Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 2 mar 2009 - Anul XIV, nr. 49 (4035)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicate: OUG de sistare a sporurilor limitează drepturile angajaţilor şi accentuează inechităţile

Luni, 2 Martie 2009 (13:59:16)
Confederaţia Cartel Alfa, Federaţia Sindicatelor din Administraţie şi Federaţia Sindicală din Asistenţă Socială susţin că proiectul de ordonanţă care prevede sistarea sporurilor şi altor drepturi salariale pentru funcţionari limitează drepturile angajaţilor şi accentuează inechităţile din sistem.

"CNS"Cartel Alfa protestează, alături de membrii săi din sistemul public - Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici, Federaţia Pro Asist, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie - faţă de prevederile proiectului de Ordonanţă de Urgenţă privind reglementarea unor măsuri financiare în domeniul cheltuielilor de personal în sectorul bugetar", se arată într-un comunicat de luni al confederaţiei "Cartel Alfa".

Liderii confederaţiei solicită ca orice iniţiativă de modificare a sistemului de salarizare şi de eliminare a unor sporuri şi drepturi salariale să fie dezbătut în prealabil în mod serios cu partenerii sociali.

"Orice plan de restructurare trebuie prezentat cu cel puţin două luni înainte, analizat împreună cu toţi factorii implicaţi, mai întâi la nivelul Ministerului muncii, astfel încât organizaţiile sindicale să aibă la dispoziţie minim două săptămâni pentru a-l analiza şi discuta", susţine preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, citat în comunicat.

"Cartel Alfa" precizează că susţine acţiunile de protest ale Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici care solicită acordarea drepturile salariale ale funcţionarilor publici, protecţia juridică a funcţionarilor din instituţiilor de control şi începerea negocierilor pentru încheierea Acordului şi a Contractului colectiv de muncă la nivel de ramură - Administraţie publică.

"Nici o instituţie, fie aceasta şi Guvernul României, nu este mai presus de lege", a mai spus Bogdan Hossu.

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) consideră că neacordarea sporurilor generale (10 la sută pentru funcţionari publici, doi la sută pentru personalul contractual şi cinci la sută din economiile de salarii, sporul pentru condiţii vătămătoare) va duce la o scădere drastică a veniturilor salariaţilor din administraţia publică.

"Neacordarea salariului de merit pe anul 2009, diminuarea sporurilor de conducere, eliminarea sporurilor specifice controlului intern şi controlul financiar preventiv, neplata orelor suplimentare va avea ca şi rezultat scăderea drastică a performanţei actului administrativ", se arată într-un comunicat de luni al FNSA.

Potrivit reprezentanţilor federaţiei, care are 45.368 de membri de sindicat, în administraţia publică locală sunt cele mai mici salarii din sistemul bugetar.

Aceştia susţin că FNSA nu va accepta reducerea veniturilor salariaţilor din admnistraţia publică locală şi nici scăderea performanţei actului administrativ, pe fondul unor "aşa-zise măsuri anticriză".

"Dacă ordonanţa va fi adoptată fără a se tine cont de poziţia şi punctul de vedere al federaţiei, atragem atenţia Guvernului României că FNSA va trece imediat la organizarea unor ample acţiuni de protest, care vor genera mari blocaje în administraţia publică locală", precizează reprezentanţii federaţiei sindicale.

Şi Federaţia Naţională Sindicală din Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (FNS "Pro Asist", afiliată la "Cartel Alfa"), care reprezintă funcţionari publici ai Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, protestează faţă de prevederile proiectului de Ordonanţă de Urgenţă privind reglementarea unor măsuri financiare în domeniul cheltuielilor de personal în sectorul bugetar, care interzic autorităţilor şi instituţiilor publice acordarea salariilor de merit şi acordarea de premii personalului bugetar, cu excepţia premiului anual.

"Lucrul cel mai dureros pentru sistemul de asistenţă socială şi protecţia copilului este faptul că în acest proiect de Ordonanţă de Urgenţă se prevede compensarea orelor prestate peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din aceste instituţii, numai cu timp liber corespunzător care, având în vedere actualul deficit de personal cu care se lucrează în acest sistem, este practic imposibilă", se arată într-un comunicat de luni al "Pro Asist".

În opinia reprezentanţilor FNS "Pro Asist", salariaţii care lucrează în sistemul de asistenţă socială şi protecţia copilului trebuie să se regăsească la excepţii, alături de personalul medical şi sanitar auxiliar din unităţile sanitare, pentru care dispoziţiile privitoare la compensarea orelor suplimentare numai cu timp liber nu se aplică.

Mai mult, aceştia susţin că în locul reglementării unui sistem unitar de salarizare, prin acest proiect de OUG se continuă practica adoptării unor acte normative care vizează suspendarea sau limitarea unor drepturi.

Reprezentanţii "Pro Asist" atenţionează că aceste măsuri accentuează dezordinea şi inechităţile din sistem şi adâncesc criză economico-financiară.

"Aşa cum este practicată în momentul de faţă, politica salarială în sectorul bugetar este o sursă continuă de încurajare a corupţiei şi de generare a conflictelor de muncă. Prevederile prezentului proiect de Ordonanţă de Urgenţă nu fac altceva decât să îngrădească drepturile salariaţilor şi să perpetueze discrepanţele existente între salariaţii bugetari, funcţionari publici de la nivelul instituţiilor şi administraţiilor locale şi cei de la nivelul instituţiilor şi administraţiilor centrale ale statului", se mai arată în comunicatul "Pro Asist".

Federaţia sindicală acuză Guvernul de abuz în cazul proiectului OUG de sistare a sporurilor şi altor drepturi salariale pentru funcţionari, în condiţiile în care acordarea acestora este stabilită prin acte normative promulgate în urma dialogului social.

"Este îngrijorător faptul că anumiţi factori de decizie politică nu apreciază meritat munca din administraţia publică şi instituţiile bugetare ale statului de la nivel local, instituţii de interes public de altfel şi că încearcă să limiteze nejustificat, după părerea noastră, acordarea drepturilor mai sus menţionate", potrivit sursei citate.

Sindicalişitii spun că vor continua prostestele până când vor fi rezolvate solicitări lor. Totodată, membrii "Pro Asist" susţin toate acţiunile de protest ulterioare ale celorlalte federaţii şi sindicate din cadrul instituţiilor bugetare afectate de această ordonanţă de urgenţă.

Peste 25.000 de funcţionari din 350 de instituţii publice, afiliaţi Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, au făcut, luni, grevă de avertisment, cerând salarizare corespunzătoare şi protecţie juridică a funcţionarilor publici care lucrează în instituţiile de control. Dacă solicitările lor nu vor fi rezolvate, sindicaliştii SNFP vor intra din 9 martie în grevă generală.

Proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind reglementarea unor măsuri financiare în domeniul cheltuielilor de personal în sectorul bugetar, prin care anumite sporuri sau indemnizaţii vor fi sistate sau diminuate, a fost pus, vineri, în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii.

În proiect se arată că vor fi sistate sporuri salariale pentru funcţionari, salariile de merit nu vor mai fi acordate bugetarilor în acest an, iar sporul de radiaţii va fi plătit în funcţie de cât de necesare sunt instalaţiile emiţătoare pentru activitatea instituţiilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicate: OUG de sistare a sporurilor limitează drepturile angajaţilor şi accentuează inechităţile.
 Vizualizări articol: 1262 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicate: OUG de sistare a sporurilor limitează drepturile angajaţilor şi accentuează inechităţile0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei