic", pentru că se află în subordinea Ministerului Educaţiei.

Cercetătorii au pichetat, în februarie, timp de o săptămână, sediul Parlamentului, pe toată perioada dezbaterilor proiectului bugetului pentru 2009, nemulţumiţi de fondurile alocate domeniului.

Camera Deputaţilor şi Senatul au adoptat, pe 20 februarie, bugetul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI), fiind acceptate doar amendamentele adoptate cuprinse în raportul comisiilor de buget. Bugetul adoptat de parlamentari prevede suplimentarea bugetului MECI, pentru finanţarea programelor de cercetare, cu peste 20.000.000 lei, prin diminuarea corespunzătoare a bugetului Senatului, al Camerei Deputaţilor şi al Cancelariei primului-ministru.

Potrivit amendamentului propus de comisiile pentru buget-finanţe, bugetul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării a fost majorat, la capitolul "Cercetare fundamentală şi cercetare dezvoltare", cu suma 20.210.000 lei prin diminuarea bugetului Senatului cu 8.900 lei, al Camerei Deputaţilor cu 10.652 lei şi cel al Cancelariei primului-ministru cu 658.000 lei.

Un alt amendament adoptat de comisiile pentru buget-finanţe şi însuşit de plen prevede suplimentarea creditelor de angajament pentru anul 2009 înscrise în bugetul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării, cu suma de 620.000.000 lei la Programul "Creşterea competitivităţii economice prin cercetare-inovare", amendamentul având drept scop asigurarea posibilităţii încheierii de contracte pentru cercetare, dezvoltare, inovare în anul 2009.

Radu Minea declara atunci că suplimentarea bugetului Cercetării cu 620 de milioane lei nu îi mulţumeşte, dar este o soluţie.

Liderul sindical spunea că va adresa scrisori premierului Emil Boc şi preşedintelui Traian Băsescu prin care va cere să se revină la Hotărârea de Guvern 2200/2004 care separă cercetarea de învăţământ.

Cercetătorii cer să se aplice Hotărărea de Guvern 2200/2004, fără modificările ulterioare, care prevede că Autoritatea Naţională de Cercetare Ştiinţifică este în subordinea Guvernului, cu un buget independent, distinct de bugetul pentru educaţie.

Potrivit lui Minea, în prezent, ministrul Educaţiei este principalul ordonator de credite şi poate schimba destinaţia banilor în funcţie de necesităţi.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, în 25 februarie, decretele pentru promulgarea Legii bugetului de stat şi a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2009.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cercetătorii pichetează sediile Guvernului şi Preşedinţiei, cerând independenţă faţă de MECI .
 Vizualizări articol: 453 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cercetătorii pichetează sediile Guvernului şi Preşedinţiei, cerând independenţă faţă de MECI0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei