Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 2 mar 2009 - Anul XIV, nr. 49 (4035)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Alina MUNGIU-PIPPIDI

Alina MUNGIU-PIPPIDI


Bătrânul şi legea

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un bătrân de 80 de ani, din judeţul Iaşi, a ajuns după gratii după ce a fost pedepsit la un an de închisoare pentru că a nesocotit un ordin judecătoresc şi a smuls doi ţăruşi din pământ. Constantin Dima a ajuns la închisoare după ce aproape ani în şir s-a judecat pentru pământ cu o soră şi a pierdut. A smuls ţăruşii bătuţi de executor şi a primit o pedeapsă cu închisoarea de şase luni cu suspendare. A urmat alt proces, altă sentinţă, iarăşi a pierdut, iarăşi a smuls ţăruşii. A fost condamnat la un an cu executare în 2006, dar a scăpat de încarcerare, după ce a dovedit că e bolnav de inimă şi fiere. Ar fi fost foarte greu să nu găsească un motiv medical la vârsta lui.

Dar acum două săptămâni, de când poliţa a adunat toţi deţinuţii care se sustrăgeau de la executarea pedepsei, a ajuns totuşi în infirmeria închisorii. Şi vedetă TV: dă interviuri despre cât e de persecutat, de bolnav, şi cum nu poate să doarmă. Se vaită că au scăpat de închisoare criminali mai mari ca el şi că nu există dreptate. Iar televiziunile din România, care au tot atâta înţelegere a unui stat de drept sau a funcţionării unei democraţii, îi dau dreptate. Se apelează la clemenţa prezidenţială. E musai să punem umăr de la umăr să-i dăm drumul din infirmerie, ca să se mai ducă o dată să smulgă ţăruşii sau să-şi mai cheltuiască pensia pe un alt rând de procese pierdute. E clar că starea sănătăţii nu constituie un impediment pentru asemenea aventuri, ci doar pentru stagiul în infirmeria puşcăriei.

Aş vrea să-l felicit pe executorul şi pe poliţiştii care au aplicat legea în acest caz. Vina este a celor care au fost în situaţii similare şi nu au făcut la fel ca ei. Soluţia este să aplicăm legea peste tot, nu pentru că în unele situaţii nu reuşim, să o anulăm peste tot, pe baza unei înţelegeri a justiţiei îndoielnice. Sora care a câştigat procesul nu are dreptul la mai puţină înduioşare din partea noastră. Dar mai ales ce mă înduioşează pe mine este starea legii. Dacă citeşti statisticile noastre judiciare, proaste cum sunt, vezi că în capul infracţiunilor sunt cele de neexecutare a unei sentinţe judecătoreşti. Cu alte cuvinte, la noi justiţia e ceva încă facultativ. Senţinţele sunt aplicate numai uneori. Pedepsele pentru cei care nu le respectă lipsesc. Respectul pentru statul de drept e nul.

E imposibil să devenim o societate europeană cu oameni care calcă legea în picioare şi ziarişti care îi aplaudă. Măcar în ţările unde nu funcţionează justiţia, ca în Afganistan (deşi acolo cazul poate ar fi fost judecat şi rezolvat de autorităţile din sat, care au autoritate religioasă şi civilă totodată) nu există televiziuni care să chibiţeze întregul proces.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bătrânul şi legea.
 Vizualizări articol: 2671 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.83/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 6 voturi
Bătrânul şi legea3.856

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Bun editorial trimis de
( 4 mar 2009, 13:22:58
...si nici ziaristi care nu au ce scrie si gasesc subiecte de genul asta pentru editoriale!!! Dar probabil ca in mult laudata societate europeana spre care ravnim este corecta aplicarea diferentiata a legilor...fara cirvumstante atenuante , fara a tine cont de nimic..."legea e lege"!!! Si asta in special pentru muritorii de rand!!! Pentru ca nu cred ca editorialistul nu a gasit altceva sa scrie legat de aplicarea legilor in Romania...! Acum cred ca este momentul prielnic sa dam exemplu de aplicare intocmai a legii...sa aratam cat suntem de corecti si intransigenti...! Care a mutat tarusii...la basca...! Care a mutat din buzunarul tarii intreprinderi si poate milioane de euro in cel propriu...sa fie sanatos...ca nu sunt procurori si judecatori pentru a judeca si da condamnari in asemenea cazuri...! Faza faina ar fi sa ne apucam toti de fraude si hotii de miliarde ca mai mult ca sigur scapam... Trebuie doar sa avem grija sa nu cumva sa mutam vreun tarus...ca atunci sa vezi justitie!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei